Conopida este un aliment versatil, cu un conținut natural scăzut de calorii și carbohidrați. Este un înlocuitor excelent, bogat în nutrienți, pentru legumele mai grele, cum ar fi cartofii.
Dr. Federica Amati, nutriționist, spune: „Conopida este bogată în fibre și compuși vegetali care susțin digestia, sănătatea inimii și chiar sănătatea creierului”.
Citește și: Leguma care curăță vasele de sânge, protejează creierul și ajută digestia. Indicată după 40 de ani
Leguma iubită de toți românii, care ține cancerul la distanță. Protejează inima și creierul
Iată șase moduri în care conopida poate fi benefică pentru sănătatea ta, conform The Telegraph.
Citește și: Băutura dintr-un fruct și o legumă care curăță colonul, elimină balonarea și detoxifică organismul
Conopida ține cancerul la distanță. Protejează inima și creierul - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Poate reduce riscul de cancer
Conopida are un conținut ridicat de glucosinolați – compuși naturali care se transformă în sulforafan.
Sulforafanul a fost studiat pe larg pentru potențialul său de a neutraliza agenții cancerigeni și de a reduce inflamația.
Farzanah Nasser, nutriționistă, observă că producția de sulforafan este declanșată atunci când conopida este tăiată, mestecată sau altfel descompusă.
„Atunci începe să se elibereze enzima numită mirosinază, care activează sulforafanul”, explică ea.
Citește și: Leguma pe care o pui în ciorbă și te scapă de kilogramele în plus. E dulce-picantă, o ronțăi
Deși cercetările sunt încă în curs, sulforafanul a dat rezultate promițătoare în studiile privind cancerul de sân, de prostată și de colon.
Gustul blând al conopidei o face ușor de adăugat în mese care altfel ar putea fi lipsite de acești compuși vegetali puternici.
Pentru a beneficia la maximum de conținutul conopidei, evitați să o fierbeți până se transformă în piure.
„Gătirea la abur tinde să păstreze mai multe substanțe nutritive intacte, în timp ce fierberea poate duce la scurgerea acestora în apă, așa că luați în considerare păstrarea lor pentru sosuri sau supe”, spune dr. Amati.
Citește și Fructul care îți curăță colonul, întărește inima și te scapă de pofta de dulce. Costă cât o pâine
Ajută la sănătatea inimii și a creierului
Dacă doriți să reduceți consumul de carbohidrați rafinați, conopida este un înlocuitor ideal.
O porție de 100 g are doar 25 de calorii și este natural săracă în carbohidrați.
Nasser observă că ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce este un factor important pentru sănătatea inimii și controlul greutății.
Dar nu este vorba doar de calorii. Conopida conține și colină, folat și vitamina C – nutrienți care susțin circulația sângelui, funcțiile cognitive și memoria.
Colina, de exemplu, ajută la formarea acetilcolinei, un neurotransmițător vital pentru starea de spirit, memorie și controlul mușchilor.
Citește și Adevărat sau fals? Un măr pe zi chiar ține doctorul departe? Verdictul clar al nutriționiștilor
Folatul este esențial pentru repararea și dezvoltarea ADN-ului, în special pentru bebeluși în timpul sarcinii.
În plus, acizii grași cu lanț scurt creați de bacteriile intestinale în timpul digestiei fibrelor pot face mai mult decât să susțină digestia.
„Acestea acționează ca antioxidanți, pot ajuta la vindecarea intestinului permeabil și protejează bariera hematoencefalică”, spune Nasser.
Îmbunătățește sănătatea intestinală
Conopida nu este poate leguma cu cel mai mare conținut de fibre, dar, cu aproximativ 2 g de fibră/100 gram conopidă, contribuie totuși în mod semnificativ.
Conține în principal fibre insolubile. „Enzimele digestive nu pot descompune fibrele, astfel încât acestea trec prin intestin, mărind volumul scaunului și contribuind la menținerea regularității”, explică dr. Amati, ceea ce face ca conopida să fie deosebit de utilă pentru persoanele care suferă de constipație sau nereguli intestinale.
Fibrele alimentează bacteriile benefice din intestinul nostru, care ajută la reglarea tuturor proceselor, de la digestie la răspunsul imunitar și chiar la starea de spirit.
„Când hrănim [aceste microorganisme] cu fibre, ele produc niște acizi grași cu lanț scurt – sau postbiotice – care au efecte antiinflamatorii”, spune Nasser.
Conopida poate crește și nivelul de Akkermansia muciniphila – o bacterie intestinală benefică asociată cu o sănătate metabolică mai bună și o funcție îmbunătățită a barierei intestinale.
Poate ajuta la reechilibrarea hormonilor
Conopida are un as în mânecă când vine vorba de sănătatea hormonală. La fel ca rudele sale crucifere, conține indol-3-carbinol, o substanță chimică vegetală cu un rol surprinzător în echilibrul hormonal.
Odată consumat, I3C este transformat în organism în diindolilmetan (DIM), care ajută ficatul să descompună estrogenul mai eficient.
„Face parte din grupul de legume care pot schimba modul în care metabolizăm hormonii”, explică Nasser.
Ea adaugă: „Mereu mă uimește faptul că poți fi predispus genetic ca ficatul tău să funcționeze într-un anumit mod, dar alimentele pe care le consumi – aceste legume crucifere – pot schimba acest lucru”.
Acest proces poate ajuta la redirecționarea estrogenului către o cale metabolică mai sănătoasă, reducând potențial acumularea de produse secundare mai dăunătoare ale estrogenului.
Pentru persoanele cu afecțiuni dominate de estrogen, cum ar fi sindromul premenstrual, fibroamele sau endometrioza, includerea conopidei în dietă ar putea oferi beneficii suplimentare.
Poate proteja vederea
Conopida conține un amestec de antioxidanți, inclusiv vitamina C, sulforafan și beta-caroten, care contribuie la apărarea organismului împotriva stresului oxidativ.
Deși nu sunt un tratament direct pentru afecțiunile oculare, acești compuși ajută la protejarea celulelor și țesuturilor din întregul organism, inclusiv a celor din ochi.
Potrivit Sight Research UK, antioxidanții pot ajuta la încetinirea progresiei afecțiunilor precum degenerescența maculară și retinopatia diabetică.
Dr. Amati subliniază că, la fel ca multe legume, conopida conține polifenoli: compuși bioactivi asociați cu multiple beneficii pentru sănătate.
O analiză din 2021 a constatat că compușii polifenolici – în special flavonoizii – pot ajuta la protejarea celulelor retinei și pot preveni declinul vizual în afecțiunile degenerative ale ochilor.
Profilul său antioxidant este și mai puternic în soiurile colorate; cele violet și portocaliu, de exemplu, sunt bogate în antocianine și carotenoide, pigmenți cunoscuți pentru proprietățile lor de protecție a ochilor.