Haos înainte de etapa a II-a de vaccinare anti-COVID. Unde sunt centrele? Cine plătește?

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 14.01.2021 - 23:17
Inquam Photos / George Călin

Vineri începe vaccinarea pentru pacienții cronici, persoanele de peste 65 de ani și personalul esențial, în această categorie intrând și profesorii. Totuși, multe întrebări sunt fără răspuns.

SHARE

De la începutul săptămânii, societatea a asistat la cearta dintre primarul Clujului, Emil Boc, șeful Asociației Municipiilor, și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe tema costurilor amenajării centrelor de vaccinare și în sarcina cui ar trebui să cadă.

O ordonanță care ar urma să clarifice toate aceste întrebări este în așteptare încă de marți, iar premierul Florin Câțu a anunțat că OUG va fi dată vineri, ziua când începe teoretic și etapa a II-a de vaccinare.

Citește și: Boc: Toate cheltuielile legate de centrele de vaccinare vor fi suportate de stat

După atacul dinspre Boc, deputații PNL îl bombardează cu interpelări pe Vlad Voiculescu

Știm că în total vor fi organizate 750 de centre de vaccinare în etapa a II-a în întreaga țară, iar 100 sunt deja amenajate în unități medicale, conform declarațiilor medicului Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Dar nu știm concret unde vor fi aceste centre în fiecare oraș. Nici măcar câte au fost înființate până acum.

Știm unde sunt centrele înființate în prima etapă, în care au fost vaccinate cadrele medicale. Harta este aici – utilizatorul trebuie să selecteze județul în care vrea să vadă centrele amenajate în unități medicale.

Puteți consulta aici harta cu lista centrelor disponibile din prima etapă de vaccinare. 

Există și varianta ca fiecare cetățean să urmărească declarațiile autorităților locale privind locurile unde au fost amenajate centre. Unii edili au anunțat, pe Facebook, unde vor putea să se vaccineze cetățenii împotriva coronavirusului. În altele, însă, nu este clar.

O altă întrebare pe care oamenii o ridică pe rețelele de socializare se referă la programările în etapa a II-a. Cine verifică dacă sunt apți de vaccinare, dacă vor face programarea prin call-center? Vor merge cu documentele medicale la centrul de vaccinare? 

Citește și: Centru-fantomă de vaccinare anti-COVID chiar în spatele Guvernului: programații au fost alungați

Ce știm, din declarațiile medicului Valeriu Gheorghiță: 

- platforma va fi gata pe data de 15 ianuarie, de la ora 15.00, se va putea începe programarea persoanelor pentru etapa a doua în centrele de vaccinare care vor fi pregătite - platforma este https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login

- pentru persoanele cu vârstă peste 65 de ani, programarea se poate face individual, se poate face prin medicul de familie, se poate face prin serviciile de call center - 021.414.44.25

- o altă modalitate de programare: prin direcţia de asistenţă socială din primării sau prin intermediul aparţinătorilor, care pot să-şi facă cont pe platformă şi să înscrie până la maximum 10 persoane din aceeaşi familie

- dacă persoana respectivă nu are acces la un medic de familie sau nu are medic de familie, se poate face programare prin serviciul de call center, individual, pe pagina web, prin direcţia de asistenţă socială sau prin intermediul aparţinătorilor.

- pentru persoanele care deservesc activităţi esenţiale, programarea se poate face prin angajator.

Lista persoanelor care se pot vaccina în etapa a II-a este aici - căutați în josul paginii Etapa a II-a. 

Conform celui mai recent bilanț al Comitetului de vaccinare, până miercuri seară, fuseseră vaccinate – 154.268 de cadre medicale, fiind raportate și 544 de reacții adverse, acestea constând în durere la locul injectării - 214 persoane și 330 reacții generale - febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie. 

Newsweek România a trimis întrebări pe aceste teme atât la Ministerul Sănătății, cât și la Comitetul de vaccinare. Fără răspuns, până în prezent.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te