„Toate țările din UE se află pe un trend crescător. Multe din țările din UE în vară au avut mai puține îmbolnăviri și acolo discutăm de al doilea val. Și noi suntem în această situație, cu deosebirea că noi am avut destul de multe cazuri și în vară, cu o creșterea liniară de la 1 iunie. Eu sunt îngrijorat de raportarea cazurilor de duminică, când a fost record pentru o zi de duminică și 20% din teste pozitivate. Suntem într-un moment de transmitere comunitară intensă și nu e exclus ca în această săptămână să înregistrăm 2000 de cazuri”, a spus Rafila.
Potrivit Digi24, spitalele COVID din București au rămas fără locuri libere pentru pacienți. Este o situație nemaiîntâlnită până acum, de la izbucnirea pandemiei de coronavirus. În București sunt peste 1.500 de paturi, însă sunt manageri de spitale non-COVID care încearcă încă de ieri să transfere pacienți care s-au pozitivat în urma testării dar nu au unde să-i transfere, iar aceste persoane rămân în izolatorul de la camera de urgență, până se eliberează un pat.
În legătură cu această situație, Alexandru Rafila a spus că Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), care coordonează la nivel național repartiția persoanelor bolnave care au nevoie de terapie intensivă va găsi o soluție dacă numărul acestor persoane rămâne totuși limitat.
„Lucrul acesta o să devină tot mai dificil pe măsura ce capacitatea de ocupare se apropie de maxim”, a avertizat Rafila. El și-a exprimat speranța că vor fi luate măsuri astfel încât să nu ajungem în situația dramatică prin care a trecut Italia în primăvară.