S-a găsit ”secretul” tinereții fără bătrânețe. Acest proces poate ajuta adulții să trăiască mai mult

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.09.2023 - 13:42
S-a găsit formula pentru a rămâne mai mult timp tineri Foto: pixabay (imagine cu rol ilustrativ)

De milenii, oamenii caută secretul tinereții fără bătrânețe și al vieții fără de moarte. Există ceva care ar putea ajuta mult în acest proces. oamenii de știință au descoperit.

SHARE

Cercetătorii au evidenţiat recent potenţialul remarcabil al unui nou tratament în lupta împotriva îmbătrânirii: expunerea la sânge „tânăr”.

Conform studiilor este posibilă întârzierea îmbătrânirii cu 10%.

S-a găsit secretul tinereții fără bătrânețe. Acest proces poate ajuta adulții să trăiască mai mult

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Duke, alăturarea sistemelor circulatorii ale unui şoarece tânăr şi ale unuia bătrân poate întârzia îmbătrânirea la nivel celular şi poate prelungi durata de viaţă a şoricelului mai în vârstă cu până la 10 procente.

Autorii studiului de la Duke Health au descoperit că, cu cât sistemele circulatorii ale animalelor au fost combinate mai mult timp, cu atât efectele anti-îmbătrânire au durat mai mult după ce au fost separate.

Studiul indică faptul că indivizii mai tineri pot poseda componente specifice în sânge care contribuie la vitalitate.

Dacă sunt identificaţi, aceşti factori ar putea deschide calea pentru tratamente care să accelereze vindecarea, să întinerească organismul şi, potenţial, să adauge ani la viaţa cuiva.

Citește și: Ce se întâmplă în creierul nostru când citim. Descoperirea, importantă pentru tratarea dislexiei

„Aceasta este prima dovadă că procesul, numit parabioză heterocronică, poate încetini ritmul de îmbătrânire, care este asociat cu prelungirea duratei de viaţă şi a sănătăţii”, spune dr. James White, autorul principal al studiului şi profesor asistent la departamentele de medicină şi biologie celulară de la facultatea de medicină a Universităţii Duke şi la Centrul de Îmbătrânire Duke, într-un comunicat al universităţii.

Parabioza heterocronică implică fuzionarea chirurgicală a două animale de vârste diferite pentru a împărţi un singur sistem circulator. Scopul principal a fost acela de a discerne dacă beneficiile acestui proces sunt temporare sau mai durabile.

Anterior, cercetările de la Duke şi de la alte instituţii au observat efecte anti-îmbătrânire la şoarecii mai bătrâni la trei săptămâni de partajare a circulaţiei cu şoarecii mai tineri. Aceşti şoareci mai în vârstă au prezentat o activitate sporită, iar ţesuturile lor au dat semne de întinerire.

„Ideea a fost că dacă am observat aceste efecte anti-îmbătrânire în doar trei săptămâni de parabioză, ce s-ar putea întâmpla dacă mărim acest interval la 12 săptămâni”, spune dr. White, care ar reprezenta aproximativ 10% din durata de viaţă a unui şoarece de trei ani.

Citește și: 40% din viață este obișnuință. Cum renunți la „proastele obiceiuri” și îți pui la treabă creierul

Experimentul a utilizat şoareci tineri la patru luni şi şoareci mai în vârstă la doi ani.

Şoarecii mai în vârstă au prezentat funcţii fiziologice îmbunătăţite şi au trăit cu 10% mai mult decât omologii lor care nu au fost supuşi procedurii după o perioadă de separare de două luni.

Procesul a scăzut semnificativ vârsta epigenetică a sângelui şi a ţesutului hepatic la şoarecii mai în vârstă şi a indus modificări ale expresiei genice care contracarează îmbătrânirea.

Aceste modificări se aseamănă cu beneficiile observate în cazul măsurilor de prelungire a duratei de viaţă, cum ar fi limitarea aportului caloric.

Efectele de întinerire au persistat chiar şi la două luni după separare.

Dacă ar fi aplicată la măsurarea vârstei umane, expunerea la parabioză ar fi asemănătoare cu schimbul de sânge între o persoană de 50 de ani şi una de 18 ani timp de aproximativ opt ani, adăugând potenţial opt ani la viaţa persoanei mai în vârstă.

Este deja binecunoscu cazul multimilionarului american care încearcă să inverseze îmbătrânirea.

Antreprenorul în tehnologie Bryan Johnson cheltuieşte milioane de dolari pe an pentru a încerca să îşi reducă vârsta biologică – cât de bătrân pare corpul său – faţă de vârsta sa cronologică reală, care este de 45 de ani.

Sprijinit de o echipă de 30 de oameni de ştiinţă, viaţa sa de zi cu zi este dictată de un regim de exerciţii fizice şi o dietă chinuitoare, de monitorizare şi de numeroase tratamente.

Un tratament cu laser pentru întreaga piele la care a fost supus i-a redus vârsta pielii cu 22 de ani, cea mai mare reducere a vârstei în orice parte a corpului său.

Milionarul american face frecvent şi transfuzii cu sânge de la fiul său, în vârstă de 17 ani, pentru a se păstra tânăr.

Johnson a mai primit anterior transfuzii de sânge de la donatori sănătoşi şi anonimi, pe care i-a verificat cu atenţie pentru a se asigura că au un indice de masă corporală ideal şi că nu suferă de nicio boală.

Pe lângă transfuziile de sânge, milionarul urmează o rutină zilnică strictă care, susţine el, îi oferă inima unui tânăr de 37 de ani, pielea unui tânăr de 28 de ani şi capacitatea pulmonară a unui tânăr de 18 ani.

După constatările recentului studiu, dr. White a subliniat că obiectivul experimentului nu a fost acela de a sugera schimbul de sânge pe termen lung între oameni tineri şi bătrâni, menţionând preocupările etice şi practice evidente.

El a menţionat, de asemenea, că alte tehnici anti-îmbătrânire, cum ar fi restricţia calorică, au arătat rezultate mai promiţătoare în ceea ce priveşte prelungirea vieţii la şoareci.

„Cercetarea noastră indică necesitatea de a explora ce factori din circulaţia sângelui tânăr provoacă acest fenomen anti-îmbătrânire”, notează dr. White.

Potrivit acestuia, studiul demonstrează că acest schimb de sânge poate prelungei viaţa şi sănătatea şoarecilor mai în vârstă, iar cu cât expunerea este mai lungă, cu atât schimbările sunt mai permanente, dar cel mai important sunt elementele care determină ca acest lucrusă se întâmple., iar acestea nu sunt încă cunoscute.

„Sunt proteine sau metaboliţi? Sunt celule noi pe care le furnizează şoarecele tânăr sau pur şi simplu şoarecele tânăr întârzie procesele pro-îmbătrânire în sângele bătrân? Este ceea ce sperăm să aflăm în continuare”, a precizat cercetătorul, potrivit News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te