STUDIU Doar 1 din 4 firme a direcționat bani din profit pentru cauza sociale

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 10.10.2019 - 11:37

Dintre cei 89.791 de contribuabili care au realizat profit în 2018, doar 19.134 au ales să investească în cauze sociale, direcționând 20% din impozitul pe profit către proiecte derulate în beneficiul societății, potrivit datelor furnizate de ANAF.

SHARE

Statistica ANAF mai arată că din suma totală de 16.392.712.985 de lei, reprezentând valoarea impozitului pe profit în anul 2018, doar 8% au fost direcționați către cauze sociale. În acest fel, în proporție covârșitoare, fondurile astfel rezultate au rămas în administrarea statului.

Doar 1 din 63 de întreprinderi micro, mici şi mijlocii (IMM) a direcționat 20% din impozitul pe venit către cauze sociale, așa cum permite legea.

În ultimii opt ani, Salvați Copiii România a investit peste cinci milioane de Euro în dotarea a 96 de maternități și secții de nou-născuți din toate județele țării cu 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 72.000 de copii.

Referitor numărul companiilor care au ales să sprijine programul de reducere a mortalității infantile derulat de asociație, dinamica este una pozitivă, tot mai mulți operatori economici înțelegând că viața copiilor născuți prematur depinde în mod direct de sprijinul lor.

Astfel, în anul 2012, 125 de companii au direcționat 20% din impozitul pe profit către Organizația Salvați Copiii România. În anul 2018, 190 de companii au decis să se implice în dotarea maternităților și a secțiilor de neonatologie, prin sprijinirea programului Salvați Copiii. În total, 1.417.937 de lei au fost colectați anul trecut prin acest mecanism care, neutilizat, lasă banii în folosința statului.

„Programul de combatere a mortalității infantile, pe care îl derulăm de opt ani, a devenit un parteneriat social solid între medici, Salvați Copiii și companiile care au înțeles că rolul lor în salvarea prematurilor este enorm.

Cu ajutorul acestor mecanisme de solidaritate socială, am reușit să accelerăm dotarea maternităților și să ducem aparatură medicală vitală exact acolo unde e nevoie urgentă.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza organizației privind situația maternităților din România - 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -