Sindicaliști: unul din 12 infectați cu COVID lucrează în Sănătate. Câți medici au murit

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.07.2020 - 12:44
Inquam Photos - Cornel Putan

Sunt aproape 4.000 de angajați din Sănătate infectați cu coronvirus, adică unul din 12 infectați este un salariat care lucrează în domeniul sănătății sau 8,6 la sută din totalul bolnavilor COVID, arată statisticile colectate de Federația „Solidaritatea Sanitară”.

SHARE

În total, sunt 3.937 de angajați din Sănătate infectați cu coronavirus, iar 26 au murit, dintre care 23 de cadre medicale (medici, asistente, infirmiere, asistenți sociali, îngrijitoare, ambulanțieri, brancardieri) și doi angajați aparținând personalului auxiliar.

Sunt opt medici infectați cu coronavirus care au murit: doi medici din Constanța (49 de ani, respectiv 62 de ani - unul de la Spitalul Județean de Urgență), doi medici de familie (Dâmbovița -67 de ani și Maramureș - 64 de ani), un medic de 52 de ani din Olt, de la Serviciul Județean de Ambulanță, un medic de 65 de ani de la Spitalul Universitar din București, unul de 68 de ani din Botoșani, de la Spitalul de Urgență Mavromati și unul din Hunedoara, de 70 de ani (Spitalul Municipal Brad). 

Asistentele medicale care au murit sunt în număr de nouă:Dolj, 45 de ani, de la Spitalul de Neuropshiatrie Craiova, un asistent medical de 49 de ani de la spitalul Vidra din Vrancea, o asistentă de 50 de ani de la Spitalul Județean de Urgență Sibiu, o asistentă medicală de 46 de ani de la sSpitlul Județean de Urgență din Botoșani, o asistentă medicală de 58 de ani de la Spitalul Județean de Urgență Botoșani, alte două asistente medicale din Ialomița – Țăndărei, 42 de ani, respectiv Brașov- Spitalul Militar de Urgență, 58 de ani, o asistentă medicală de 54 de ani, de la Spitalul Județean Constanța, o asistentă medicală de 52 de ani, din Neamț.

Citește și: „Nu sunt suficiente cadre medicale pentru COVID, mulţi poartă pamperşi pe sub combinezoane”

Au mai murit: patru infirmiere - de la Spitalul Orășenesc Corabia, de 49 de ani și una de 46 de ani, de la Spitalul Județean de Urgență Bacău, o infirmieră de 61 de ani, de la centrul rezidențial pentru vârstnici din Răcari, Dâmbovița și o infirmieră de 56 de ani de ani de la Spitalul de Urgență din Arad, o îngrijitoare de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, de 55 de ani, un ambulanțier de 60 de ani, din Suceava, un brancardier de 62 de ani de la Spitalul Clinic Județean Târgu-Mureș și un ambulanțier din Suceava, de 53 de ani, precum și o asistentă socială din Galați, de la centrul pentru vârstnici „Sf. Spiridon”, de 45 de ani.

Din rândurile personalului auxiliar: o persoană de 48 de ani, din Vrancea, un auditor intern, de 59 de ani, din Vaslui.

Județele cu cele mai multe cadre medicale infectate

Suceava – 672

București - 441

Botoșani - 299

Galați – 276

Vrancea -185

Brașov – 177

Iași – 151

Sibiu - 132

Neamț – 117

Arad - 111

Prahova – 105

Marți, au avut loc discuții între membrii sindicatelor din Sănătate, Sanitas și Federația „Solidaritatea Sanitară” cu premierul Ludovic Orban și cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Sindicaliștii au cerut acordarea unui spor cuprins între 55% şi 85% pentru condiţii deosebit de periculoase pentru combaterea pandemiei.

În urma discuțiilor cu sindicaliștii, Ludovic Orban a declarat că, în ceea ce privește lipsa de personal medical la nivelul mai multor spitale din țară, din cauza pandemiei, „noi am apelat la voluntariat, aici, răspunsul pe care l-am primit nu este la nivelul aşteptărilor şi, ca atare, vom utiliza instrumentul legal al detaşării”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te