Medicul veterinar Ovidiu Roșu a lansat, luni, un apel pe contul său de Facebook, ca oamenii să nu le mai ceară medicilor veterinari să prescrie Ivermectină, un medicament împotriva paraziților la animale.
„Deși cred cu tărie că medicii veterinari știu mai multă medicină umană decât medicii umani medicină veterinară, că se-ntâmplă ca oamenii tot animale să fie, vă rog din adâncurile existenței mele profesionale de medic veterinar cu PhDeu în coadă, să nu ne mai asfixiați cu întrebări absurde și total neetice și ilegale despre funcționarea produselor destinate animalelor la oameni și să nu ne mai epuizați stocurile de ivermectină destinate animalelor pentru consum propriu!!!
Medicul veterinar NU ARE VOIE să prescrie, să consulte, să sugereze, să ORICE oamenilor din pct. de vedere medical! Voi oamenii aveți doctorii voștri și la ei TREBUIE să vă duceți să-i consultați! Noi ăștia cu dihăniile ne putem pierde dreptul de practică sau chiar să ne băgați la zdup dacă v-am face pe plac.
Eu încerc prin această postare să descurajez oamenii să achiziționeze produse medicale dedicate animalelor în general și în particular cele care conțin ivermectină, în scopul tratamentului personal (uman) prin automedicație. Dacă vreți orice fel de tratament pentru dvs. vă rog să consultați medici umani care vă pot evalua medical și, eventual, prescrie cele necesare.
Medicamentele veterinare trec printr-un proces de de evaluare și acreditare doar pentru speciile țintă la care fac referire, orice altă specie (omul în speță), în afara celor stipulate în prospect, implică automat asumarea unor riscuri greu de gestionat. În cazul de față, vorbim în special despre toxicitatea produsului respectiv, pe care noi veterinarii o vedem frecvent la animale.
Ce încerc să spun aici, ce-i drept în felul meu unde nu cu toții sunt capabili să-i înțeleagă subtilitățile și ironiile, este că medicamentele veterinare și automedicația cu ele NU sunt soluțiile la problemele actuale epidemiologice sau orice fel de altă problemă medicală umană.”, a scris medicul veterinar Ovidiu Roșu, pe Facebook.
Active News, site asociat cu fake news-urile, nu putea rata promovarea Ivermectinei ca alternativă la vaccin. Captură foto site ActiveNews (jos)
Ivermectina a devenit un „medicament minune anti-COVID” după ce Gigi Becali a susținut, în mod repetat, că acest medicament ieftin vindecă boala, la fel ca Arbidolul.
În 17 ianuarie, Becali a susținut, într-o declarație pentru ziare.com, că „am doctori la clinica mea pe care i-am adus de afară, studiau în străinătate. Sunt români şi le dau 4000-5000 pe lună. Ei mi-au spus despre aceste tratamente pentru că se făceau studii pe afară. Cel mai bun este ivermectina. Se găseşte doar la mine, acum în România. E din Ucraina, dar nu îl aduc eu. Îl cumpăr aici. Eu am ivermectină ser. Ivermectina pastilă e slabă (...)
Este şi ieftină, cum ai vindeca un om cu 10 lei. Când a existat pe piaţa din România s-a luat imediat, la început. Acum nu mai există. Am doar eu. Ei vor să consume lumea Remdesivir pe care au dat zeci de milioane şi nu e bun pentru COVID. Ivermectina este cel mai bun tratament, pe lângă Arbidol. Am 40.000-50.000 de flacoane în vamă şi nu îmi dau voie să intre în România, nu am primit aprobare scrisă de la Ministerul Sănătăţii”.
Ulterior, Becali a apărut la Antena 3, unde a declarat că el nu se va vaccina, pentru că are tratamente și nu vrea „să facă modificare genetică”.
„Pentru ce să mă vaccinez? Niciodată în viața mea nu mă vaccinez, chiar dacă știu că mor și nu mă vaccinez. Dacă eu am tratament, pentru ce să fac vaccin? Ca să fac modificare genetică sau ce? Nu cunosc nicio persoană care a murit de COVID, toate persoanele cărora le-am dat tratament s-au vindecat. Mama mea a făcut și are 90 de ani... tot cu Arbidol s-a vindecat. Toți oamenii au luat Arbidol. Doctorii spun că e cel mai bun și nu are efecte adverse. Costă vreo 20 de euro ca să se vindece... un cost foarte mic comparativ cu un tratament din spital. Nici familia mea nu se vaccinează pentru că au văzut că eu nu mă vaccinez”, a declarat Becali, la Antena3.
În SUA, în decembrie, un grup de medici a avertizat, într-o dezbatere în Senat, cu privire la folosirea ivermectinei și hidroxiclorochinei în tratarea pacienților cu COVID-19, aceștia menționând că nu există dovezi că cele două medicamente sunt eficiente în lupta cu coronavirusul.
Institutul Național de Sănătate și FDA (Food and Drug Administration) au avertizat că printre reacțiile adverse ale ivermectinei se numără greața, vărsăturile și erupțiile cutanate, scrie Associated Press.
Conspiraționist: Medicament chinezesc din plante, „leacul” la vaccinare
Rusofilul Iulian Capsali a lăudat, la rândul lui, Ivermectina, și a adăugat pe lista medicamentelor minune și Agripavi, cu care, susține el „dacă se ia la primele simptome, rezolvă Covidul (cf. studiilor) între 1 și 5 zile, în 95% din cazuri”.
„Nu numai eu l-am folosit (nu de la început, din păcate, întrucât nu am avut încredere), dar am avut feedback pozitiv și de la alți prieteni, unii cu comorbidități severe, care s-au vindecat. Fiind din plante - Medicina Tradițională are propriul ei minister în China - desigur că nu are contraindicații”, a susținut Capsali, pe Facebook.
Folosindu-se de acest „medicament minune”, Capsali a scris, reluând teoria conspirației potrivit căreia coronavirusul a fost create pentru ca marile companii farmaceutice să se îmbogățească: „Întrebarea mea este: dacă există tratamente foarte eficiente la Covid, la ce e bun un vaccin experimental (mARN)? Și, dacă sunt eficiente, de ce sunt ocultate; de ce se fac presiuni ca aceste medicamente să fie marginalizate în Sistem?”.
Oamenii i-au scris, rugându-l să le spună în ce cantități să îl ia și cum ar putea obliga autoritățile să îl aducă în farmacii, iar alții au susținut, continuând teoria conspirației, că „ideea e să moară cât mai mulți”.
Anul trecut, Arbidolul era promovat puternic ca medicamentul minune împotriva coronavirusului, deși Agenția Europeană a Medicamentului a avertizat că nu i-a fost dovedită eficiența în tratarea infecției. Tot Gigi Becali a fost cel care a lansat în spațiul public, anul trecut, acest medicament.
Citește mai multe aici: Agenția Europeană a Medicamentului, despre Arbidol, folosit la Balș: Nu sunt dovezi că e eficient
Un afacerist român, fan Putin, vrea să aducă Arbidol în România, în ciuda recomandărilor UE
Newsweek România a cerut informații de la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) și de la Ministerul Sănătății, pe care le va publica atunci când le va primi.