În sens invers cronologic, ultimele două mari epidemii care au atins şi Iaşul au ajuns, în contextul epidemiei actuale de COVID-19, în atenţia publicului general. Iar ambele au apogeul în urma cu puţin mai mult de un secol: gripa spaniolă şi tifosul exantematic.
Gripa spaniolă este mereu trimiterea favorită a celor care fac comparaţia cu actuala pandemie: apărută în primăvară 1918, a afectat în principal tinerii, a avut o mortalitate foarte mare, diferite analize istorice vorbesc de până la 10%, şi a avut un context de transmisie favorabil.
A fost dusă în mai multe ţări tocmai de către militarii care se întorceau de pe front. Efectele ei în România nu au fost complet documentate, dar se ştie cu siguranţă că a luat viaţa mai multor militari cunoscuţi, eroi ai războiului de reîntregire a ţării.
A afectat şi unul dintre cele mai importante momente din istoria noastră recentă: unirea de la Alba-Iulia, când peste 100.000 de români, delegaţi ai tuturor localităţilor din principatele române, s-au adunat pentru a decreta unirea.
Mai mulţi delegaţi nu au putut fi prezenţi fiindcă finalul anului 1918 este considerat a fi apogeul transmiterii virusul gripal care a generat pandemia spaniolă. Regina Maria a României povesteşte în jurnalul său cum s-a îmbolnăvit în luna decembrie, la scurt timp după ce a fost la Alba Iulia.
Continuarea, în Ziarul de Iași.