MS: Oxigenoterapia hiperbară nu are efecte dovedite în tratamentul COVID

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.11.2021 - 11:49
Petrică Mîțu-Stoian a murit după ce a urmat un astfel de tratament. Sursă: prosport.ro

Nu există studii pertinente care să dovedească eficiența oxigenoterapiei hiperbare în tratarea COVID-19, precizează Ministerul Sănătății. Recent, cântărețul de muzică populară Petrică Mîțu Stoian a murit, acesta urmând un tratament în camera hiperbară cu oxigen, după COVID.

SHARE

Ministerul Sănătății precizează că, atunci când s-a aprobat protocolul de tratament post-COVID, terapia la camera hiperbară nu a fost inclusă, pentru că „în prezent, nu există studii pertinente care să dovedească eficiența în COVID-19.”

Totodată, specialiștii în Medicină Fizică și Reabilitare au transmis Ministerului Sănătății că este „periculoasă promovarea agresivă prin toate canalele a oxigenoterapiei hiperbare, procedură adesea ridicată la rang de panaceu. Se denaturează astfel atenția pacientului, dar de multe ori și a medicului, de la complexitatea afecțiunii COVID-19, de la complicațiile sale, care sunt respiratorii, cardiace, musculoscheletale, neurologice, etc.”

Citește și: Cântărețul de muzică populară Petrică Mâţu Stoian a murit de COVID. I-au cedat plămânii și creierul | Newsweek Romania

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin verifică modul în care a fost tratat Petrică Mîțu-Stoian la clinica privată din Sasca Montană, lângă Reșița, și ce proceduri s-au respectat înainte de efectuarea terapiei din camera hiperbară.

Terapia în cameră hiperbară nu este decontată de CNAS, mai menționează MS. 

Reamintim că precizările Ministerului Sănătății vin în contextul decesului recent al cântărețului de muzică populară Petrică Mîțu-Stoian, care, post-COVID, a urmat un astfel de tratament într-o cameră hiperbară. Artistul a ajuns la spitalul Reșita, în stare gravă, în cursul zilei de sâmbătă. Decesul artistului a survenit după un șoc septic, duminică, a anunțat Spitalul Județean Reșița. 

Citește și: Managerul spitalului județean din Ploiești: omul PNL, bun la toate. În 2019, a trecut pe la ALDE | Newsweek Romania

În urma autopsiei, plămânii cântărețului ar fi cedat, medicii menționând că au descoperit o barotraumă și vor acum să constate dacă aceasta, cumulat cu consumul de medicamente auto-administrate de cântăreț, i-au grăbit sfârșitul, conform unor surse citate de Digi 24. 

Rezultatele autopsiei au fost trimise la Institutul Mina Minovici din București.

Un alt pacient, tratat la aceeași clinică de lângă Reșița, a ajuns la Spitalul Județean din Timișoara, după ce i s-a făcut rău. „În urma unei singure ședințe de presiune hiperbară cu oxigen a prezentat pneumotorax drept masiv”, a declarat directorul medical al Spitalului Județean Reșița, Cosmin Librimir, pentru Digi24

Citește și: Spitalul suport-COVID din Ploiești nu are autorizație la incendiu. A fost amendat cu 95.800 lei | Newsweek Romania

Redăm mai jos precizările Ministerului Sănătății despre oxigenoterapia hiperbară:  

„În luna aprilie 2021, Ministerul Sănătății a aprobat prin Ordinul ministrului Sănătății nr. 534/22.04.2021, Protocolul de Medicină Fizică și de Reabilitare post-COVID-19 elaborat de Comisia de specialitate Medicină Fizică și Reabilitare post-COVID-19.

Documentul se referă la procedurile de recuperare și reabilitare ale pacientului trecut prin COVID-19, precum și la activitatea personalului medical pentru recuperarea și reabilitarea pacientului post-COVID-19.

