Legătura dintre restaurante și COVID, identificată de Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 07.10.2020 - 19:22
Fotografie creată de Kaboompics .com, de la Pexels

Un studiu efectuat de Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC), agenția federală din SUA, a stabilit o legătură înte pacienții pozitivi cu coronavirus și mersul la restaurante sau cafenele care oferă mâncare la fața locului.

SHARE

Studiul a inclus date despre 314 de adulți care au fost testați pentru Covid-19 în iulie, deoarece prezentau simptome.

Dintre aceștia, 154 au avut rezultate pozitive și 160 rezultate negative la coronavirus. Testele au fost administrate la 11 instituții medicale diferite din 10 state americane.

Cercetătorii au analizat îndeaproape modul în care pacienții au răspuns la întrebările legate de purtarea măștilor și diferitele activități pe care le-au făcut în comunitate, inclusiv dacă au luat recent masa la un restaurant, au mers la un bar sau la un sala de sport.

„De două ori mai mulți adulți cu rezultate pozitive au indicat faptul că au luat masa la restaurant prin comparație cu cei ale căror teste au ieșit negative. 

Mâncarea și băutura consumată în localuri care oferă astfel de opțiuni ar putea fi factor de risc important, asociat cu infecția cu SARS-CoV-2. Eforturile de reducere a expunerii, precum utilizarea măștii și distanțarea socială, sunt dificil de menținut în momentele când persoanele mănâncă sau beau”, potrivit cercetării efectuate de Centrul american pentru Controlul Bolilor. 

De asemenea, pacienții pozitivi au fost mai predispuși să indice ca sursă pentru infectarea lor faptul că au mers la un bar/cafenea, dar numai atunci când analiza a fost limitată la participanți fără contact strâns cu persoane cu COVID-19 cunoscut înainte de debutul bolii, au scris cercetătorii.

Expunerea în restaurante are legătură cu circulația aerului. Direcția, gradul de ventilare și intensitatea fluxului de aer pot afecta transmiterea virusului, chiar dacă măsurile de distanțare socială și utilizarea măștilor sunt implementate în conformitate cu îndrumările actuale, menționează specialiștii agenției federale de sănătate.

„Măștile nu pot fi purtate în mod eficient când oamenii mănâncă și beau, în timp ce cumpărăturile și numeroase alte activități în interior nu împiedică utilizarea măștii”, arată cercetarea. 

Adulții incluși în studiu care au avut simptome dar la care testul a ieșit negativ la COVID ar fi putut fi infectați cu alte virusuri respiratorii.

Cercetătorii au stabilit că 71% dintre adulții cu Covid-19 și 74% dintre cei care au dat rezultate negative au raportat că folosesc întotdeauna o mască de protecție.

Totuși, autorii studiului menționează că rezultatele cercetării ar putea fi influențate de o posibilă confuzie, neverificată, venită din faptul că cei infectați ar fi putut participa concomitent la activități în care s-ar fi putut expune, dar care nu au fost menționate.

În plus, întrebarea adresată participanților la studiu cu privire la locul unde au mâncat la restaurant nu făcea distincția între opțiunile de interior și de exterior.

Cercetătotorii iau în calcul și un răspuns nesincer, căci participanții au fost conștienți de rezultatele testului lor SARS-CoV-2, care ar fi putut influența răspunsurile la întrebări despre expuneriea comunității și a contactele strânse. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te