Război ridicol la Witting: asistentele îl apără pe manager, care ține blocul operator închis

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 27.11.2020 - 14:23
Secția ATI a Spitalului Clinic CF Witting, cum a arătat timp de două luni după declararea spitalului drept suport COVID. Sursa foto: Digi24

Într-o nouă scrisoare deschisă, un grup de asistente, infirmiere, îngrijitoare, personal auxiliar și TESA îi ia apărarea managerului împotriva celor șapte chirurgi care l-au acuzat pe Cristian Banu că obligă personalul să practice peste competențele lor.  

SHARE

În scrisoarea de susținere a managerului, grupul de semnatari mai lansează și alte acuzații, cum ar fi: chirurgul Laurențiu Ungurianu ar fi mutat opt paturi din ATI, iar medicii chirurgi ar fi efectuat, în medie, doar două operații pe săptămână.

Totodată, asistentele, îngrijitoarele și personalul auxiliar, semnatari ai scrisorii, apreciază că decizia managerului de a păstra închise secția de chirurgie și blocul operator a fost „una corectă”:

„S-a preferat ca personalul medical din bloc operator și sectia chirurgie sa fie utilizat pentru a trata 426 de pacienti (bazându-ne pe istoricul operatilor din sectia chirurgie ar fi insemnat ca acelasi personal sa fie folosit la tratamentul a doar 30 de bolnavi intr-o perioada identica de 4 luni)”, susțin semnatarii în această scrisoare, remisă redacției.

În replică, medicii semnatari ne-au transmis un punct de vedere în care spun, între altele, că numărul intervențiilor chirurgicale era între 18 și 22, iar operațiile „nu se pot defalca pe cap de chirurg”, pentru că se lucrează în echipe și că nu a existat nici un demers oficial pentru a muta medicii chirurgi la un alt spital.

Totodată, chirurgii spun că nu au mutat nici un pat,  „pentru ca, asa cum se vede si in filmare, toate cele 16 paturi si ventilatoare noi stau nefolosite, pe locurile in care au fost depozitate”.

Newsweek România a solicitat lămuriri și de la Ministerul Sănătății și de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) București privind situația de la CF Witting și va publica precizările când le va primi.

Citește și: Scandalul de la Witting. Un chirurg îl contrazice pe manager: Nu putem trata pacienți COVID operați

CF Witting, alt spital COVID făcut din pix: acuzații de malpraxis și ATI deschisă după două luni

Semnatarii anonimi care îl susțin pe manager: Decizia de menținere a suspendării activității blocului operator a fost una corectă

Acest grup de semnatari care nu-și dezvăluie identitatea în scrisoarea deschisă remisă redacției susține că medicii care au acuzat abuzuri din partea managerului Cristian Banu ar face parte dintr-un „sindicat nereprezentativ la nivelul spitalului, care fac tot posibilul să racoleze membrii din cadrul salariaților nemembri sindicali sau din cadrul celuilalt sindicat reprezentativ. Din toți acești medici, unul nu mai este angajatul nostru (e vorba despre chirurgul Alexandru Gîdea, dat afară de manager în august, n.r.), altul lucrează în policlinică, iar doi dintre ei sunt dați inapți de către medicul de medicina muncii, deci nu au intrat niciodată să trateze pacienții COVID. Așasar, au rămas doar trei medici chirurgi cu drept să povestească niște minciuni (...) înainte să devenim spital COVID, întreaga secție de chirurgie, deci toți acești medici, au operat în medie într-o săptămână doar 2 bolnavi. Cam asta a fost activitatea dumnealor și înainte să devenim spital suport COVID”.

În aceeași scrisoare deschisă, acest grup de la Spitalul CF Witting mai susține că „dl. Banu a promovat bunele practici medicale, a dezvoltat o comunicare eficientă și constructivă în spital și a ținut cont în permanență de hotărârile consiliului medical al spitalului, deciziile acestuia nefiind în nici un caz unele abuzive. Atât în vechiul mandat, cât și în actualul mandat, avem acces direct în audiență la dl manager, ne consultăm și suntem îndrumați de acesta, de multe ori managerul stă în spital până la ora 20.00-21.00, iar zilele acestea am aflat că nu a avut nicio zi de concediu de odihnă de la începutul pandemiei, a preferat să stea lângă noi permanent, având de luat zile de concediu rămase din 2019”.

 „Odata cu transformarea spitalului in spital Suport COVID, incepand cu data de 23.07.2020, prin avizul DSP, s-a suspendat activitatea blocului operator, deci implicit interventile chirurgicale nu s-au mai efectuat si de aici nemultumirea medicilor sindicalisti, membri intr-un sindicat nereprezentativ in spital, dar cu "gura mare" din sectia chirurgie. Dupa ce am devenit spital suport COVID, un numar considerabil de angajati ( 46 de angajati), personal medical - au fost declarati APT CONDITIONAT de catre medicul de medicina muncii, situatie care nu a putut fi anticipata. Prin avizul DSP, in acest moment tratam 43 bolnavi pe paturile din sectiile medicale si 8 bolnavi in sectia ATI.

