Epidemiologul care a eradicat variola: Vaccinați mai repede, până nu apar variante rezistente

DE Elena Andrei | 10.08.2021 - 20:52
Vaccinați mai repede, până nu apar variante rezistente/Foto: yahoo
Vaccinați mai repede, până nu apar variante rezistente/Foto: yahoo

Pandemia nu se apropie de sfârșit având în vedere că doar o mică parte din populația lumii a fost vaccinată. „Suntem mai degrabă aproape de început”, a avertizat Larry Brilliant, reputat epidemiolog, care a făcut parte din echipa OMS ce a ajutat la eradicarea variolei.

SHARE

Doar 15% din populația lumii a fost vaccinată și peste 100 de țări au inoculat mai puțin de 5% din populația lor, a remarcat Brilliant.

„Cred că suntem mai aproape de început decât suntem de sfârșitul pandemiei și asta nu pentru că varianta la care ne uităm acum va dura atât de mult”, a spus Brilliant, care este acum fondatorul și CEO-ul unei consultanțe de răspuns la pandemie, Pandefense Advisory.

„Cu excepția cazului în care vaccinăm pe toată lumea în peste 200 de țări, rapid, vor apărea în continuare noi variante, ce ne țin departe de sfârșitul pandemiei”, a spus el, prezicând că noul coronavirus va deveni în cele din urmă un „virus pentru totdeauna”, precum gripa.

Brilliant a declarat că varianta Delta este „poate cel mai contagios virus” apărut vreodată.

Acesta este de părere că persoanele vaccinate cu vârsta de peste 65 de ani și care au un sistem imunitar slăbit ar trebui să primească o a treia doză de vaccin „imediat”.

Citește și

Coordonatorul vaccinului Ebola: De ce e complet neindicat să vaccinezi în masă în plină pandemie

Germania nu mai face teste Covid gratuite, pentru a accelera vaccinarea

 

Potrivit modelelor sale privind focarele Covid declanșate de varianta Delta, studiate în San Francisco și New York, acestea prezic o „curbă epidemică în formă de V inversată”. Acest lucru implică faptul că infecțiile cresc foarte repede, dar și scad rapid.

Varianta Delta se răspândește atât de repede, încât, practic, „rămâne fără candidați” de infectat, a explicat Brilliant.

Se pare că există un model similar în Marea Britanie și India, unde răspândirea variantei Delta s-a retras de la maximele recente.

Epidemiologul a spus că există o probabilitate redusă ca să apară o „super variantă”, pentru care să nu funcționeze vaccinurile actuale. Dar niciun scenariu nu poate fi exclus. 

Opiniile lui Brilliant par să confirme ceea ce a avertizat renumitul virusolog care a creat vaccinul anti-Ebola, Geert Vanden Bossche. Acesta atrăgea atenția că vaccinurile nu pot controla replicarea variantelor de SARSCoV 2 mai infecțioase și pot chiar conduce la evadarea imunitară (de exemplu, atunci când subiecții complet vaccinați sunt expuși la noi variante virale).

El nu recomanda campaniile de vaccinare în plină oandemie, dar, dacă au început, trebuie accelerate, pentru a nu apărea variante rezistente.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te