FOTO Cozi enorme la vaccinare în Marea Britanie. România administrează de 100 ori mai puține doze/zi

DE Petre Bădică | Actualizat: 20.12.2021 - 11:54
Cozi enorme la vaccinare în Marea Britanie. România administrează de 100 ori mai puține doze/zi

Este vorba de doza booster, considerată cea mai eficientă împotriva noii tulpini și care ridică foarte mult rezistența organismului împotriva omicron.

SHARE

Duminică, zi de weekend, la centrele de vaccinare din România bate vântul. La mai multe centre din spitale, de afară se văd doar medicii. Niciun doritor. La unul din cele mai mari centre de vaccinare din București, amenajat la Romexpo, minute în șir nu a intrat nicio persoană dornică de vaccinare.

De altfel, ieri, a fost un record negativ în România.

itește și: Trei zile de proteste ale profesorilor: Salariile vor crește cu 60 de lei, nu cu 400. Inacceptabil.

Doar un număr de 20.879 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore, dintre care 3.301 reprezintă prima doză, 6.708 - doza a doua şi 10.870 - doza a treia, a informat, duminică, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Este cel mai mic număr de primă doză administrate în ultimele 3 luni.

Această a treia doză este foarte importantă. Potrivit BBC, cei imunizați cu doză dublă ar fi 30% protejați pentru a nu face forme severe ale bolii în cazul infecției cu omicron. Doza booster ar crește protecția împotriva omicron la 70%.

Virusologii avertizează că „deși varianta omicron pare că determină mai puține cazuri severe, faptul că numărul de infectări este mult mai mare crează probleme uriașe. Asta, deoarece vom avea un număr copleșitor de cazuri de infecții în același timp, iar spitalele nu vor face față. De aceea e important ca oamenii să facă a treia doză”, susține un medic intervievat de DW.

„Chiar dacă varianta coronavirus dată de Omicron are ca rezultat o boală mai puțin severă, acest aspect va fi rapid depășit de creșterea exponențială a cazurilor, cu un nivel mai ridicat de spitalizări și decese”, a anunțat și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Citește și: Omicron se răspândește ca un foc scăpat de sub control. Virusul a infectat, deja, 89 de ţări

Cozi enorme la vaccinare în Marea Britanie. România administrează de 90 ori mai puține doze/zi

În timp ce vaccinarea este la pământ în România, Marea Britanie încerarcă să ajungă la un million de vaccinați pe zi cu doza booster. Iar acest lucru este foarte posibil.

În cursul zilei de ieri, peste 900 de mii de britanici au luat doza booster (vezi grafic). Cozile la centrele de vaccinare sunt uriașe, așteptarea fiind de mai multe ore.

Această cursă contra cronometru pentru vaccinare vine pe fondul unor scenarii care arată că există toate șansele ca numărul internărilor zilnice în spital cu COVID să ajungă la 3.000 pe zi în Marea Britanie, scrie cnbc.com. Până vineri, cel puțin 7 persoane au decedat de pe urma infectării cu omicron în UK.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te