Starea de tensiune a personalului este creata tocmai de dl dr. Ungurianu Laurentiu, care in loc sa se alature echipelor medicale de ingrijire a pacientilor cu SARS-CoV 2, pune intr-o lumina proasta personalul medical din aceasta institutie si imaginea spitalului nostru. Mentionam ca inca de la inceput acest grup de pseudo-medici a incercat prin toate metodele, chiar actionand in instanta pentru anularea Ordinului OMS privind faptul ca spitalul nostru a devenit spital suport COVID. Instanta hotarand ca managementul aplicat in spitalul nostru nu a fost defectuos, iar masurile luate s-au dovedit a fi corecte (un grup de medici din CF Witting au cerut în instanță să nu fie obligați să îngrijească bolnavi COVID dincolo de competențele lor , instanța a respins cererea medicilor, în primă instanță – n.r.).

Exista inclusiv un punct de vedere de la Colegiul Medicilor in acest sens. Domnul dr Ungurianu Laurentiu, dupa ce contesta competenta managerului Cristian BANU, a contestat, tot fara niciun drept sau competenta sa o faca, AVIZELE date salariatilor de medicul de medicina muncii - incalcand fragrant (sic!) codul etic al medicilor.

Este evident ca interesele domnilor doctori sunt altele decat cele prezentate si in nici un caz pentru grija fata de pacienti. Mai ales ca printre dumnealor sunt cativa care datorita faptului ca sunt "apt conditionat " nu au intrat niciodata in contact cu pacientul pozitiv cu SARS-COV2, iar ceilalti fac garzi (in echipa a -2-a), dumnealor fiind chirurgi de meserie. Totodata, vrem sa precizam faptul ca medicilor chirurgi le-a fost oferita posibilitatea de a-si efectua profesia in cadrul Spitalului CFR2, insa nu au facut nici un demers in sensul acesta.

Referitor la afirmatia dlui Dr. Ungurianu pe posturile de televiziune ca a existat un "ordin verbal" dat de dl ministru Tataru, de a se operationaliza Blocul Operator si sectia Chirugie, acest lucru este nefondat si consideram ca acesta nu ar fi oportun deoarece in perioada 01.03.2020-23.07.2020, in cadrul sectiei Chirurgie, cand spitalul nostru nu avea titulatura de spital suport COVID, acestia au efectuat extrem de putine interventii chirurgicale, fapt ce nu justifica dupa parerea noastra, dorinta dumnealor de a se reoperationaliza Blocul Operator si sectia Chirugie. Mai concret analizand adresabilitatea in sectia de chirurgie cei 9 medici chirurgi au operat in medie 2,2 bolnavi/ saptamana.

Din 23.07.2020 si pana in prezent 23.11.2020 (4 luni - 16 saptamani ) spitalul a tratat 426 de bolnavi COVID. Asadar rezulta in mod evident ca decizia manageriala de mentinere a suspendarii activitati blocului operator a fost una corecta bazata pe nevoile actuale si disperate de a se gasi paturi cu prize de oxigen disponibile pentru bolnavi COVID. S-a preferat ca personalul medical din bloc operator si sectia chirurgie sa fie utilizat pentru a trata 426 de pacienti (bazandu-ne pe istoricul operatilor din sectia chirurgie ar fi insemnat ca acelasi personal sa fie folosit la tratamentul a doar 30 de bolnavi intr-o perioada identica de 4 luni).

Legat de achizitiile reclamate: a fost cumparata o AMBULANTA MARCA DACIA si un autoturism tot MARCA DACIA necesar pentru deplasarile curente. Noi nu vedem nicio problema, iar necesitatea si oportunitatea acestor achizitii nu trebuie sa fie apreciata de chirurgi, in niciun caz. Toate achizitiile din acest spital sunt aprobate de Consiliul medical al spitalului si de catre Consiliul de Administratie al spitalului, deci nu sunt facute de capul unuia sau al altuia.

Legat de afirmatia dlui dr chirurg Ungurianu ca a fost amenintat prin trimiterea in cercetare in comisia de disciplina, ne intrebam sa fi fost trimis pentru faptul ca a dat nelegal ordine asistentelor sa mute cele 8 paturi din ATI in alta locatie, paturi care au fost puse in functiune de firmele care le-au livrat si pe care serviciul tehnic si inginerul IT le-au cablat si le-au facut operationale, acestora nu le-au venit sa creada ca munca lor terminata in data de 30.07.2020 - cand totul era ok si functional - avea sa nu mai fie gasita la locul ei in data de 30.10.2020.

