Noua taxă a fost introdusă rintr-un ordin al ministrului Sănătății, publicat vineri în Monitorul Oficial și care a aprobat noile Norme de organizare și desfășurare a programelor de specializare în vederea reconversiei profesionale, precum și în vederea dezvoltării abilităților profesionale pentru asistenți medicali generaliști, moașe și asistenți medicali.
Noul ordin înlocuiește ordinul ministrului Sănătății nr. 942/2017, care a fost abrogat.
Principala modificare față de vechiul ordin este includerea unei noi prevederi care introduce o taxă de examen, care nu se regăsea în ordinul nr. 942/2017, modificat prin ordinul nr. 67/2018.
„Pentru participarea la examenul de specializare se percepe o taxă de examen, aprobată de consiliul de administrație al SNSPMPDSB. Din totalul taxei încasate, SNSPMPDSB îi revine o cotă de 20% pentru managementul examenului de specializare și o cotă de 80% din care se vor acoperi cheltuielile privind plata personalului implicat în organizarea și desfășurarea examenului, precum și a cheltuielilor materiale. Pentru membrii comisiilor centrale, pentru membrii comisiilor locale și pentru colectivul de suport tehnic se încheie contracte de antrepriză”, prevede noul ordin, care nu fixează o valoare anume a noii taxe.
Programele de specializare pentru asistenții medicali și moașe se organizează de către Ministerul Sănătății, prin Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București (SNSPMPDSB), în unități sanitare din centrele universitare și au ca scop, după caz, reconversia profesională sau dezvoltarea unor abilități profesionale.
Ordinul prevede 13 specializări pentru reconversia profesională (5 pentru asistenți medicali generaliști, 5 pentru asistenți medicali de pediatrie și câte una pentru asistent medical de farmacie, de laborator și de igienă).
De asemenea, asistenții medicali și moașele au acces la 39 de specializări pentru care se organizează programe de pregătire în vederea dezvoltării abilităților profesionale.