OMS spune că sunt 780 de cazuri confirmate de variola maimuței în țări non-endemice

DE Alexandru Pop | Actualizat: 05.06.2022 - 17:01
Puţine spitalizări de bolnavi cu variola maimuței au fost raportate, în afara pacienţilor deja izolaţi - Foto: Profimedia Images

Totuși, aceste raportări sunt subestimate din cauza informaţiilor epidemiologice limitate. OMS spune că este foarte probabil ca alte ţări să identifice astfel de cazuri şi să existe o nouă propagare a virusului.

SHARE

Un total de 780 de cazuri de variola maimuţei confirmate în laboratoare medicale au fost semnalate în 27 de ţări non-endemice, a anunţat duminică Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a repetat cu această ocazie că riscul sanitar la nivel mondial este moderat, informează agențiile AFP și Agerpres.

Acest număr este fără îndoială subestimat din cauza informaţiilor epidemiologice limitate şi "este foarte probabil ca alte ţări să identifice astfel de cazuri şi să existe o nouă propagare a virusului", au adăugat reprezentanţii OMS.

Citește și: VIDEO Zelenski: Rusia distruge în mod deliberat şi sistematic Ucraina. 2.503 rachete trase în total

Puţine spitalizări au fost raportate, în afara pacienţilor deja izolaţi.

Ţările non-endemice în care au fost semnalate cele mai multe cazuri sunt Marea Britanie (207), Spania (156), Portugalia (138), Canada (58) şi Germania (57). În afara Europei şi a Americii de Nord, cazuri de variola maimuţei au fost raportate - câte unul de fiecare dată - în Agentina, Australia, Maroc şi Emiratele Arabe Unite.

Citește și: VIDEO Rușii bombardează, din nou, Kievul. Un rănit după mai multe lovituri de rachete

"Deşi riscul actual pentru sănătatea umană şi pentru publicul larg rămâne scăzut, riscul pentru sănătatea publică ar putea să crească dacă acest virus exploatează oportunitatea de a se stabili în ţări non-endemice în calitate de agent patogen uman bine răspândit", au declarat specialiştii de la OMS într-un raport care a actualizat situaţia sanitară creată la nivel global de această boală.

"OMS evaluează riscul la nivel mondial ca fiind moderat, ţinând cont că este pentru prima dată când cazuri numeroase şi focare de cazuri de variola maimuţei sunt raportate simultan în ţări non-endemice şi endemice", au adăugat experţii de la OMS.

Potrivit OMS, niciun deces nu a fost semnalat în ţările non-endemice, spre deosebire de cele endemice: Camerun, Republica Centrafricană, Congo-Brazzaville, Republica Democrată Congo, Liberia, Nigeria, Sierra Leone, Gabon, Coasta de Fildeş şi Ghana, unde boala a fost depistată iniţial doar la animale.

În primele şapte dintre aceste ţări africane, 66 de decese au fost raportate în decursul primelor cinci luni ale anului 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.