Tratament anti-COVID, folosit ilegal la „Matei Balș”. Agenția Medicamentului: Nu există autorizație

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 28.10.2020 - 09:00
Arbidol. Sursa foto: pharmazeutische-zeitung.de

Medicamentul rusesc Arbidol (Umifenovir), folosit pentru tratarea pacienților cu COVID-19 la Institutul „Matei Balș” și la Iași, nu a avut nici un fel de autorizație de la Agenția Națională a Medicamentului, arată instituția într-un răspuns pentru Newsweek România.

SHARE

„Medicamentele utilizate in tratamentul pacientilor cu COVID-19, care nu sunt autorizate de punere pe piata in Romania, pot fi aduse pe baza unei autorizatii de nevoi speciale in acord cu OMS nr. 85/2013 cu modificarile si completarile ulterioare. Legat de medicamentul Arbidol (Umifenovir), nu a fost depusa nicio cerere de obtinere ANS”, precizează Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDMR), răspunzând la o solicitare a Newsweek România pe această temă.

În țară au fost aduse mai multe medicamente menționate în Protocolul de tratament al infecției cu coronavirus, pentru care a existat autorizație.

Agenția Medicamentului precizează: „Pe baza unei autorizatii de nevoi speciale in acord cu OMS nr. 85/2013 cu modificarile si completarile ulterioare au fost autorizate urmatoarele medicamente incluse in Protocolul de tratament al infecţiei cu virusul SARS-Cov-2, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 487/2020, cu modificările ulterioare:

1.      HYDROXYCHLOROQUINE SULPHATE TABLETS, USP 200 mg (SULFAT DE HIDROXICLOROCHINA 200 mg comprimate filmate), conţinând sulfat de hidroxiclorochină, în cantitate de 21.000 cutii (cutie x flacon cu 100 comprimate filmate),

2.      LOPINAVIR AND RITONAVIR TABLETS USP 200 mg/50mg (Lopinavir/Ritonavir 200 mg/50mg comprimate filmate), conţinând lopinavir/ritonavir, în cantitate de 16.667 cutii (cutie x flacon cu 120 comprimate filmate),

3.      FAVIPIRAVIR TABLETS 200 mg – FluGuard (FAVIPIRAVIR 200 mg comprimate filmate), conţinând favipiravir, în cantitate de 15.400 cutii (cutie cu 5 blistere a câte 10 comprimate filmate)”.

 

Newsweek România a întrebat Agenția Medicamentului și Ministerul Sănătății dacă este legal să fie administrate în spitalele românești medicamente care nu au nici un fel de autorizație, deși sunt prevăzute în Protocolul MS, dar și dacă se impun măsuri în cazul spitalelor care au folosit aceste medicamente. Vom publica punctele de vedere ale acestor instituții când le vom primi. 

Agenția Europeană a Medicamentului nu recomandă folosirea acestui medicament pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus, menționând, într-un răspuns pentru Newsweek România, că Arbidol nu este „sigur și eficient”.

Amintim că, la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, bolnavii de coronavirus în stare medie au primit, printre alte medicamente, și Arbidol. Medicamentul a fost donat de Gigi Becali spitalului, a confirmat pentru Newsweek România managerul spitalului, Adrian Streinu Cercel, candidat pe listele PSD la alegerile parlamentare.

Newsweek România a publicat o fișă de externare a unui pacient COVID din luna iulie, unde era menționat, la tratamentul administrat, și medicamentul Arbidol.

Medicul Adrian Streinu Cercel a declarat, pentru Newsweek România, că Arbidol se administrează pacienților cu simptome ușoare și medii, „cu rezultate acceptabile, ca și la Remdesivir, respectiv îmbunătățire văzând cu ochii cam la 30% din cei care folosesc, dar e în funcție de severitatea bolii la fiecare pacient în parte”.

Citește și: România folosește în lupta cu COVID un medicament rusesc, nepermis în UE. Streinu-Cercel: Acceptabil

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te