Constatarea are implicații potențiale asupra modului în care pandemia va fi controlată, subliniind rolul critic al vaccinării, inclusiv pentru persoanele care s-au recuperat deja după Covid-19.
Atingerea imunității de turmă - pragul în care suficientă lume obține protecție și virusul nu poate genera noi focare - depinde de o campanie de vaccinare în masă, însă restrânsă de o ofertă limitată de doze.
Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, a atenționat că vaccinul are rol protector mai mare decât imunizarea dată de boală.
În grupul placebo al studiului, persoanele cu infecții anterioare cu coronavirus au apărut la fel de probabil să se îmbolnăvească din nou, la fel ca persoanele neinfectate, ceea ce înseamnă că nu au fost pe deplin protejate împotriva variantei B. 1.351 care a devenit rapid dominantă în Africa de Sud.
Varianta a fost detectată doar în câteva cazuri în Statele Unite, inclusiv un caz raportat vineri în Virginia, care a devenit al treilea stat care a identificat prezența acestei variante.
Constatarea preliminară din studiul asupra vaccinului din Africa de Sud a stârnit îngrijorarea în rândul cercetătorilor.
„Datele sunt într-adevăr destul de sugestive: nivelul de imunitate obținut natural după infecție - fie că e vorba de gradul de imunitate sau de intensitatea imunității - nu este suficient pentru protecția împotriva infecției cu varianta mutantă”, a spus Fauci.
Datele de până acum au arătat că reinfecția cu noi variante este în mod clar un risc care trebuie explorat mai mult.