În București și multe județe, nici un pat liber la ATI pentru pacienții COVID. Perspective sumbre

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 21.09.2021 - 22:19
În București, nici un pat liber la ATI pentru pacienții COVID. Doar 135 de locuri în toată țara. Sursa: Inquam Photos - Virgil Simonescu
Cum a crescut numărul de pacienți COVID internați la terapie intensivă. Sursă grafic: CNCCI

În maximum cinci zile, toate paturile de terapie intensivă pentru pacienții cu COVID vor fi ocupate. Luni, în București, nu mai există nici un pat liber la ATI, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Același GCS promite "operaționalizarea" a noi paturi, însă nu dă cifre.

SHARE

În cel mult o săptămână, toate cele 1.024 de paturi ATI pentru pacienții cu coronavirus vor fi ocupate. Grupul de Comunicare Strategică spune că operaționalizează noi paturi, fără să înainteze însă cifre.

Numărul total de paturi la ATI pentru pacienții cu COVID a fost suplimentat, luni, cu 63 de locuri, de la 1.024 la 1.087. 

Astfel, luni sunt libere 135 de paturi ATI în toată țara, din care doar 19 pentru pacienți COVID fără alte afecțiuni. 

Cu toate acestea, tot astăzi sunt la terapie intensivă 952 de pacienți cu COVID, cu 103 mai mulți decât ieri. Dacă se menține rata de creștere de săptămâna trecută, de circa 29 de pacienți critici/zi, în mai puțin de cinci zile se vor ocupa toate paturile la ATI. 

Fără paturi libere la ATI în București 

„În data de 20 septembrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms la ora 14.00, la nivel național există 1087 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. Dintre acestea 116 sunt paturi rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 (obstetrică-ginecologie, neonatologie, cardiologie etc.).

De asemenea, 952 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări.
În București sunt avizate de DSP 237 de paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.

La nivel național sunt libere 19 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, iar în București nu mai sunt paturi libere la acest moment.

Se lucrează pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare. Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare”, arată Grupul de Comunicare Strategică, într-un comunicat de luni după-amiază. 

GCS mai precizează și că situația locurilor libere la ATI pentru pacienți COVID critici fără alte boli se prezintă astfel:

Arad – 1
Brașov -5
Constanța – 1
Iași – 3
Sibiu – 3
Tulcea – 5
Vaslui - 1. 

 

Săptămâna trecută, creștere și de 45 de pacienți critici pe zi 

Numărul de pacienți cu COVID care au ajuns la terapie intensivă în ultima săptămână a crescut cu până la 45 de pacienți de la o zi la alta, iar, în medie, locurile la ATI s-au ocupat cu 29 de pacienți/zi, conform unei analize elaborate de Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI), pentru perioada 10-18 septembrie.

Mai mult, dacă duminică erau internați la ATI 849 de pacienți, luni sunt internați 952, ceea ce înseamnă o creștere de 103 pacienți critici. 

Citește și: Pacienții internați cu Covid au forme mai severe decât cei din valurile precedente

Dacă ritmul de creștere al pacienților COVID care ajung la ATI se menține la fel ca săptămâna, în cel mult cinci zile nu vor mai fi locuri libere la terapie intensivă. Dacă, însă, mâine vor fi din nou peste 100 de pacienți noi cu COVID la ATI, în cel mult două zile secțiile de terapie intensivă vor fi blocate din nou. 

 

Cum a crescut numărul de pacienți COVID internați la terapie intensivă săptămâna trecută. Sursă grafic: CNCCI
 

GCS pregătește noi paturi, dar nu spune câte

„Da, este în desfășurare un proces de operaționalizare de noi paturi. Acest proces presupune avizarea paturilor de către DSP-uri, rezervarea lor pentru pacienții COVID și detașarea personalului medical necesar”, a fost răspunsul Grupului de Comunicare Strategică, la întrebarea Newsweek România dacă sunt pregătite paturi noi, în condițiile în care în cel mult cinci zile locurile ATI pregătite până în prezent vor fi ocupate.

Citește și: Șeful Cancelariei lui ÎPS Calinic, răpus de COVID. Călugărul nu era vaccinat. BOR, discretă în speță

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te