O boală a bătrâneții afectează tinerii. Medic: Dezechilibru de nutriție asociat cu factorii de mediu

DE Valeria Cupă | Actualizat: 18.10.2023 - 12:22
Tinerii sunt tot mai afectați de boli ale bătrâneții Foto: Pexels.com- rol ilustrativ
Dr. Șerban Dragosloveanu, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, manager Spital Foișor București Foto: medicalmanager.ro
Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular "Foișor" București Foto: Facebook/Spitalul Foișor
Radiografie la genunchi Foto: kinetic.ro:

O boală întâlnită la persoanele în vârstă îi afectează tot mai des pe tineri. Medicul ortoped Șerban Dragosloveanu a explicat într-un interviu pentru Newsweek de ce s-a ajuns la această situație.

SHARE

Tinerii au început să sufere, tot mai frecvent, de afecțiuni întâlnite mai ales la persoanele vârstnice. Stilul de viață are o influență directă asupra sănătății lor. Pe de altă parte, mulți ignoră diverse simptome tocmai pentru că nu asociază boala cu vârsta pe care o au.

O boală a bătrâneții afectează tinerii. Medic: Dezechilibru de nutriție asociat cu factorii de mediu

Astfel ajung la spital în momentul în care nu mai pot suporta durerea sau când boala s-a agravat deja. 

Artroza, boala bătrâneții care a început să afecteze și tinerii. Interviu cu dr. Șerban Dragosloveanu

Artroza este una dintre afecțiunile la care mulți tineri nu se gândesc prin simplul fapt că au auzit de aceasta cel mult la bunicii lor. Însă, în ultima perioadă, aceasta pare să fi intrat în ”paletarul” de boli care afectează mai multe categorii de persoane.

Dr. Șerban Dragosloveanu, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, managerul Spitalului Foișor din Capitală, a explicat într-un interviu acordat Newsweek România, ce este această boală și cum ajung tinerii la spital din cauza ei. 

Newsweek România: Ce este artroza și de ce vin tot mai mulți tineri cu artroză deși această boală este una întâlnită mai ales la vârstnici?

Dr. Șerban Dragosloveanu: ”Artroza este o boală care apare în special la persoanele peste 65 de ani. Apare mult mai frecvent la femei. Din datele statistice din Statele Unite ale Americii, mă refer aici la datele populaționale, numărul de femei afectat este aproape dublu față de numărul de bărbați.

Citește și: O generație tot mai bolnavă. Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer la vârste fragede

Sigur că există și excepții când apare această boală artrozică la tineri, dar cauza poate fi identificată. 

Fie vorbim despre niște boli sistemice care intervin în mecanismul de refacere, de restaurare al cartilajului: bolile de colagen, artritele auto-imune etc, fie secundar unor traumatisme. Astea sunt cele mai frecvente cauze întâlnite.

Și aici mă refer la traumatisme, în general la fracturile care interesează suprafața articulară, fracturi de platou tibial, fractură de femur distal, inter și supracondiliene, fracturile cu luxații de cap femural, accidente rutiere etc.

Dar marea majoritate a pacienților care vin la Spitalul Foișor sunt pacienți vârstnici”.

Newsweek România: Care sunt factorii care duc la artroză?

Dr. Șerban Dragosloveanu: ”Un dezechilibru de nutriție asociat cu factorii de mediu. Aici, la factori de mediu, mă refer la meseria pe care o are bolnavul respectiv, locul unde își desfășoară acesta activitatea zilnică, dar și un morfotip genetic. 

Deci, persoanele, de exemplu, care sunt predispuse sau se nasc cu genu varum (deviație a gambei spre interiorul axei membrului inferior, cu proeminența genunchiului în afară, denumită în mod curent "picioare în paranteză" n. r.)  au tendința să suprasolicite o anumită regiune a articulației, iar acest lucru duce la o degradare mai rapidă. 

Citește și: S-a găsit ”secretul” tinereții fără bătrânețe. Acest proces poate ajuta adulții să trăiască mai mult

Peste 90% din pacienții care vin la noi, au un genu varum constituțional care, coroborat cu greutate cu indice de masă corporală peste 25-27, sau în cazul femeilor care sunt postmenopauză etc, duce la apariția bolii artrozice. 

Sigur că greutatea este o problemă reală. Și suntem martorii unei schimbări globale demografice masive în ceea ce privește greutatea indivizilor. Deja în America s-a atras atenția cu mulți ani în urmă asupra acestui factor. 

Deci, populația are tendința să fie supraponderală, dacă nu obeză”.

Dr. Șerban Dragosloveanu, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, manager Spital Foișor București Foto: medicalmanager.ro

Newsweek România: De ce s-a ajuns aici? 

Dr. Șerban Dragosloveanu: ”Cred că din cauza stresului care provoacă secreție de cortizol, care determină o rezistență la insulină și automat o tendință de a depozita masa adipoasă.

Dar și din cauza alimentației deficitare și a proastei calități a acesteia. Vorbim despre o alimentație bazată pe semi-preparate, cu mezeluri care conțin foarte, foarte mult zahăr și foarte multă sare. Apoi este sedentarismul. Foarte puțină lume mai face mișcare în ziua de azi”. 

