Stop cardiac și atac de cord. De ce sunt diferite și de ce mulți le încurcă? Iată cum le deosebim

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 11.09.2024 - 13:07
Stop cardiac și atac de cord. De ce sunt diferite și de ce mulți le încurcă? Iată cum le deosebim - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Stop cardiac și atac de cord. De ce sunt diferite și de ce mulți le încurcă? Iată cum le deosebim - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Atac de cord și stop cardiac pacientii ajung la medici - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Atac de cord și stop cardiac pacientii ajung la medici - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Stop cardiac și atac de cord. Sunt total diferite dar foarte multă lume le încurcă des și nici nu-și dau seama de eroare. Medicii explică ce înseamnă fiecare și cum le deosebim.

SHARE

Stop cardiac și atac de cord. Auzim des despre acestea însă trebuie precizat că nu sunt la fel. De ce mulți le încurcă și cum le puteți deosebi, vă arătăm în acest material. 

Să luăm un caz concret. În iulie 2023, starul de baschet american în ascensiune, Bronny James, s-a prăbușit pe teren în timpul antrenamentelor și a fost trimis la spital. Atletul în vârstă de 18 ani, fiul veteranului celebrului LA Lakers, LeBron James, a suferit un stop cardiac .

Multe instituții media s-au referit în mod incorect la eveniment ca un „ atac de cord ” sau au folosit termenii în mod interschimbabil.

Un stop cardiac și un atac de cord sunt concepte distincte, dar care se suprapun, asociate cu inima.

Având un fundal în modul în care funcționează inima , putem vedea cum diferă și cum sunt legate.

Stop cardiac și atac de cord. De ce sunt diferite și de ce mulți le încurcă? Iată cum le deosebim

Inima este un mușchi care se contractă pentru a funcționa ca o pompă. Când se contractă, împinge sângele - care conține oxigen și nutrienți - în toate țesuturile corpului nostru.

Pentru ca mușchiul inimii să funcționeze eficient ca o pompă, acesta trebuie să fie alimentat cu propriul aport de sânge, furnizat de arterele coronare. Dacă aceste artere sunt blocate, mușchiul inimii nu primește sângele de care are nevoie.

Acest lucru poate duce la rănirea sau moartea mușchiului inimii și duce la nepomparea corectă a inimii.

Foto: Freepik.com

Infarct sau stop cardiac?

Mai simplu spus, un atac de cord, cunoscut din punct de vedere tehnic sub numele de infarct miocardic, descrie leziunea sau moartea mușchiului inimii.

Un stop cardiac, numit uneori stop cardiac brusc, este atunci când inima încetează să bată sau, altfel spus, încetează să funcționeze ca o pompă eficientă.

Cu alte cuvinte, ambele se referă la faptul că inima nu funcționează așa cum ar trebui, ci din motive diferite. După cum vom vedea mai târziu, una poate duce la alta.

Citește și: Cum poți obține controale medicale gratuite în Germania. Cum pot beneficia și românii de ele?

De ce se întâmplă? Cine este în pericol?

Atacul de cord rezultă de obicei din blocaje ale arterelor coronare. Uneori, aceasta se numește boală coronariană, dar în Australia, avem tendința de a ne referi la ea ca boală cardiacă ischemică.

Cauza de bază la aproximativ 75% dintre oameni este un proces numit ateroscleroză. Aici se formează țesutul gras și fibros în pereții arterelor coronare, formând o placă. Placa poate bloca vasul de sânge sau, în unele cazuri, poate duce la formarea unui cheag de sânge.

Ateroscleroza este un proces pe termen lung, ascuns, cu o serie de factori de risc care se pot strecura pe oricine. Hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, dieta, diabetul , stresul și genele dumneavoastră au fost toate implicate în acest proces de formare a plăcii.

Alte cauze ale atacurilor de cord includ spasme ale arterelor coronare (determinând constrângerea acestora), traumatisme toracice sau orice altceva care reduce fluxul de sânge către mușchiul inimii.