Au fost semnate procese verbale de punere in functiune a acestora, conducerea stia ca totul este in regula si ulterior dr Ungurianu si dr Isadora Zaharescu dadeau interviuri la TV uri ca paturile in ATI nu sunt operationale, dupa ce tot ei le-au facut sa dispara fiind imprastiate de pe sectia ATI prin diverse saloane ale spitalului ca sa arate, chipurile, proasta organizare. JALNIC ? Sau poate o fi trimis la comisia de cercetare disciplinara pentru modul arogant si amenintator in care ne raspunde atunci cand, dupa ce iese de la vizita unui bolnav COVID ( fara sa anunte pe nimeni, intra de capul lui ), il intrebam despre ce tratament sa facem.. raspunsul de multe ori este " nu am timp acum ", mai susțin acești semnatari de la CF Witting.

Chirurgii: Operațiile nu se pot defalca pe cap de chirurg, intervențiile se fac în echipe 

În replică, medicii semnatari ne-au transmis un punct de vedere în care spun, între altele, că numărul intervențiilor chirurgicale era între 18 și 22, iar operațiile „nu se pot defalca pe cap de chirurg”, pentru că se lucrează în echipe și că nu a existat nici un demers oficial pentru a muta medicii chirurgi la un alt spital.

„1. Inainte de pandemie se efectuau 18-22 interventii chirurgicale pe saptamana, operatiile neputand fi defalcate pe cap de chirurg, deoarece interventiile se fac in echipe de 2-4 chirurgi.

2. Sindicatul Salus, afiliat sindicatului Solidaritatea Sanitara, are 101 membri, medici, asistente, infirmiere, membri TESA.

3. Actiunea de migrare a unor sindicalisti s-a produs invers decat se mentioneaza, dinspre sindicatul Salus catre celalalt sindicat, prin intimidarea , santajul si hartuirea directa a managerului la adresa sindicalistilor.

4. Proiectul de consolidare al cladirii spitalului , derulat prin Banca Mondiala, a inceput in anul 2011 cand manager era D-nul Dr Dogioiu, deci managerul Banu nu are nici un merit, el preluand un proiect in desfasurare.

5. Avizul DSP a venit la o luna dupa inceperea activitatii ca spital suport covid, si a precizat inchiderea blocului operator in conditiile in care nici sectia ATI nu era functionala. Odata cu functionalizarea sectiei ATI, trebuia cerut un alt aviz de la DSP cu refunctionalizarea sectiilor ATI, Chirurgie si Bloc Operator.

6. Dr Ungurianu a cerut un punct de vedere asupra precizarii termenilor de apt, apt conditionat si inapt, si nicidecum nu a impus ceva in acest sens.

7. Nu a existat nici un demers oficial pentru a detasa medicii chirurgi la Spitalul CF 2, ori in vreo alta sectie de chirurgie a vreunui alt spital.

8. Dr Ungurianu a organizat toata activitatea in vederea reluarii activitatii pe sectia chirurgie, dar managerul nu a tinut cont de acest lucru.

9. Dr Ungurianu efectueaza o garda pe luna obligatorie, fiind in linia a 2-a de garda, neimplicat (conform unui singur rand de atributii) in tratarea directa a pacientilor covid, ci avand ca atributii, “ efectuarea de consulturi multidisciplinare”( cum insusi managerul precizeaza in nota interna din 6.08.2020).

10. Legat de mutarea celor 8 paturi din ATI, nu se intelege nimic din textul redactat, medicii respectivi nu au mutat nimic, pentru ca, asa cum se vede si in filmare, toate cele 16 paturi si ventilatoare noi stau nefolosite, pe locurile in care au fost depozitate.

11. Faptul ca medicii au dorit ca spitalul sa fie suport covid este atestat de nenumaratele memorii si adrese trimise tuturor institutiilor statului, in care se reclama ca managerul a transformat spitalul suport in sectie unica ingrijiri covid si in care se exprima dorinta de a redeschide sectia ATI , Chirurgie si Blocul Operator.

12. Nu a existat nici un Consiliu Medical care sa dezavueze scrisoarea celor 7 medici.

13. Mediul nesigur si toxic in acest spital este creat de atitudinea managerului, nu de medicii care, unii , isi desfasoara aici activitatea de 20-30 de ani; de aceea logic ar fi ca managerul sa fie cel care sa plece.

14. Observam ca din randul semnatarilor lipsesc Medicii,  cei pusi sa semneze fiind aceia asupra carora domnul manager considera ca intimidarea si amenintarea are efect mai usor: asistente, infirmiere, personal TESA.

15. Faptul ca doar 7 medici au avut curajul sa semneze scrisoarea deschisa, asta nu inseamna ca nu au fost mult mai multi cei care au fost de acord cu ea. De remarcat ca aceasta “scrisoare de infierare” umbla prin spital pentru strangerea de semnaturi,sub  directa amenintare a managerului si a sefei Runos, cu hartii in alb atasate , semnatarilor indicandu-se un alt scop al semnaturilor, decat cel dorit.Pana la aceasta data nu stim cati “ binevoitori” au semnat”, se arată în punctul de vedere al chirurgilor, remis redacției. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.