Mâncarea sănătoasă vegetală este un lux pentru mulți. Alternativele ieftine ne intoxică organismul

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 19.11.2023 - 17:50
Mâncarea sănătoasă vegetală este un lux pentru mulți. Alternativele ieftine ne intoxică organismul Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustraativ)

În această perioadă, oamenii înlocuiesc mâncărurile de origine animală cu cea vegetală. Însă, anul acesta, foarte mulți români au afirmat că au renunțat la post pentru că mâncarea vegetală a devenit un lux.

SHARE

În această perioadă, oamenii înlocuiesc mâncărurile de origine animală cu cea vegetală. Însă, anul acesta foarte mulți români au afirmat că au renunțat la post pentru că mâncarea vegetală a devenit un lux.

De exemplu, un kilogram de ceapă costă acum în piețele din țară minimum opt lei. Spanacul și fructele specifice pentru acest sezon costă chiar  și câte 12 lei kilogramul.

Nici produsele la borcan sau conserve nu au scăpat de scumpiri, iar pentru un simplu borcan de magiun românii trebuie să scoată din buzunar chiar și câte 20 de lei.

În încercarea de a ține cât de cât post, unii oameni aleg să consume alimente procesate, mai ieftine, care sunt adevărate otrăvuri ce le pot cauza probleme de sănătate, scrie RTV.

Citeşte şi: Cozonac, bulion, smântână - noi alimente compensate. Guvernul a mărit lista cu adaos plafonat

Mâncarea sănătoasă vegetală este un lux pentru mulți. Alternativele ieftine ne intoxică organismul

Unul dintre aceste produse este celebrul pate de post care, de fapt, este otravă curată pentru că, în general conține între 5 și 10 E-uri sau alți aditivi și coloranți artificiali.

Specialiștii le recomandă românilor să citească cu atenție etichetele produselor atunci când le achiziționează din supermarket-uri pentru că dacă sunt consumate pe perioade îndelungate, pot îmbolnăvi.

”Pateurile vegetale din comerț conțin multe E-uri, conţin apă, ulei vegetal hidrogenat (margarină) sau nehidrogenat, proteină din soia, sare iodată, extract de condimente, muştar, arome, adaosuri codificate sau mai multe tipuri de E-uri.

Citeşte şi: Coșul de cumpărături va fi mai ieftin în curând. Cât vor costa alimentele până în ianuarie 2024

Glutamatul monosodic E 621 este un potențiator de aromă, poate crea dependență, stimulând apetitul, și poate produce dureri de cap, slăbiciune, greață, astm, dar poate declanșa și Alzheimer sau Parkinson”, explică specialiștii din cadrul DSVSA Iași, potrivit BZI.

Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), unul dintre pateurile cele mai consumate în perioada postului, conține agent gelatinizat, ulei de floarea soarelui, proteină de soia, amidon de grâu, polifosfați, potențiator de aromă (glutamat monosodic), antioxidanți (ascorbat de sodiu), acid citric, colorant.

De asemenea, specialiștii avertizează că o altă marcă de pate de post conține amidon de grâu, polifosfați E-452, emulsifiant steroli vegetali, esteri mono, digliceride – E 471, agenţi de îngroşare – caragenan E-407, clorura de potasiu – E 508, glutamat monosodic E-621, antioxidanți asorbat de Na – E301, caramel E-150.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te