Citește și: Câte nuci să mănânci zilnic pentru o inimă puternică, o minte ageră și un ten frumos după 50 de ani?

Indiferent de cauză, blocarea sau reducerea fluxului de sânge prin aceste conducte poate duce la ca mușchiul inimii să nu primească suficient oxigen și substanțe nutritive. Deci celulele din mușchiul inimii pot fi rănite sau pot muri.

Ce este un stop cardiac?

Dar un stop cardiac este rezultatul neregularităților bătăilor inimii, ceea ce îngreunează inima să pompeze sângele în mod eficient în jurul corpului. Aceste neregularități ale bătăilor inimii se datorează, în general, defecțiunilor electrice ale inimii. Există patru tipuri distincte:

tahicardie ventriculară: un ritm cardiac rapid și anormal în care bătăile inimii sunt mai mari de 100 de bătăi pe minut (adult normal, ritmul cardiac în repaus este în general de 60-90 de bătăi pe minut). Această frecvență cardiacă rapidă împiedică inima să se umple cu sânge și astfel să pompeze în mod adecvat

fibrilație ventriculară: în loc de bătăi regulate, inima tremură sau „fibrilează”, asemănătoare cu o pungă de viermi, rezultând o bătăi neregulate ale inimii mai mari de 300 de bătăi pe minut

Citește și: Numărul deceselor din cauză cardiovasculară, de trei ori mai mare în România față de media europeană

Activitate electrică fără puls: apare atunci când mușchiul inimii nu reușește să genereze suficientă forță de pompare după stimularea electrică, ducând la lipsa pulsului

asistolă: ritmul cardiac clasic pe linie plată pe care îl vedeți în filme, indicând nicio activitate electrică a inimii.

Stopul cardiac poate apărea din numeroase afecțiuni subiacente, atât legate de inimă, cât și nu, cum ar fi înec, traumatisme, asfixie, șoc electric și supradozaj. Stopul cardiac al lui James a fost atribuit unui defect cardiac congenital , o afecțiune cardiacă cu care s-a născut.

Dar, printre numeroasele cauze ale unui stop cardiac, boala cardiacă ischemică, cum ar fi un infarct, se remarcă drept cea mai frecventă cauză, reprezentând 70% din toate cazurile.

Deci, cum poate un atac de cord să provoace un stop cardiac? Vă veți aminti că în timpul unui atac de cord, mușchiul inimii poate fi deteriorat sau părți din acesta pot muri. Acest țesut deteriorat sau mort poate perturba capacitatea inimii de a conduce semnale electrice, crescând riscul de apariție a aritmiilor, care poate cauza un stop cardiac.

Deci, în timp ce un atac de cord este o cauză comună a stopului cardiac, un stop cardiac în general nu provoacă un atac de cord.

Ce simptome au atacul de cord și stopul cardiac

Deoarece un stop cardiac are ca rezultat pierderea bruscă a pompei eficiente a inimii, cele mai frecvente semne și simptome sunt pierderea bruscă a conștienței , absența pulsului sau a bătăilor inimii, oprirea respirației și pielea palidă sau nuanțată de albastru.

Dar semnele și simptomele comune ale unui atac de cord includ durerea sau disconfortul în piept, care pot apărea în alte regiuni ale corpului, cum ar fi brațele, spatele, gâtul, maxilarul sau stomacul. De asemenea, sunt frecvente dificultăți de respirație, greață, amețeli, aspectul palid și transpirația.

În timp ce atât atacul de cord, cât și stopul cardiac sunt tulburări legate de inimă, ele diferă în ceea ce privește mecanismele și rezultatele lor.

Un atac de cord este ca un blocaj în instalațiile sanitare care furnizează apă unei case. Dar un stop cardiac este ca o defecțiune electrică în cablajul casei, scrie theconversation.com.

În ciuda naturii lor diferite, ambele afecțiuni pot avea consecințe grave și necesită asistență medicală imediată.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te