'Cazurile par să fie în cea mai mare parte uşoare, dar trebuie să adunăm mai multe dovezi pentru a determina dacă spectrul de gravitate al bolii cauzate de Omicron este diferit de cel al tuturor celorlalte variante care au circulat până acum', a declarat Marco Cavaleri, şeful strategiei vaccinale a EMA.
Citește și: Cîțu se plânge că e frig în Parlament din cauza lui Nicușor Dan: „Stăm fresh”
Varianta Omicron pare să aibă o rată de reinfectare mai ridicată pentru persoanele vindecate de boală sau vaccinate, dar să provoace simptome mai puţin severe, a indicat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
La rândul lor, companiile Pfizer şi BioNTech au insista pe eficacitatea contra Omicron a vaccinului lor actual.
'În acest stadiu, nu dispunem de date suficiente despre impactul acestei variante asupra eficacităţii vaccinurilor aprobate, dar scrutăm în permanenţă orizontul pentru a strânge date în această privinţă', a mai spus Cavaleri.
Citește și: OMS: Persoanele imunocompromise ar trebui să se vaccineze și cu a treia doză
EMA a aprobat până acum patru vaccinuri, două tratamente cu anticorpi şi a dat autorizare de urgenţă pilulei dezvoltate de laboratorul Merck.
În plus, agenţia a anunţat recent că a început examinarea accelerată a vaccinului anti-COVID-19 al companiei franco-austriece Valneva, care utilizează o tehnologie mai clasică decât vaccinurile aprobate până acum în Uniunea Europeană.