Efectul COVID 19 Toate zilele sunt la fel; capacitatea de a gândi și învăța, mult diminuate

DE Petre Bădică | Actualizat: 14.05.2020 - 15:55

Ce zi a săptămânii este? - una din întrebările pe care, stând acasă, ni le adresăm adesea. „COVID-19 și iluzia timpului” este o dezbatere la care au participat câțiva cercetători occidentali.

SHARE

Avem aplicații mai mult decât suficiente pentru a ne aminti zilele, orele și sarcinile pe care le avem de făcut. În ciuda întregii tehnologii, timpul devine o chestiune neclară, estompată deoarece ritmul nostru interior a rămas fără repere! Este deja sâmbătă? Am crezut că e vineri! Vi se pare mai dificil să vă concentrați? Durează mai mult pentru a-ți finaliza activitățile? NU trebuie să vă speriați.

Creierul noastru funcționează de fapt mai lent în timpul pandemiei COVID-19.

Psihologia din spatele pierderii percepției timpului

„Este furtuna perfectă născută din schimbările mediului înconjurător, din pierderea ancorelor sociale și creșterea stresului cognitiv”, a declarat Elissa Epel, profesor de psihologie la Universitatea din California, San Francisco, pentru CNN. „Și apoi, pe deasupra, majoritatea dintre noi nu avem somnul odihnitor cu care ne-am obișnuit.”

Depindem pentru o bună funcționare de indicii fizice și sociale, cum ar fi mersul și venirea acasă de la serviciu sau școală. Astfel de rutine ne țin pe calea normală. Dar acum rutina a dispărut.

„Am pierdut toată rutina unei săptămâni obișnuite. Aveam viața împărțită în zile de lucru și weekend-uri, în care făceam altceva, ca o separare a timpului…. Acum nu există nicio diferență între zilele săptămânii”, a spus profesorul Epel.

Fără ancore sociale

Zilele pur și simplu trec una în cealaltă fără diferențe. „Când aveam rutina zilnică nu ne gândeam la asta”, a explicat Lynn Bufka, director executiv asociat la American Psychological Association. „Nu mai există acel timp în care, venind de la muncă, puteai reflecta la ce s-a petrecut în cursul acelei zile.”

Oboseala accentuată este dată de noile responsabilități care apar pe lângă cele de a ne îndeplini anumite teme de muncă (când se lucrează onlnie). Există grija pentru copiii care stau acasă în timpul închiderii școlilor sau a bebelușilor ce nu mai pot fi duși la creșe și grădinițe.

„Memoria noastră de lucru are o resursă limitată”, spune profesorul Epel. „O putem scurcicuita cu ușurință încercând să ne implicăm în prea multe activități simultan sau încercând să ne gândim la mai multe în același timp”. Acesta este motivul pentru care, în timpul pandemiei, depunem eforturi mari pentru a ne amintiți detalii simple sau pentru  efectua sarcini cu aceeași eficiență.

A confunda duminica cu lunea, de exemplu, poate fi și un semn de stres.

„Dacă te simțiți stresat sau neliniștit, gândurile și sentimentele generate te vor împiedica să adormi și nu vei avea un somn fără întreruperi”, a spus profesorul de studii comportamentale de la Northwestern University  Burnett-Zeigler.

Experții recomandă menținerea cât mai mult posibil a unei rutine și a unui ritm normal. Unele strategii spun să mergi la culcare și să te trezești la aceleași ore, să faci pauze regulate, exerciții fizice, să consumi mâncare sănătoasă, să socializezei prin videoconferință, telefon sau mesaje text.

Se recomandă limitarea consumului de știri și a timpului petrecut în fața ecranului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te