Fără bază științifică pentru eliminarea pragului de la care școala trece în online. Arafat: Am votat

DE Petre Bădică | Actualizat: 08.10.2021 - 00:43
Fără bază științifică pentru eliminarea pragului de la care școala trece în online. Arafat: Am votat / gov.ro

Raed Arafat confirmă că anularea, intempestivă, a pragului de 6 infectări la mia de locuitori s-a făcut „după ureche” și nu pe baza unor analize științifice. Raed Arafat a explicat că decizia s-a luat prin vot. "Argumentul": școlile, deschise.

SHARE

Oficialii au decis, în urmă cu opt zile, că școlile pot funcţiona cu prezenţă fizică indiferent de rata de infectare din localitate. Nu a fost prezentat niciun argument de natură științifică.

Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României este cel care a decis ca elevii și profesorii să meargă, în continuare la școală, chiar dacă rata de infectare depășește 6 la mie.

Niciun document nu a însoțit această decizie prin care pragul pentru trecerea școlilor în online era anulat. Newsweek România a prezentat componența acestui Grup arătând că din el fac parte medici și reprezentanți de rang doi din diferite ministere.

Citește și: Care este componența Grupului care a decis deschiderea școlilor și după rata de 6 la mie. Arafat e președinte

Pentru că Arafat este președintele Grupului mai sus amintit, Newsweek România i-a cerut să prezinte probe și date care au stat la baza deciziei. Arafat nu a răspuns.

Joi, Raed Arafat a explicat că decizia s-a făcut la vot pe baza argumentului că „școlile trebuie să se închidă ultimele”.

Citește și: Ungaria a vaccinat de două ori mai mulți vârstnici și tineri. România are de 10 ori mai multe decese

„Vă spun ce s-a discutat în grupul tehnico-științific, pentru că nu a fost o decizie pe care să o ia doctorul Arafat, ci acolo sunt majoritatea medici epidemiologi, infecționiști, și acolo s-a pus discuția dacă școlile rămân închise, deschise și lumea a fost de părere – și cu toții am votat la această părere care s-a pus venind și de la epidemiologi – cu acest lucru: ca școlile să fie ultimele care se închid, având în vedere impactul major asupra educației generațiilor viitoare dacă școlile se închid încă un an. Normal, au rămas măsurile punctuale: școala se închide dacă apare o problemă într-o clasă“, a declarat Raed Arafat la Digi FM.

Daniela Rajka, președintele comisiei de medicină școlară din Ministerul Sănătății și membru cu drept de vot în acest Grup tehnico-științific din care spune că în urma ședinței de miercuri, 29 septembrie, și-a dat demisia, a declarat într-un interviu pentru Edupedu.ro că a avut un punct de vedere diferit de toți ceilalți membri ai Grupului tehnico-științific în momentul în care s-a discutat decizia de a nu mai corela rata de infectare din localitate de trimiterea automată a elevilor în online. „Mi s-a părut mai curând o decizie luată în grabă și fără să fie analizată în așa fel încât să punem în prim-plan siguranța copiilor în școală”, a afirmat aceasta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te