Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat care este stadiul pandemiei în România, dar şi în ce condiţii vor fi eliminate toate restricțiile şi chiar starea de alertă.
Rafila deschide șampania
„Sunt semne că acolo suntem, în vârful valului 5. În săptămâna care urmează vom avea confirmarea. În opinia mea, marţi cred că nu vom depăși 35.000 de cazuri şi putem să spunem că intrăm în faza de stabilizare şi ne așteptăm la o scădere în perioada imediat următoare. Ați observat că după ce am avut un vârf la 43.000 de cazuri, ulterior nu am mai depășit cu mult 33.000 de cazuri", a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.
România: Ridicăm restricțiile. Germania: Virusul circulă masiv între copii. Lupta nu s-a încheiat
Dacă se dovedeşte şi în România așa cum s-a dovedit şi în alte ţări că tulpina Omicron produce infecții ușoare, banale la marea majoritate a oamenilor, sigur că restricţiile vor fi ridicare.
Eu aștept şi ridicarea stării de alertă. Sfătuiesc românii să mai avem răbdare şi poate ne gândim cum să reluăm şi diferite tipuri de activități", a explicat Alexandru Rafila.
Citește și: Ministrul Sănătății așteaptă ridicarea stării de alertă. Susține că intrăm în faza de stabilizare
În pandemie s-a acționat haotic
Lucrurile sunt văzute diferit și cu precauție în Germania. Specialistul în boli infecțioase Jana Schroeder a dat un interviu pentru Der Spiegel.
Ea crede că vara aceasta va marca o revenire temporară la normalitate, dar ea avertizează că ar putea apărea mai multe valuri de COVID în această toamnă și iarnă.
În Germania, populația este vaccinată în proporție de 74%, cu 30% mai mult decât în România. Dar, cifra nu este considerată satisfăcătoare de Jana Schroeder care explică eșecul: „Modul haotic în care s-a acționat în pandemie trebuie văzut ca o mare pierdere a încrederii în politicieni.
Este o senzație extrem de neplăcută. Întotdeauna am crezut că vor găsi o soluție corectă, în pofida neconcordanțelor dintre partidele politice. Dar, nu mă așteptam la o decuplare a științei de acțiunile politice atât de drastică precum cea care a influențat cursul pandemiei”. În România, majoritatea deciziilor privind gestionarea pandemiei s-au luat fără ca publicul să poată avea acces la argumentația științifică. E posibil ca ea să nici nu fi existat.
Citește și: Fără bază științifică pentru eliminarea pragului de la care școala trece în online. Arafat: Am votat
Școli deschise sau faliment. Care e a treia cale
De curând ministrul Rafila a anunțat că școlile trebuie să rămână deschise cu orice preț.
„Închidem școlile o lună de zile, să spunem, sau două luni de zile, cum s-a întâmplat la începutul anului 2020, ca să treacă valul. În două luni de zile, stau un milion de părinți acasă ca să aibă grijă de un milion de copii... Păi lucrul ăsta are un impact pe economie distrugător. Distrugător. Este mult mai mare impactul unei astfel de decizii asupra economiei decât concediile medicale care se semnalează acum în cazul carantinei sau izolării. Asta e o consecință", a ținut să precizeze el.
Nu cu orice preț
Epidemiologul german nu e de acord: „Școlile nu pot rămâne deschise cu orice preț. Nu, nu cu orice preț! Acest angajament absolut față de predarea în persoană în forma sa actuală are multe dezavantaje. Școala are efecte sută la sută benefice doar atunci când oferă educație, dacă sprijină și consolidează copiii și tinerii, dacă există o structură zilnică, un ritm stabil. Momentan, școala nu oferă asta, fie și doar din cauza infecțiilor și a cazurilor de carantină. Creează stres pentru familii, este nevoie de profesori suplinitori....”
Școala online, un dezastru
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu s-a declarat împotriva școlii online pe care a calificat-o un „dezastru”. „Școala online, din păcate nu a ieșit şi trebuie să avem curajul să spunem acest lucru”, a spus Cîmpeanu.
Epidemiologul german are o altă viziune: „Se poate trece la predarea hibrid, poți reduce numărul claselor la jumătate... Predarea online bine planificată este mai bună decât să avem o clădire deschisă, dar unde predarea față în față se întrerupe în mod constant... În loc să insistăm asupra predării față în față obligatorii, ar trebui să existe educație obligatorie”.
Citește și: România: un copil cu COVID la 117.000 de teste distribuite. Irlanda: raport de 1/50. Trei explicații
Dacă Germania, care testează și de trei ori pe săptămână elevii în școli, vorbește de eșec cum ar trebui să ne raportăm la autoritățile române? În contextul în care în luna ianuarie nu s-au făcut teste. Iar atunci când elevii au fost testați, numărul rezultatelor fals pozitive a fost copleșitor.
Citește și: România suspendă testarea COVID la copii pe termen nelimitat, în timp ce în Europa devine rutină
În timp ce Rafila anunță iminenta ridicare a restricțiilor, ministrul Educației anunță o creștere cu aproape 20% a cazurilor de infectare în rândul elevilor, față de săptămâna trecută, până la 32.100. În urmă cu o săptămână, erau 26.974 de elevi și preșcolari pozitivi COVID-19, cu peste 5 mii mai puțini.
De ce, în pandemie, iarna nu-i ca vara
Chiar dacă se așteaptă ca vara numărul infecțiilor să scadă, epidemiologul german crede că nu e cazul să trecem la o relaxare totală.
„Numărul mare de infecții poate cântări mai greu decât faptul că boala produsă de omicron este mai puțin severă. Ne-am putea confrunta cu o lipsă de personal, din cauza numărului de mare de angajați care se îmbolnăvesc. Atunci ar fi dificil să mai oferim o îngrijire adecvată pacienților din spital.
Este adevărat că Omicron, probabil, va inaugura începutul fazei endemice. Dar trebuie să fie clar că endemic nu înseamnă sfârșit. Charles Rosenberg, profesor emerit pentru istoria științei la Universitatea din Pennsylvania, a spus: Epidemiile se termină de obicei cu un scâncet, nu cu o bubuitură. Cred că este foarte corect. Va fi o vară mai liniștită, prin efectul sezonier și pentru că mulți oameni vor avea imunitate temporară împotriva SARS-CoV-2.
Pentru persoanele care nu sunt în grupe de risc, viața va reveni la ceva asemănător cu normalitatea. Dar situația ar putea deveni din nou mai tensionată în toamna și iarna viitoare... Este plauzibil ca Delta să mai circule iarna viitoare. În plus, Omicron probabil nu va fi ultima variantă a COVID”.