O româncă a luptat șapte luni pentru a fi vaccinată anti COVID-19

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 26.09.2021 - 18:31
Vali Iorga a luptat 7 luni pentru a fi vaccinată anti COVID-19.Captură TVR

Într-o ţară în care cei mai mulţi au ales să nu se vaccineze, o femeie s-a luptat mai bine de jumătate de an pentru a fi imunizată.

SHARE

Din motive medicale, Vali Iorga a trebuit să îşi schimbe tipul de doză la rapel, însă pentru asta a avut nevoie de zeci de telefoane, mai multe drumuri la centrele de vaccinare şi de foarte multă răbdare.

Vali Iorga este jurnalistă și s-a putut vaccina chiar la începutul campaniei, după cadrele medicale. În februarie anul trecut a făcut prima doză de AstraZeneca. Imediat după ce au apărut informațiile despre potențialele probleme de coagulare, medicii i-au recomandat să schimbe doza de rapel, pentru că femeia suferă de o boală genetică a sângelui.

O perioadă nu a putut face asta, pentru că specialiștii nu aveau date suficiente legate de siguranța unei astfel de proceduri, însă și după aprobarea unei astfel de scheme, birocrația excesivă a împiedicat-o să se imunizeze. Chiar și cu documente care-i atestau boala, ea a fost refuzată de mai multe centre de vaccinare din Capitală.

Citește și: Orban: Îmi depun demisia în mâna președintelui PNL. Nu am trăit niciodată un astfel de congres | Newsweek Romania

„«Ne pare foarte rău, dar scrie recomandare, nu adeverință. Și nu putem să ne asumăm, pentru că la dumneavoastră în hârtie nu scrie ce tip de vaccin să vă administrăm și noi nu putem să ne asumăm responsabilitatea să vă administrăm un vaccin». Cel mai complicat a fost să găsesc pe cineva care să și audă ce problemă am. Deși, teoretic, nu era o problemă foarte mare”, a declarat jurnalista pentru TVR.

Vali a luat inițial o scrisoare medicală de la medicul de familie, însă după ce a fost refuzată de un centru de vaccinare, a mers la un hematolog care i-a dat o altă adeverință. Nici așa nu a fost bine, pentru că a prezentat-o doar pe telefon.

Vali Iorga: «Trebuie adeverința în original! Nu există vreo formă, pe telefon, mail, nu există asta!» Trebuie buletin, trebuie adeverința de la prima doză, în cazul meu. Copie după buletin, da.

Citește și: Tot mai mulți copii cu COVID sunt internați în spitale: duminică, 267 | Newsweek Romania

„Procesul de vaccinare în sine este unul foarte simplu. Nu avem nevoie să birocratizăm inutil tot acest proces, să solicităm adeverinţe și  documente medicale peste documente medicale”, a explicat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Peste 2 zile, Vali Iorga își va face, în sfârșit, vaccinul Pfizer. Asta se întâmplă la 7 luni și 3 zile de la prima tentativă de imunizare. Povești ca ale ei nu vor mai fi, a dat asigurări colonelul Gheorghiță. Șeful Campaniei de vaccinare susține că acum sunt proceduri clare pentru astfel de situații, iar acestea au fost comunicate tuturor centrelor din țară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.