Analiză Medlife: Peste 70% din probele COVID din București și Timișoara - Omicron. În Cluj - 96%

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.01.2022 - 17:05
Inquam Photos / Octav Ganea

Peste 70 la sută din probele analizate de Medlife în București și Timișoara sunt de infectare cu Omicron, în timp ce în Cluj ponderea este de 96%. MedLife a identificat alte 274 de suspiciuni de Omicron dintr-un nou lot de 349 de probe analizate prin metoda pre-screening PCR.

SHARE

“Noua tulpină a acaparat deja orașele mari. În București și Timișoara ponderea probelor suspecte este de peste 70%, în timp ce la Cluj, 96% din cazurile analizate sunt, cel mai probabil, cu Omicron” 

Un nou lot de 349 probe COVID pozitive a fost analizat de echipa de cercetare MedLife prin metoda pre-screening PCR. Dintre acestea, 274 (79%) prezintă suspiciune de infectare cu tulpina Omicron și urmează să fie secvențiate în vederea unei confirmări ferme.

În Cluj se înregistrează cea mai mare pondere a cazurilor suspecte – 96% din probele analizate fiind suspecte cu Omicron în urma pre-screening-ului, urmată de Timișoara (73%) și București / Ilfov (72%). Au mai fost identificate cazuri suspecte în județele Gorj, Alba, Bistrița Năsăud, Maramureș și Satu Mare, arată compania, într-un comunicat remis redacției. 

De asemenea, din cele 137 de cazuri suspecte, identificate săptămâna trecută în urma evaluării pre-screening, toate au fost confirmate cu noua tulpină în urma secvențierii.

Reamintim că, potrivit celor mai recente date publicate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), Capitala raportează aproape o mie de cazuri noi de COVID în ultimele 24 de ore, iar județele Cluj și Timiș se află între cele cu cea mai mare incidență COVID. 

Citește și: GRAFICE Explozie COVID în 16 județe și București, aflate în zona roșie. Cea mai mare incidență, Cluj | Newsweek Romania 

Specialiștii Medlife avertizează că, în perioada următoare, vor crește spitalizările și numărul pacienților internați la terapie intensivă. 

„Deși Delta nu a dispărut în totalitate, se pare că Omicron este responsabil de creșterea abruptă a îmbolnăvirilor, în special în orașele mari, având o rata de transmitere mai mare comparativ cu varianta anterioară. În plus, spre deosebire de Delta, tulpina Omicron este caracterizată și de o rată de reinfectare mai mare în rândul vaccinaților și a celor trecuți prin boală”, a atras atenția Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului de secvețiere desfășurat de MedLife.

Citește și: Dr. Beatrice Mahler, semnal de alarmă: Multe decese, după ieșirea pacienților cu COVID din ATI | Newsweek Romania

Biologul a arătat că, „dacă ar exista o testare adecvată, probabil că numărul real al infectărilor s-ar dubla la fiecare 3-4 zile. Impactul numărului real de îmbolnăviri se va vedea în următoarele două săptămâni la nivelul sistemului sanitar, prin creșterea spitalizărilor și a numărului de pacienți internați la ATI. Iar atunci când rata de ocupare a paturilor din spitalele COVID va depăși 75% vom resimți, cu adevărat, pericolul acestui val al pandemiei”.

Până în prezent, Ministerul Sănătății a anunțat 295 de cazuri de infectare cu varianta Omicron, depistate în România prin secvențiere. 

Citește și: Numărul românilor cu COVID spitalizați sare de 4.000. La ATI sunt 485 de pacienți în stare gravă | Newsweek Romania

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.