Citește și: Nosfe a murit de o boală care, în trecut, nu apărea la tineri. Cauzele: stresul, consumul de carne

Pacienți pe lista de așteptare încă înainte de pandemie

La Foișor, listele de așteptare pentru operații sunt enorme. Sunt oameni care au nevoie de implanturi, însă medicii trebuie să analizeze cu mare atenție dacă îi pot opera pe loc sau trebuie să mai aștepte o perioadă.

Din cauza greutății prea mari, în unele cazuri pot apăra complicații. Iar atunci trebuie să slăbească un anumit număr de kilograme. Mulți pacienți așteaptă încă dinainte de pandemia de Covid-19. Aici vin oameni din toată țara pentru a fi tratați. 

Newsweek România: Când am intrat în pandemia de COVID, tot mai multă lume a lucrat de acasă, viața a devenit mai sedentară, a crescut numărul de persoane supraponderale și, ca atare, și numărul celor care au astfel de boli asociate?

Dr. Șerban Dragosloveanu: ”Pot să spun că, în mod cert, o mare parte din indivizii care înainte nu se confruntau cu această problemă a greutății, acum vor trebui să ia niște măsuri rapide pentru a nu ajunge în categoria de risc a bolnavilor deja cu predispoziție la hipertensiune, obezitate, artroză etc. 

Nu pot să vă spun, din punct de vedere al Spitalului Foișor, dacă pandemia de COVID a avut o influență clară asupra greutății corporale a pacienților, pentru că noi avem niște liste de așteptare foarte lungi, iar COVID-ul ne-a blocat extrem de mult activitatea. Spitalul Foișor este un spital care nu trebuie să se oprească niciodată.

Citește și: Medic, despre energizantele consumate de tineri: Dacă la diesel pui combustibil de avion, bubuie

O parte din pacienții care erau pe liste înainte de pandemie, abia anul acesta am reușit să-i ajutăm. Din acest motiv nu am un răspuns clar în ceea ce privește obezitatea generată de pandemia de Covid. Însă, ceea ce pot să vă spun, clar este că avem mulți pacienți cu indicele de masă corporală de peste 30. 

Acest lucru vine cu riscuri mari peri-operatorii, motiv pentru care avem o procedură internă, în care încercăm să-i stimulăm pe pacienți să slăbească astfel că în cazul bolnavilor cu indicele de masă corporală de peste 40 intervenția chirurgicală să fie temporizată până reușesc să-și arate intenția că încearcă să slăbească.

Pentru că implanturile pe care noi le folosim nu sunt puse pe viață, trebuie revizionate și durata lor de utilizare este direct proporțională cu greutatea bolnavului”.

Printre cele mai bune implanturi la nivel global

Newsweek România: Spitalul Foișor este singurul spital din țară unde se fac implanturi?

Dr. Șerban Dragosloveanu: ”Nu. Sunt multe centre care fac implanturi, atât de stat cât și private, dar niciunul la nivelul și cu experiența colegilor de la Foișor. 

Foișorul este unul dintre cele mai mari și, ca noțiune reprezentativă, la momentul acesta, are capacitatea să trateze orice fel de patologie complexă care este în directă legătură cu intervențiile care presupun un implant. 

Newsweek România: Vin oameni din toată țara. Aveți liste de așteptare cu pacienți de la sute de kilometri distanță de București!

Dr. Șerban Dragosloveanu: Conform unei statistici pe care am relizat-o anul acesta, pot să vă spun că, deși Spitalul Foișor este o unitate medicală bucureșteană, aflată în subordinea ASSMB-ului, deci a Primăriei București, 70% din pacienții care se adresează spitalului nostru sunt din afara Capitalei și județului Ilfov”. 

Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular "Foișor" București Foto: Facebook/Spitalul Foișor

Newsweek România: La ce interval de timp se revizionează implanturile?

Dr. Șerban Dragosloveanu: ”Implanturile pe care noi le folosim la Foișor sunt dintre cele mai bune la nivel global la acest moment, deci noi nu facem rabat la calitate. După o perioadă de 10, 12, 14, 20 de ani, depinde de gradul de utilizare. Și aici pot să fac o mențiune: pacientul tânăr, datorită regimului de viață, are tendința să aibă o revizie mai rapid decât un pacient vârstnic.

Citește și: Medicii avertizează: Tinerii, vizați de gripă în această iarnă. E necesar vaccinul

Pacientul în vârstă, pentru că are o mobilitate mai restrânsă, ocupațional fiind la pensie, nu se deplasează la serviciu, uzează mai lent implantul. Cel mai important este ca intervenția chirurgicală să fie făcută corect, deci componentele să fie poziționate corect și utilizând produse de calitate. 

Într-adevăr, reviziile, pe lângă faptul că vin însoțite de niște riscuri mari, sunt complexe ca intervenții chirugicale și au costuri de aproape trei ori mai mari față de un implant primar, motiv pentru care Spitalul Foișor este unul dintre puținele centre din România care face revizii la acest moment.

