VIDEO Rafila: Există o creștere a infectărilor cu COVID care va dura între 4 și 5 săptămâni

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.07.2022 - 19:14
Rafila, declarații de presă la ora 12.00 pe fondul creșterii cazurilor de COVID în România / gov.ro

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila face declaraţii pe tema evoluţiei pandemiei luni, într-o conferinţă de presă programată de la ora 14:00. În ultima săptămână, 1.410 persoane au fost internate, dintre care 86 la ATI (68 dintre ei nevaccinați).

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

â

CELE MAI IMPORTANTE DECLARAȚII

Această creștere va dura circa 4-5 săptămâni, după care numărul de cazuri se va stabiliza și apoi să se reducă”, a precizat Rafila.

În ultima săptămână, 1.410 persoane au fost internate, dintre care 86 la ATI (68 dintre ei nevaccinați).

Pozitivitatea cazurilor a crescut cu aproape 50%. Proporţia de cazuri pozitive este de 12%, pe care ministrul o cataloghează drept „un indicator bun” prin comparaţie cu valurile precedente, când acest indicator a depăşit 30%.

Tulpina Omicron este dominantă şi deja au fost secvenţiate primele cazuri cu subvarianta BA.5, care este responsabilă de accelerarea din nou a pandemiei.

Precizările ministrului vin pe fondul creşterii accentuate a numărului de cazuri de COVID-19. ”Cred că ne vom opri undeva în jur de 10-12.000 de cazuri înregistrate zilnic. Dar, repet, important nu este numărul de cazuri, importantă este evoluţia acestor cazuri”, a declarat Rafila duminică, la emisiunea Insider Politic.

Citește și: Drulă, câștiguri de 580.000 de dolari din vânzarea de acțiuni de la o companie de drone americane

 
Declaraţiile de la MS vin în contextul în care DSP Bucureşti a cerut managerilor de spitale să reactiveze planurile de rezilienţă privind COVID-19, iar de marţi ar urma să fie reluate raportările zilnice privind situaţia îmbolnăvirilor, după ce, pe fondul scăderii numărului de cazuri, acestea erau transmise săptămânal, arată news.ro.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat la sfârţitul săptămânii trecute că statisticile din ultima perioadă indică o dublare a numărului de infecţii cauzate de SARS-CoV-2, el precizând că nu se înregistrează cazuri grave. Rafila estimează că boala COVID-19 poate fi „chiar mai puţin decât o nouă gripă” , poate fi „o răceală obişnuită” el amintind, în acest context, că există deja patru tipuri de coronavirus care produc îmbolnăviri în mod obişnuit, mai ales în sezonul rece.

Citește și: EXCLUSIV 5.338 de ucraineni s-au angajat în România de la începutul războiului. Ce job-uri au vrut

„Da. În mod evident, această creştere săptămânală, care practic dublează, de la săptămână la săptămână, numărul de cazuri  avem deja 2 astfel de săptămâni consecutive - arată un trend ascendent, care, probabil, sper şi din ceea ce au evaluat şi colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, s-ar putea ca să dureze circa 4-5 săptămâni. Suntem la început. Din fericire, nu sunt cazuri grave. Marea majoritate sunt, dacă vreţi, răceli banale, sigur, sunt şi cazuri mai serioase, care necesită spitalizare. Noi monitorizăm deja modul de încărcare al unităţilor sanitare cu persoane care au nevoie de asistenţă medicală de acest tip. La ATI sunt relativ puţine cazuri, la ultima raportare aveam 52 de cazuri la terapie intensivă, din faţă de circa 1800 capacitate de a trata aceşti pacienţi.  Nu ne îngrijorează în acest moment şi ceea ce vedem că se întâmplă şi în alte ţări probabil se va întâmpla şi în România. Cazurile vor fi numeroase, important este că nu vor fi grave şi pot fi tratate practic printr-o simplă izolare la domiciliu şi un tratament simptomatic, eventual antiviral, dacă există persoane care au şi alte afecţiuni sau care dezvoltă forme medii ale bolii”, a afirmat Alexandru Rafila în emisiunea Insider Politic, difuzată duminică de Prima Tv.  

Acesta a reamintit că simulările realizate de Institutul de Sănătate Publică au estimat un număr maxim de aproximativ 10.000 de cazuri pe zi, în condiţiile în care ultima statistică arăta o medie de 1.100 de noi îmbolnăviri zilnic. 
„Cred că ne vom opri undeva în jur de 10-12.000 de cazuri înregistrate zilnic. Dar, repet, important nu este numărul de cazuri, importantă este evoluţia acestor cazuri, dacă presupune sau nu spitalizare, dacă vor fi forme uşoare de boală  la care un tratament simptomatic şi izolarea timp de câteva zile s-ar putea să fie suficiente, atunci n-o să avem nicio problemă. Opinia mea este că evoluţia acestei infecţii - în general nu aş vrea să facem referire numai la acest val - va fi exact în acest mod: perioade de acalmie, urmate de perioade de infectare a unor categorii de oameni care nu au imunitate faţă de această variantă sau subvariantă a virusului”, adaugă medicul.

 
Alexandru Rafila spune că boala COVID poate fi  „chiar mai puţin decât o nouă gripă” , poate fi „o răceală obişnuită” el amintind, în acest context, că există deja patru tipuri de coronavirus care produc îmbolnăviri în mod obişnuit, mai ales în sezonul rece. 
”Noi nu vedem neapărat o sezonalitate deocamdată la această infecţie, dar în mod evident sezonul rece predispune la îmbolnăvire”, explică Rafila. 
Potrivit ministrului, vaccinurile existente în prezent împotriva COVID-19 sunt cele autorizate în anul 2020, iar datele arată că „şi persoanele vaccinate şi cele nevaccinate se îmbolnăvesc în aceeaşi măsură”. Diferenţa constă, spune medicul, în faptul că persoane care au boli grave beneficiază, prin vaccinare, de  „un anumit grad de imunitate”, care previne de multe ori complicaţii ale bolii. 
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te