De ce e tulpina COVID braziliană cea mai periculoasă: foarte contagioasă, chiar și pentru „imuni”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.03.2021 - 23:36
Tulpina braziliană a COVID, cea mai contagioasă și periculoasă dintre noile mutații.Sursă imagine: pexels.com/Anna Shvets
Infografic. Mutațiile COVID care îngrijorează: UK, Brazilia și Africa de Sud. Sursa grafic: ECDC

Tulpina P.1, descoperită în orașul Manaus din Brazilia, este mai contagioasă decât varianta britanică a COVID și mai periculoasă decât varianta din Africa de Sud, arată o cercetare.

SHARE

Experimentele făcute de o echipă de cercetători de la Imperial College London, pe mostre de sânge prelevate de la locuitorii din Manaus, Brazilia, arată că tulpina P.1 reușește să slăbească protecția pe care o oferă vaccinul anti-COVID administrat în zonă, un ser produs în China, și că este mai contagioasă decât varianta din UK. 

P.1 se răspândește deja cu repeziciune în Brazilia, fiind confirmată în alte 24 de țări, până în 3 martie. În România, tulpina braziliană a fost confirmată luni seară, la două persoane din București. 

Citește și: Medicul Valeriu Gheorghiță l-a „pârât” pe Voiculescu la premierul Cîțu cu datele despre vaccinare

Cele mai eficiente „arme” în lupta cu tulpina P.1 sunt, în continuare, distanțarea fizică, purtarea măștii de protecție și vaccinarea, care protejează împotriva formelor severe de boală, a explicat medicul Nuno Faria, virusolog la Imperial  College London, care a participat la cercetările legate de această mutație a COVID, conform The New York Times

Tulpina braziliană a COVID, creștere meteorică în orașul în care a fost descoperită

Tulpina COVID din Brazilia, numită „P.1.” a fost descoperită în decembrie 2020. Ar fi apărut în orașul Manaus, cu o populație de două milioane de oameni, având o creștere meteorică, fiind extrem de contagioasă și cu încărcătură virală mare. În prezent, sunt în derulare trei studii privind această mutație a virusului. 

Primăvara trecută, Manaus a fost grav afectat de răspândirea COVID, cimitirele fiind copleșite. Dar, după vârful din aprilie anul trecut, cercetătorii au presupus că Manaus a atins imunitatea de turmă. În iunie și octombrie, medicul Nuno Faria și echipa sa au început să măsoare câți anticorpi avea populația din Manaus, rezultând că circa trei sferturi dintre ei trecuseră prin boală.

Citește și: Vaccinul Pfizer/ BioNTech neutralizează varianta braziliană a COVID-19 (studiu)

Cu toate acestea, la finele lui 2020, în Manaus au apărut noi cazuri, în număr mult mai mare decât fuseseră confirmate în timpul vârfului din aprilie și „asta ne-a surprins foarte mult”, a explicat doctorul Faria.

Cercetătorii au început secvențierea pentru depistarea tulpinii COVID din Marea Britanie, pentru că tocmai fusese descoperită acea variantă de colegii lor din UK. Cu toate acestea, echipa a descoperit o tulpină pe care nimeni nu o mai văzuse anterior.

Tulpina P.1 se răspândește mai repede decât cea din UK 

În mostrele analizate, au descoperit 21 de mutații care nu mai apăruseră în nici o altă parte a Braziliei, iar o parte din aceste mutații se regăseau și în variantele B.1.1.7 (UK) și B.1.351 (Africa de Sud). Experimentele în laborator au arătat că aceste mutații fac ca tulpinile să infecteze mai ușor celulele sau să „evite” anticorpii, produși fie în urma bolii sau datorită vaccinului.

La fel ca tulpina din UK, mutația braziliană este mai contagioasă – estimarea cercetătorilor este că infectează de 1,4 până la 2,2 ori mai mult decât celelalte tulpini cunoscute de coronavirus, dar, totodată, este și mai rezistentă în fața anticorpilor decât celelalte tulpini.

Conform experimentului de laborator, din 100 de persoane care au trecut prin COVID, fără să fie expuse la tulpina P.1, între 25 și 61 s-ar fi putut infecta a doua oară dacă ar fi fost expuse la P.1. 

Citește și: EXCLUSIV În România au fost confirmate 345 de cazuri de COVID cu tulpina britanică. 29 sunt copii

Vaccinul anti-COVID CoronaVac, slab în fața tulpinii braziliene 

Echipa de cercetători a mai analizat și efectul noii tulpini asupra anticorpilor produși în urma vaccinării cu CoronaVac, ser produs de China și administrat în Brazilia, aceștia descoperind că anticorpii sunt mai puțin eficienți în oprirea tulpinii P.1 decât a celorlalte variante de COVID.

Medicul Nuno Faria a avertizat, însă, că rezultatele obținute în urma experimentelor de laborator nu înseamnă neapărat că vaccinurile vor fi mai puțin eficiente în protejarea oamenilor de tulpina P.1, acestea putând oferi protecție chiar dacă organismul produce mai puțini anticorpi. Mai mult, chiar dacă o persoană care a trecut prin boală se reinfectează, va fi ferită de o formă severă a bolii. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te