EXCLUSIV Măștile de plastic transparent, tot mai populare printre politicieni, nu sunt autorizate

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 09.04.2021 - 18:59

Tot mai multe persoane publice, politicieni, oameni de afaceri sau vedete din zona entertaimentului, care vor să li se vadă fața în întregime, dar și să respecte legile care impun măsuri de protecție anti COVID, folosesc măști din plastic transparent. Acestea, însă, nu sunt bune.

SHARE

Măștile de plastic transparent, folosite de politicieni precum George Simion, liderul AUR, sau Diana Șoșoacă, ori de oameni de afaceri cunoscuți precum Dragoș Petrescu, nu îi protejează pe ceilalți de răspândirea COVID-19. 

Aceste măști nu au elemente filtrante și prin urmare respirația unei persoane potențial infectate cu Sars-COV-2 ajunge la cei din jurul său fără nici o opreliște.

George Simion poartă des, pe stradă și în Parlament, mască de plastic. Foto Inquam Photos/Sabin Cirstoveanu

Dragoș Petrescu, președintele HORA, a apărut la o discuție cu presa cu o mască transparentă de plastic. Captură B1

 

Măștile de plastic nu sunt dispozitive medicale

Măștile de plastic transparent nu sunt autorizate în România și nici nu sunt considerate dispozitive medicale, a explicat Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) pentru Newsweek România.

„Până în prezent nu am intrat în posesia unui document care să demonstreze ca aceste produse sunt dispozitive medicale.

Citește și: Încăierarea maneliștilor. Salam, Vali Vijelie și Costi Ioniță susțin că au compus „Of, viața mea!”

Menționăm că nu ne-au fost solicitate la avizare în vederea distribuției. A existat o singura solicitare de înregistrare, înainte de introducerea pe piață, a unui producător român de astfel de produse și am transmis că, având în vedere scopul propus al produsului, acesta nu intră în categoria dispozitivelor medicale.

La nivel european există în acest moment o consultare cu privire la a  încadra sau nu  aceste măști în categoria dispozitivelor medicale.

Experții ANMDMR supraveghează activ piața, prin verificarea unor distribuitori de astfel de produse și a documentelor însoțitoare. Va ținem la curent”, a explicat Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Romania.

Măștile cu supapă, nerecomdate din aceeași cauză ca și măștile transparente

Măștile cu supapă nu sunt recomandate pentru a fi utilizate în contextul pandemiei de coronavirus, a explicat Ministerul Sănătății.

„Aceste măști sunt destinate lucrătorilor industriali pentru a preveni respirația prafului și particulelor în timp ce supapa se închide la inhalare. Cu toate acestea, supapa se deschide la expirare, permițând virusurilor să treacă prin deschiderea supapei.

Citește și: VIDEO&FOTO Rusia testează o superarmă care poate provoca un tsunami radioactiv. Imagini din satelit

Astfel, organizațiile internaționale recomandă ca aceste măști să nu fie purtate în pandemie din cauza riscului ca particulele virusului SARS-CoV-2 să fie răspândite, ducând astfel la posibilitatea infectării altor persoane”, a precizat Ministerul Sănătății.

Tipurile de măști recomandate sunt:

 • Măștile care acoperă în întregime nasul și gura;
 • Măștile din țesătură cu cel puțin două straturi, care se pot spăla și refolosi;
 • Măștile care au o sârmă de metal la nivelul nasului și care nu permit astfel ieșirea aerului prin partea superioadă a măștii;
 • Măștile care se așază bine pe părțile laterale ale feței și care nu prezintă spații pe unde pot pătrunde/elimina particule.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.