Ciocolata este unul dintre cele mai iubite deserturi de pe planetă. Poate fi dăruit, oferit la întâmpinarea oaspeților, dat copiilor ca ”recompensă” dacă sunt cuminți, sau pur și simplu savurat într-un moment al zilei în care ai nevoie de un plus de energie.
Sunt mulți specialiști care spun că ciocolata îngrașă foarte tare. Un medic nutriționist spune însă că putem reduce din numărul de calorii.
Iată ce trebuie să facem.
Secretul ciocolatei care nu îngrașă. Cum o putem consuma pentru a reduce caloriile? E un aliment
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a spus într-o emisiune TV secretul ciocolatei care nu îngrașă.
”Am reputația de medic nutriționist care nu interzice nimic, așa că profit de acest lucru și vă propun un desert de sezon: ciocolată caldă. De unde ideea de a topi ciocolată și a o transforma într-o băutură?
Nu e nimic nou, la origini ciocolata se consuma doar sub formă lichidă- era o băutură amară, preparată după un ritual complex, în care boabele de cacao erau măcinate și fierte. Mult mai târziu, după ce a traversat oceanul și a ajuns în Spania, rețeta s-a îmbunătățit prin adaos de zahăr”, a spus Mihaela Bilic la stirileprotv.
Secretul ciocolatei care nu îngrașă. Cum o putem consuma pentru a reduce caloriile? E un aliment - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Medicul nutriționist a explicat că deși conține zahăr, care are doar calorii goale, ciocolata conține o varietate de nutrienți valoroși: amine care dau stare de bine, alcaloizi cu efect stimulant, antioxidanți, minerale și multe fibre.
”Este mai degrabă un produs gras decât unul dulce, mai ales când vorbim de ciocolată neagră: avem 550cal/100g, 35% grăsime, niciun strop de colesterol și 7,5g fibre. Puterea antioxidantă ieșită din comun se datorează polifenolilor ce pot reprezenta până la 48% din greutatea bobului de cacao”, a spus dr. Bilic.
Citește și: Alimentul numit „elixirul tinereții” ce previne ridurile și îmbătrânirea. Cum îl incluzi în dietă?
Ea a precizat că nu trebuie să ne facem griji cu privire la numărul de calorii dacă mâncăm 30 de grame de ciocolată, adică 2-3 pătrățele.
”Ciocolata are densitate calorică mare, adică multe calorii concentrate într-un volum mic. Cum facem să mai reducem din această densitate calorică? Ei bine, ați ghicit: o diluăm cu apă. Cele câteva bucățele de ciocolată pe care de obicei le înghițim rapid, se pot transforma într-o ceașcă de lichid ce poate fi savurat pe îndelete. Când alegeți ciocolata caldă, adică ciocolată transformată într-un lichid, reduceți la un sfert conținutul de calorii.
Citește și: Motivul pentru care se albește ciocolata dacă o ținem la căldură. Mai este bună de mâncat?
În loc de apă puteți dilua ciocolata cu lapte, pentru că laptele înseamnă 87% apă. La 25g ciocolată folosiți 100 ml lichid. În funcție de preferințe, puteți adăuga ingrediente care să aducă un plus de savoare: vanilie, scorțișoară, rom, coniac, frișcă, caramel- totul e permis! În ciocolata caldă puteți înmuia bucățele de biscuiți, bezea, turtă dulce sau cozonac- plăcere diluată, nevinovată și garantată!”, a completat Mihaela Bilic.
Beneficiile ciocolatei
Newsweek a scris deseori despre beneficiile ciocolatei.
Citește și: Ce fel de ciocolată hidratează tenul și se luptă cu acneea? O poți folosi ca mască de față
Este unul dintre alimentele care generează cea mai mare plăcere și este cel mai savurat de iubitorii de gastronomie mondială. Dar, ceea ce nu toată lumea știe este că ciocolata poate deveni și un aliat puternic în amânarea semnelor îmbătrânirii.
Acest superaliment conține resveratrol, cunoscut sub numele de „ elixirul tinereții ”, un antioxidant natural care ar putea schimba modul în care vă îngrijiți corpul și pielea.
Dar nu numai pielea beneficiază de pe urma consumului de ciocolată neagră. Flavonoidele și alți antioxidanți prezenți în cacao au, de asemenea, efecte pozitive asupra sănătății creierului. Acești compuși pot îmbunătăți fluxul de sânge către creier, pot încuraja formarea de noi neuroni și pot crește plasticitatea neuronală, care este crucială pentru menținerea funcției cognitive pe măsură ce îmbătrânim.