STUDIU Sarea în exces, responsabilă de modificarea celulelor imune

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.05.2021 - 20:37
Sarea modifică celulele imune/Foto: self.it

Sarea este potențator de aromă prin excelență, dar are o lungă istorie de a avea efecte dăunătoare pentru sănătate, de la întărirea arterelor, la modificarea celulelor imune, după cum arată un nou studiu publicat în revista Circulation.

SHARE

Cercetătorii de la Centrul Max Delbrück pentru Medicină Moleculară din Asociația Helmholtz (MDC) spun că un consum mare de sodiu afectează energia produsă de mitocondrii (centralele electrice ale celulelor). Întreruperea acestui echilibru energetic are consecințe grave asupra celulelor imune, care nu mai funcționează corect.

În noul studiu, dr. Sabrina Geisberger și o echipă internațională au examinat metabolismul celulelor imune expuse la niveluri ridicate de sare. Rezultatele arată că schimbările încep în doar trei ore.

„Perturbează lanțul respirator, determinând celulele să producă mai puțin ATP (adenozin trifosfat) și să consume mai puțin oxigen”, spune Geisberger.

ATP (adenozin trifosfat) este „combustibilul universal” ce alimentează celulele corpului, oferind energia necesară reacțiilor chimice pentru crearea de proteine și a altor molecule sănătoase. Astfel, se alimentează mușchii și se menține metabolismul.

Mitocondriile (bateriile celulei) produc ATP printr-un proces biochimic numit lanț respirator.

Citește și

Coronavirusul modifică genele umane, astfel se explică simptomele de lungă durată

Imunitate limitată confirmată: anticorpii dispar după infectarea cu coronavirus

 

Sarea inhibă acest lanțul respirator, precizează Geisberger.

Cercetătorii au demonstrat, de asemenea, că o singură felie de pizza modifică celulele. Un aport crescut de sare are efect după trei ore, iar impactul celular se observă abia după opt ore.

Asta înseamnă că o singură felie de pizza nu strică, dar mai multe ar duce la o tulburare prelungită, iar celulele n-ar primi suficientă energie pentru o lungă perioadă de timp.

Autorii studiului susțin că impactul unei gustări sărate nu va duce la modificări permanente ale celulelor, dar un consum constant de alimente bogate în sodiu pot duce la tulburări mitocondriale de lungă durată.

Experții recomandă adulților să își păstreze aportul de sare la cinci sau șase grame pe zi.

„Primul lucru la care te gândești este riscul cardiovascular. Dar mai multe studii au arătat că sarea poate afecta celulele imune într-o varietate de moduri. Dacă un astfel de mecanism celular important este întrerupt pentru o perioadă lungă de timp, ar putea avea un impact negativ - și ar putea conduce la boli inflamatorii ale vaselor de sânge sau articulații, sau boli autoimune ”, concluzionează studiul.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te