Datele din Marea Britanie, referitoare la protecția oferită de actualele vaccinuri față de infecția cu varianta Omicron, arată o eficacitate de aproximativ 35% pentru cei vaccinați cu două doze de vaccin bazat pe ARNm, a menționat dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.
„Eficacitate de aproximativ 75% pentru cei vaccinați cu trei doze de vaccin bazat pe ARNm (când față de Delta avea peste 90%). Dar nu știm momentan pentru cât timp se menține. Aproape zero protecţia dată de vaccinul AstraZeneca.
Trecerea prin boala nu protejează faţă de reinfectarea cu Omicron.
Este de aşteptat ca protecţia oferită de vaccinuri faţă de apariţia formelor grave de boala cu varianta Omicron să fie mai mare, vom afla acest lucru în câteva săptămâni”, a menționat medicul.
Dr. Marius Geantă afirmă că, în ciuda faptului că momentan noua tulpină pare mai puțin perioculoasă, este clar mult mai contagioasă și va deveni dominantă, eliminând Delta.
„Ne aflăm într-unul dintre cele mai complicate momente. Este utopic să ne imaginăm că oamenii se vor vaccina cu 3 doze în număr mai mare decât au făcut-o cu două doze.
Este prea devreme să ne gândim la versiuni 2.0 ale vaccinurilor (acestea ar putea fi disponibile, urmând traseul normal de dezvoltare, cel mai devreme în trimestrul al doilea din 2022)
Suplimentar, date din Scoţia şi Danemarca ne arată ca Omicron tinde să dizloce varianta Delta mai repede decât ne aşteptăm şi ar putea deveni dominantă până la jumătatea lunii decembrie”, a precizat președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.
Citește și: Elevii vor fi testați anti-COVID în zilele de marți și vineri, în loc de luni și joi. Nu e permanent
Noi scenarii şi modalităţi de intervenţie
Dr. Marius Geantă afirmă că, în comparaţie cu luna decembrie 2020, în acest moment avem în circulaţie o variantă, Omicron, care se răspândeşte mai repede decât Delta, care la rândul ei a înlocuit Alfa (Alfa a devenit dominantă în ianuarie 2021, după debutul campaniilor de vaccinare, înlocuind varianta ancestrală)
„Avem la dispoziţie vaccinuri care au fost testate în studiile clinice versus varianta ancestrală a virusului (dar cu o eficacitate care s-a menţinut foarte ridicată pentru vaccinurile ARNm, pentru două sau trei doze, pentru toate variantele, dar mai puţin acum, faţă de Omicron).
Citește și: Vaccinarea obligatorie pentru anumite profesii, decisă în Germania
O opinie publică divizată de campaniile pro şi contra-vaccinare, confuză în privinţa beneficiilor, de altfel reale, ale vaccinurilor; populaţia, până acum, nu a fost un partener, ci a fost privită ca un executant al indicaţiilor autorităţilor.
Când am scris, pe 22 noiembrie, că trebuie să schimbăm narativul vaccinării şi să trecem către obiectivul de a colabora cu toţii pentru controlul pandemiei (nu pentru a atinge anumiţi indicatori legaţi de vaccinare), varianta Omicron există doar în probele colectate de echipele de cercetare din Africa de Sud implicate în supravegherea genomica a virusului. Apoi, a fost caracterizată şi comunicată comunităţii internaţionale, în numai 72 ore, de echipa lui Tulio de Oliveira, din Africa de Sud.
Acum, cu toate aceste date pe masă, trebuie să lucrăm împreună la noi scenarii şi modalităţi de intervenţie pe termen scurt, mediu şi lung, adaptate unei realităţi care s-a schimbat fundamental, de câteva ori, iată, în numai un an de zile. Virusul este cu cel puţin o mutație înaintea noastră, ca umanitate şi societate globală”, a avertizat dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.