Experți: Învățați literele grecești, că vor apărea noi variante din cauza ritmului slab de vaccinare

DE Adina Mutăr | 17.01.2022 - 21:14
Experți: Învățați literele grecești, că vor apărea noi variante”/foto? dna india

Mai mulți experți epidemiologi avertizează că avansul vertiginos al variantei Omicron este un semn clar că nu va fi ultima versiune a coronavirusului care va îngrijora lumea.

SHARE

Fiecare infecție oferă o șansă ca virusul să sufere mutații, iar Omicron are un „avantaj” față de predecesorii săi: se răspândește mult mai repede, în ciuda „mozaicului de imunitate dată de vaccinuri și de boli anterioare”, arată o anchetă a Associated Press.

Experții intervievați de AP nu știu cum vor arăta următoarele variante sau cum ar putea modela pandemia, dar spun că Omicron nu este varianta salvatoare, care transformă Covid-19 în gripă. 

„Cu cât Omicron se răspândește mai rapid, cu atât există mai multe oportunități să sufere mutații, ceea ce poate duce la mai multe variante”, a spus Leonardo Martinez, epidemiolog de boli infecțioase la Universitatea din Boston.

De când a apărut la mijlocul lunii noiembrie, Omicronul s-a răspândit pe tot globul. Cercetările arată că varianta este de cel puțin două ori mai contagioasă decât Delta și de cel puțin patru ori mai contagioasă decât versiunea originală a virusului.

Omicron are mai multe șanse decât Delta să reinfecteze persoanele care au avut anterior COVID-19, atacând nevaccinații și provoacând „infecții inovatoare” la persoanele vaccinate.

Citește și

CEO-ul Pfizer anunță finalul pandemiei: „Vom putea în curând să ne reluăm o viață normală”

Analiză Medlife: Peste 70% din probele COVID din București și Timișoara - Omicron. În Cluj - 96%

 

Organizația Mondială a Sănătății a raportat un record de 15 milioane de cazuri noi de COVID-19 pentru săptămâna 3-9 ianuarie, o creștere cu 55% față de săptămâna anterioară.

„Infecțiile mai lungi și persistente constituie terenul de reproducere cel mai probabil pentru noi variante”, a spus dr. Stuart Campbell Ray, expert în boli infecțioase la Universitatea Johns Hopkins. „Când o infecție este foarte răspândită, devine teren propice pentru mutații.”

Cu Omicron și Delta în circulație, oamenii pot obține infecții duble care ar putea genera ceea ce Ray numește „Frankenvariants”, hibrizi cu caracteristici ale ambelor tipuri.

Experții spun că virusul nu va deveni endemic precum gripa atâta timp cât ratele globale de vaccinare sunt atât de scăzute.

„Sunt zone uriașe nevaccinate în SUA, Africa, Asia, America Latină și în alte părți. Acestea sunt practic fabrici de variante”, a spus dr. Prabhat Jha de la Centrul pentru Cercetare în Sănătate Globală de la Spitalul St. Michael din Toronto.

„Este un eșec colosal în conducerea globală faptul că nu am reușit să vaccinăm eficient peste tot.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te