Operațiile de revizie a implanturilor trebuie pregătite și trebuie să luăm toate măsurile pentru ca eventualele complicații care pot apărea să fie reduse la minimum”. 

Newsweek România: De unde aveți fonduri pentru dotările din spital?

Dr. Șerban Dragosloveanu: ”Spitalul nu se află în subordinea Ministerului Sănătății. Sperăm ca în perioada următoare să primim suport și de acolo, pentru că, exact cum am precizat, 70% din pacienții care sunt tratați aici, sunt din afara Bucureștiului. Dar, ce pot să vă spun este că avem un sprijin solid la momentul acesta din partea Primăriei Capitalei, Consiliului General si al ASSMB, lucru care se simte mult. 

Spitalul Foișor este un proiect care a început în 2012. Corpul de clădire în care ne aflăm acum a fost finalizat în 2018, dar vechiul spital, deci partea din față este în continuare nefinalizată. Noi, în perioada anului 2023, am făcut demersuri active să încercăm să finalizăm proiectul. 

Citește și: Alcoolul, mult mai nociv la tineri. Consumul moderat poate ajuta la bătrânețe

Acum ne aflăm într-o etapă în care clădirea este aproape gata, am recepționat parcarea subterană, am instalat unul dintre cele mai moderne aparate RMN din București la momentul acesta, o radiologie nouă, care sunt în curs de aprobare și ne dorim să reușim să echipăm partea de IT din noua clădire. Deci să finalizăm proiectul ca să putem să facem recepția și să spun că deschidem întreg spitalul pentru a fi utilizat”. 

Newsweek România: Și despre angajați, ce ne puteți spune? Sunt nemulțumiri ale pacienților față de ei?

Dr. Șerban Dragosloveanu: ”Noi încercăm să mulțumim pe toată lumea, marea majoritate a colegilor care lucrează aici formează un grup. Noi ne cunoaștem de 10 ani, de 12 ani de când suntem impreuna. Toți am lucrat numai la Foișor și participăm activ la managementul spitalului. 

Eu am o viziune de descentralizare în care fiecare doctor se ocupă de pacienții lui, încearcă să-i managerieze cât mai bine. Nu cred că există vreun spital sau vreun loc pe planetă unde toată lumea să fie mulțumită.

Sigur că mai sunt și incidente în care anumiți bolnavi nu sunt mulțumiți, dar noi încercăm să rezolvăm problemele astfel încât să reușim să ajutăm pe toată lumea. Uneori nu se poate, sunt liste în așteptare. Nu putem să depășim capacitatea de intervenții chirurgicale pe care spitalul poate o facă într-o zi. 

Trebuie să ne încadrăm în niște bugete pe care le primim de la CASMB, adică sunt niște probleme de management pe care încercăm să-l manageriem.

Mentenanța este foarte scumpă la un astfel de spital. Avem și chirurgie robotică, care a fost introdusă anul acesta. Are niște costuri crescute, dar cu rezultate fantastice pentru bolnavi. Încercăm să avem cât mai mulți pacienți mulțumiți.

Pentru că pacienții recomandă serviciile medicale mai departe. Și noi avem foarte multe liste de așteptare pentru că  noi oferim servicii de calitate. 

În 2023, adresabilitatea față de spital a crescut cu 30%. Una dintre principalele plângeri pe care le au bolnavii noștri este că sistemul de call center nu funcționează. Oamenii nu înțeleg că avem 13 registratori și de cele mai multe ori avem câte 100 de apeluri pe fiecare registrator în același timp.

Ori pentru o ființă umană e aproape imposibil să răspundă și să vorbească cu toți, să le facă programare, să vadă despre ce e vorba și către ce doctori să-i îndrepte.

La Spitalul Foișor sunt 8 săli operatorii unde se fac, în medie, 3-4 operații mari pe sală/ zi, plus altele mici. Le spunem noi ”mici”, pentru că sunt intervenții care nu necesită o logistică atât de complexă ca operația de implant și operațiile cu robotul. 

În funcție de bugetul pe care îl primim sunt efectuate aproximativ 3 operații pe zi cu robotul.

Protezele de genunchi se pun într-un mod customizat pe fiecare pacient în parte, cu ajutorul robotului”. 

Newsweek România: Câți pacienți aveți lunar în Spitalul Foișor?

Dr. Șerban Dragosloveanu: ”Foișor nu respinge în prezent cazuri, pe măsură ce costurile cresc, încercăm să ne adaptăm. Foișorul primește și cazuri complexe și complicate din alte părți, deci sunt pacienți la care costul per caz rezolvat este imens.

Avem în medie 500-600 de pacienți pe lună, în funcție de evoluția postoperatorie. 

Noi încercăm să ne încadrăm în DMS-ul primit, recomandat de contractul cu casa, dar nu externăm bolnavii înainte să fie bine”.

Nu numai artroza a început să afecteze persoanele cu vârste sub 50 de ani. Bolile cardiovasculare încep și ele să apară pe la 30-40 de ani. La fel și alte afecțiuni, ca bolile reumatice, Zona Zoster și altele.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te