În ceea ce oxidgenoterapia hiperbară, reprezentanții Comisiei de Medicină Fizică și de Reabilitare a Ministerului Sănătății au decis neincluderea acestei terapii în protocolul de tratament, având în vedere că, în prezent, nu există studii pertinente care să dovedească eficiența în COVID-19.

Singura mențiune privind camera hiperbară în cadrul Protocolului de medicină fizică și de reabilitare post-COVID-19 se află la secțiunea alte posibile dotări suplimentare ale unui centru de excelență în recuperare fizică.

Într-o adresă către Ministerul Sănătății specialiștii în Medicină Fizică și Reabilitare consideră “periculoasă promovarea agresivă prin toate canalele a oxigenoterapiei hiperbare, procedură adesea ridicată la rang de panaceu. Se denaturează astfel atenția pacientului, dar de multe ori și a medicului, de la complexitatea afecțiunii COVID-19, de la complicațiile sale, care sunt respiratorii, cardiace, musculoscheletale, neurologice, etc.”

Precizăm că, nici Normele Contractului-Cadru în vigoare nu decontează pentru asigurați o astfel de procedură.

În ceea ce privește pregătirea cadrelor medicale care au competențe de a executa procedurile destinate acestei terapii, conform Ordinului ministrului Sănătății nr. 418/2005, medicii specialişti şi primari confirmaţi în specialităţi clinice medicale și medicii de familie pot accesa programele de studii complementare în vederea obţinerii unui atestat de studii de complementare în medicină hiperbară.

Conform Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, autoritatea competentă în domeniu, pentru a fi introduse pe piață, camerele hiperbare trebuie să poarte marcaj CE, la fel ca orice dispozitiv medical. Acest demers reprezintă dovada derulării procedurilor de evaluare ale conformității produselor.

Dispozitivele medicale de clasa 1 sunt introduse pe piață sub responsabilitatea producătorului care solicită evaluarea conformității acestora unui organism notificat.

Conform prevederilor art. 933 din Legea 95/2006, in vederea asigurării nivelului de securitate şi performanţă adecvat scopului pentru care sunt realizate dispozitivele medicale şi a evitării generării de incidente, utilizatorii au obligaţia:

a) de a utiliza dispozitivele medicale numai în scopul pentru care au fost realizate;

b) de a se asigura că dispozitivele medicale sunt utilizate numai în perioada de valabilitate a acestora, când este cazul, şi că nu prezintă abateri de la performanţele funcţionale şi de la cerinţele de securitate aplicabile;

c) de a aplica un program de supraveghere a dispozitivelor medicale, care să ţină seama de riscul acestora pentru pacient, de domeniul de utilizare şi de complexitatea acestora, potrivit normelor metodologice în vigoare;

d) de a asigura instalarea, mentenanţa şi repararea dispozitivelor medicale cu unităţi avizate pentru efectuarea acestor servicii;

e) de a comunica producătorilor şi structurii de specialitate orice incident survenit în timpul utilizării;

f) de a raporta ANMDMR toate dispozitivele medicale existente în unitate, înregistrate în evidenţele contabile ca mijloace fixe, indiferent de modul de procurare a acestora, conform normelor metodologice aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii;

g) de a asigura un sistem documentat de evidenţă privind dispozitivele medicale utilizate, reparate şi verificate, potrivit normelor metodologice în vigoare;

h) de a asigura verificarea periodică a dispozitivelor medicale utilizate, conform prevederilor legale;

i) de a asigura condiţii optime de păstrare şi depozitare a dispozitivelor medicale, conform cerinţelor specificate de producător.

În ceea ce privește cazul decesului artistului Petrică Mîțu Stoian precizăm că, în prezent, se află în desfășurare o anchetă a instituțiilor competente.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică Caraș - Severin a demarat o verificare la unitățile medicale în care a fost internat pacientul, conform competențelor ce revin Direcției. Se verifică condițiile igienico-sanitare și respectarea procedurilor înainte de efectuarea terapiei din camera hiperbară.”

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.