Peste 700 de decese COVID anterioare și 11.000 de cazuri nealocate în noiembrie. Explicațiile INSP

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 30.11.2021 - 16:31
Inquam Photos / Octav Ganea
Tabelul cu decesele raportate de GCS în luna noiembrie 2021, făcut de Newsweek România pe baza raportării oficiale
Situația cazurilor pe județe. Sursa: GCS, 30 noiembrie

La finalul lunii noiembrie, sunt raportate 734 de decese de COVID survenite în alte zile sau luni decât ziua raportării, iar 11.233 de cazuri noi nu sunt alocate pe județe. INSP spune că întârzierile se datorează unităților medicale, precum și verificării suplimentare a datelor.

SHARE

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) explică, într-un răspuns la solicitarea Newsweek, că raportările întârziate ale deceselor vin din faptul că unitățile medicale nu trimit mereu datele la timp și din cauză că datele raportate trec prin verificări.

Totodată, INSP mai spune că întârzierile în alocarea cazurilor noi de infectare cu COVID pe județe se produc din cauza numărului mic de angajați ai direcțiilor de sănătate publică și că, în perioada vârfurilor epidemice, anchetele epidemiologice întârzie față de momentul confirmării cazului. 

Cazurile nealocate de COVID sunt cuprinse în bilanțul total al cazurilor de COVID raportate de la începutul pandemiei. 

INSP nu și-a exprimat un punct de vedere la întrebarea dacă este de părere că numărul de cazuri nealocat pe județe influențează incidența COVID și că în unele județe incidența ar putea fi mai mare decât cea anunțată oficial. 

734 de decese de COVID raportate în noiembrie au survenit în alte zile sau luni față de momentul în care a avut loc decesul 

În luna noiembrie, au fost raportate, în total, 8.778 de decese de COVID, dintre care 734 au survenit în altă zi sau lună față de momentul raportării. Astfel, în noiembrie au fost raportate 398 de decese survenite în luna octombrie, 301 decese survenite în octombrie și noiembrie, dar altă zi decât cea pentru care se face raportarea, 30 de decese din noiembrie, dar altă zi și cinci decese din septembrie, conform datelor comunicate zilnic de Grupul de Comunicare Strategică. 

În luna octombrie, au fost raportate 10.044 de decese, dintre care 91 au survenit în septembrie, 67 în octombrie - dar în altă zi decât ziua în care au survenit și unul în luna iunie, iar în septembrie au fost raportate 2.471 de decese, dintre care șase survenite în august, două îniunie, cinci în aprilie, două în martie, șase în ianuarie și 21 în 2020 (14 - decembrie, șase - noiembrie și unul - octombrie). 

Aproape jumătate din totalul deceselor de COVID, înregistrate în această toamnă 

În total, în cele trei luni de toamnă, în care România s-a confruntat cu valul patru al pandemiei de coronavirus, au fost raportate 21.293, adică aproape jumătate din numărul total de decese raportate de la începutul pandemiei. Conform datelor disponibile în 30 noiembrie, au fost raportate 56.529 de decese. 

Citește și: De Crăciun, 37 de județe ar putea avea mai puțin de 3 la mie. Probleme în Sibiu și Satu Mare | Newsweek Romania

 

11.233 de cazuri de COVID, nealocate pe județe 

Referitor la numărul de infectări nealocate pe județe, în 30 noiembrie, sunt 11.233 de astfel de cazuri, iar în bilanțul transmis de Grupul de Comunicare Strategică se menționează că „numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate și centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus. Astfel, conform noii metodologii, centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică și atribuite cazurile pozitive județului/localității de care aparțin persoanele infectate.”

În România au fost raportate, până în prezent, 1.779.667 de cazuri de infectare cu coronavirus. 

Explicațiile INSP: Datele despre decese se verifică, personal insuficient în DSP-uri, spitalele întârzie 

Referitor la decesele raportate mai târziu, Institutul Național de Sănătate Publică a explicat, la solicitarea Newsweek România, că „introducerea deceselor in baza nationala de date Coronaforms se face de catre DSPJ (Ord Comandantului actiunii nr. 75988/27.04.2020 completat ulterior prin Ord. Comandantului actiunii nr. 75991/17.03.2020). Acestea primesc informatiile despre cazurile la care patologia COVID este considerată principala cauză de deces (deces datorat COVID 19) de la unitățile de servicii medicale (spitale, medici de famile).

Raportarea deceselor din lunile anterioare se datorează întârzierii de raportare de catre “actorii” implicati in raportare precum și datorita faptului ca este nevoie de verificari a datelor raportate, conform procedurilor de la nivelul acestor unități”. 

În ceea ce privește cazurile nealocate pe județe, INSP precizează că „alocarea cazurilor pe judete se face in urma anchetei epidemiologice efectuate fiecarui caz confirmat cu virusul SARS-CoV-2 de catre epidemiologii din cadrul DSPJ, in urma careia se identifica locul de expunere a cazului (in baza caruia se aloca). In perioadele in care sunt confirmate multe cazuri (varfuri epidemice), cel mai probabil datorita numarului mic de personal din cadrul DSP, anchetele epidemiologice intarzie fata de momentul confirmarii cazului si parte din cazuri raman a fi alocate ulterior.”

Reamintim că, în 18 noiembrie, când DSP Iași și DSP Brăila au raportat 50 de decese survenite anterior, Iașiul ne-a comunicat că motivul raportării întârziate a fost că au fost oameni care au murit acasă și că a durat până au fost confirmate decesele din cauza COVID, iar Brăila ne-a transmis că spitalele au raportat cu întârziere și că acest lucru se va mai repeta. 

Citește mai multe aici: De ce DSP Iași și DSP Brăila au raportat joi 50 de decese COVID din octombrie | Newsweek Romania

 În luna mai, ministra Sănătății de atunci, Ioana Mihăilă (USRPLUS) anunța diferențe de până la 2.000 de decese de COVID raportate în cele două platforme diferite în care se raportau cazurile și decesele de COVID, respectiv CoronaForms și Alerte.MS.

Situația raportărilor diferite între platforme a fost semnalată pentru prima dată de fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, imediat după ce a fost demis de premierul Florin Cîțu, la vremea respectivă Voiculescu spunând că nu a apucat să investigheze motivele pentru care există diferențele, însă declarațiile sale au fost folosite de conspiraționiști să acuze că „se ascund morții de COVID”. 

Citește și: VIDEO MS: diferențe de până la 500 de decese COVID la un spital. Mihăilă nu publică raportul | Newsweek Romania

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te