Dr. Marius Geantă: Nu mai e suficient să insistăm pe protecția dată de vaccin. O nouă abordare

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 22.11.2021 - 22:20
Nu mai e suficient să insistăm pe protecția dată de vaccin. O nouă abordare. Foto Pexels.com
Nu mai e suficient să insistăm pe protecția dată de vaccin. O nouă abordare. Foto Pexels.com

Nu mai e suficient ca autoritățile să insiste doar pe faptul că vaccinurile protejează de formele grave de COVID-19, protecția în pandemie trebuie să curpindă și alte paliere, de asemenea eficiente, a explicat dr. Marius Geantă.

SHARE

Trebuie să schimbăm narativul despre vaccinarea anti-Covid-19 în România, a cerut dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

„La un an de la pornirea campaniilor de vaccinare în toată lumea, suntem în punctul în care putem afirma cu certitudine că vaccinurile au un profil de siguranţă foarte bun şi, important, predictibil vaccinurile protejează în mare măsură faţă de apariţia formelor grave de boala singure, vaccinurile din prima generaţie nu pot opri pandemia.

Trebuie combinate cu alte măsuri”, a menționat dr. Marius Geantă. 

Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină este de părere că pandemia de coronavirus este departe de a se fi terminat, ba mai mult, în 2022, există o probabilitate foarte mare să apară tulpini noi. 

„Vom avea (deja avem, în Austria) situaţia în care persoane vaccinate trebuie să stea în lockdown şi se vor întreba de ce, din moment ce s-au vaccinat. Vom avea persoane vaccinate complet (două sau chiar trei doze) care vor fi în situaţia să se infecteze şi să aibă nevoie de acces la noile terapii orale sau la anticorpii monoclonali abia autorizaţi în UE.

Este mare probabilitatea de apariţie a unor variante ale virusului care să afecteze persoanele vaccinate într-o măsură mai mare decât s-a întâmplat cu variantele despre care discutăm acum”, a menționat doctorul. 

Marius Geantă afirmă că, în acest context, nu există o greşeală mai mare decât a face vaccinarea anti-Covid să fie obligatorie.

„Nu avem suficiente argumente ştiinţifice, plus că este oricum târziu şi deja suntem polarizaţi că societate. Nu există o greşeală mai mare decât, din dorinţa de a susţine vaccinarea (personal, am fost printre primii medici care s-au pronunţat şi rămân ferm pro-vaccinare), să scădem valoarea terapiilor (medicamente orale, anticorpi monoclonali) sau a altor mijloace utile în lupta împotriva pandemiei (testare, ancheta epidemiologica, secventiere şi utilizarea datelor, purtarea măştii, evitarea aglomeraţiilor).

Nu există o greşeală mai mare decât să continuăm campaniile cu influenceri care răspund la întrebările anului 2020, accentuând de fapt infodemia”, a explicat dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

Medicul este de părere că autoritățile trebuie să mute comunicarea de la promovarea vaccinării şi atât, către controlul pe termen scurt, mediu şi lung al pandemiei, utilizând ca principala arma vaccinul.

„Dar să le adăugăm, pe rând, şi pe celelalte. În acest moment, ezitarea faţă de vaccinarea anti-Covid-19 are prea puţină legătură cu vaccinul în sine, cu proprietăţile sale medicale şi cu argumentele ştiinţifice.

Ezitarea se corelează cu încrederea redusă în autorităţi (de diverse feluri, de la politicieni, la medici) şi o regăsim ca atitudine generală în privinţa mai multor măsuri anti-pandemie (purtarea măştii, lockdown, testare).

Restabilirea/reclădirea încrederii ar trebui să devină obiectivul nostru, al tuturor.

Să nu ne simţim, însă, mai vinovaţi decât ar trebui. Ducem cu noi un bagaj istoric greu de lepădat într-un timp atât de scurt. Pe de altă parte, nu există nicio ţară (cu atât mai puţin în UE) care să fi controlat pandemia, acţionând aşa cum a făcut-o până acum.

Suntem, la nivel global, aproximativ în aceeaşi situaţie, departe încă de o rezolvare a pandemiei, pentru că am cedat prea repede tentaţiei de a reveni la «business aş usual».

Mă gândesc că soluţia va veni tot din partea ştiinţei şi a inovaţiei, cu condiţia să fie utilizată inteligent şi în beneficiul oamenilor, cu onestitate şi bună credinţă”, a menționat dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te