„In Capitala sunt 483 000 de persoane peste 65 de ani cu buletin de Bucuresti. Alte cateva zeci de mii cu acte de identitate in alte judete ale tarii. Bunici care isi cresc nepotii bucuresteni, de regula...
Dar cel mai important este cel uman si de confort psihic. Cu o igiena personala atenta si cu o renuntare la vizite, socializari, cu iesiri scurte doar pentru cumparaturi, cu protectie (masca, manusi), distanta sociala etc, se pot obtine aceleasi rezultate ca si in carantina.
Stim bine ca si carantina presupune riscurile sale. Practic, suta la suta nu este nimeni si nicaieri ferit complet de contaminare. Nu ne putem ascunde toti in medii sterilizate.
Nu stiu cine a venit cu ideea carantinei la hotel a persoanelor de peste 65 de ani si cand, in ce luna. Circula niste informatii dar nu stim cat sunt de veridice. Si daca studiul stiintific respectiv nu se referea, de fapt, doar la persoanele de peste 65 de ani fara familie, prieteni care sa-i ajute. Pe scurt, fara “apartinatori”.
Ceea ce vreau sa spun este ca nu am fost consultata si nici informata despre o astfel de masura.
Ma vad nevoita sa fac aceasta precizare pentru ca am primit foarte multe mesaje in ultimele doua zile pe acest subiect”, a spus Firea pe Facebook.
Ce voia Cercel
Doctorul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din București, a propus un proiect pentru limitarea răspândirii coronavirusului, care prevede măsuri radicale, potrivit documentului obținut de Mediafax.
Proiectul intitulat Programul „Vacanța Mare” de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19, conceput în februarie de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, se împarte pe 9 pagini şi vine cu măsuri riguroase.
Printre acestea se numără separarea de familii a celor peste 65 de ani, pentru o perioadă de 3 luni, şi izolarea totală în categoria de vârstă 40-65 de ani, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”.