Ministrul olandez al Agriculturii, Carola Schouten, a declarat că muncitorul a contractat o tulpină SARSCoV2 similară cu cea găsită la un animal din fermă, ceea ce arată că este „probabil” să se fi produs transmisia nurcă-om.
„Aceste noi rezultate ale cercetării au un impact major asupra proprietarilor, familiilor și angajaților fermelor de nurci, precum și asupra comunităților locale”, potrivit ministrului.
Nu este vorba de o nouă evoluție pentru COVID-19 la nurci, care sunt mamifere semiacvatice, carnivore, deci supuse riscului contractării coronavirușilor. Au fost găsite cazuri în două ferme din Olanda în luna aprilie, după ce lucrătorii au anunțat că unele dintre animale aveau dificultăți în respirație .
Autoritățile au presupus inițial că oamenii au infectat animalele, dar, cel puțin un caz demonstrează că acest lucru s-a întâmplat invers.
Drept urmare, au fost introduse restricții suplimentare la fermele de nurci, inclusiv verificarea tuturor fermelor din Olanda, precum și obligativitatea ca angajații să poarte echipament de protecție.
Animalele nu pot fi mutate și nici gunoiul de grajd din fermele infectate nu trebuie să fie scos în afară.
În ciuda dovezilor de transmitere a COVID-19 de la nurcă la om, Guvernul olandez apreciază că șansele ca acest lucru să se întâmple des rămân „neglijabile”, dar se impun măsuri de protecție.