Mulți medici de familie refuză să vaccineze anti-COVID pacienți. De ce? Bani puțini, conspirații

DE Alexandru Pop | 23.04.2021 - 18:12
Mulți medici de familie refuză să vaccineze anti-COVID pacienți/FOTO: Facebook/RO Vaccinare

Am vrut să aflu de ce mulți medici de familie refuză să participe la campania de vaccinare anti-COVID și am încercat să stau de vorbă cu cât mai mulți dintre aceștia, în special din mediul rural. De la „banii primiți sunt umilitori” la „oamenii nu vor să se vaccineze”.

SHARE

Ce anume îi nemulțumește pe medicii de familie? De ce nu vor să participe la acest proces de finalizarea căruia depinde reintrarea României în normalitate? Hotnews a încercat să afle răspunsuri la aceste întrebări stând de vorbă cu cât mai mulți medici de familie din România.

Citește și: Putin nu pleacă de la granițele cu Ucraina fără să umple cu apă Canalul Crimeii de Nord

În acest demers am sunat la peste 40 de cabinete din toată țara: aproximativ jumătate dintre aceștia mi-au închis telefonul sau nu au vrut să stea de vorbă cu mine despre acest subiect, iar aproximativ 20 mi-au expus care sunt, în opinia lor, motivele pentru care nu cred în acest proces sau se îndoiesc că acesta va avea succes.

Mulți medici de familie refuză să vaccineze

O părere destul de răspândită pe care întâlnit-o printre medicii de familie cu care am stat de vorbă este aceea că pacienții sunt reticenți la vaccin din cauza informațiilor negative despre vaccinuri apărute în media. Iar locuitorii de la sat au mai multă încredere în TV, decât în doctori.

Citește și: Cu ce se apără România la Marea Neagră: trei fregate, o corvetă, 30 de MiG-uri și 17 avioane F-16

Pe de altă parte, numărul mic de medici înscriși în acest program este dat și de reticența lor la măsurile luate de autorități și implementarea acestora, cât și de faptul că multora le este imposibil să vaccineze în propriul cabinet, deoarece nu au condițiile necesare.

Raluca Zoițanu, medic de familie și președinta Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, explică această reticență: „Mulți medici de familie sunt indeciși asupra semnării contractului de vaccinare pentru că nu este clar ce condiții trebuie să îndeplinească spațiul cabinetului în situația specială de vaccinare împotriva covid-19 - sunt suficiente condițiile pentru vaccinarea anti-gripală? Dozele de vaccin trebuie livrate la cabinet în timp util de Direcțiile de Sănătate Publică sau echipele Armatei, nu cum s-a întâmplat în primele zile ale proiectului-pilot din județul Timiș, fapt ce a dus la întârzierea vaccinării și la un aparent eșec.”

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.