Consumul excesiv de alcool este asociat cu mai multe consecințe negative asupra sănătății, inclusiv leziuni hepatice și un risc crescut de cancer.
De asemenea, afectează sănătatea mintală, deoarece perturbă neurotransmițătorii creierului, crescând riscul de anxietate, depresie și impulsivitate și poate duce chiar la psihoză.
În ceea ce privește cancerul, există dovezi că alcoolul este cancerigen, crescând riscul de apariție a multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, de colon, de esofag și de ficat.
Citește și: Un medic psihiatru avertizează: Alcoolul are efecte toxice extrem de mari. Ce boli „favorizează”
Consumul de alcool, de vină pentru încă un tip de cancer. Ce au descoperit cercetătorii
De fapt, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) clasifică alcoolul ca agent cancerigen de grupul 1, ceea ce înseamnă că există dovezi că alcoolul provoacă cancer și nu este doar asociat cu acesta, scrie EatingWell.
Cu toate acestea, studiile nu au fost concludente în ceea ce privește consumul de alcool și riscul de cancer pancreatic.
Citește și: Alimentele care te ajută să scapi rapid de mirosul de alcool și să îți împrospătezi respirația
Cancerul pancreatic este adesea depistat în stadii avansate, ceea ce reduce șansele de recuperare.
Un grup internațional de cercetători a analizat mai atent asocierea dintre alcool și cancerul pancreatic. Recent, aceștia au publicat concluziile lor în PLOS Medicine.
Citește și: Unde se află fântâna cu vin gratis din care poți bea pe săturate? Condiție: nu ai voie să te îmbeți
Cum a fost realizat acest studiu?
Cercetătorii au extras date din 30 de studii realizate la nivel mondial. Mai precis, au căutat consumul de alcool și diagnosticele de cancer pancreatic pentru a găsi asocieri între cele două.
Acest studiu a inclus aproape 2,5 milioane de participanți cu vârsta medie de 57 de ani, dintre care 62% erau femei. Participanții au fost urmăriți timp de 16 ani, perioadă în care peste 10.000 de participanți au dezvoltat cancer pancreatic.
Cercetătorii au ajustat, de asemenea, informațiile demografice în timpul analizelor statistice, incluzând factori precum sexul, țara, obiceiurile de fumat, greutatea, înălțimea, rasa, etnia, nivelul de educație, activitatea fizică și diabetul.
Ce a arătat acest studiu?
După efectuarea mai multor analize statistice, cercetătorii au descoperit că, în comparație cu consumatorii ocazionali, consumatorii moderați aveau un risc mai mare de a dezvolta cancer pancreatic.
Consumul moderat includea consumul de alcool de 30 de grame sau mai mult pe zi pentru bărbați și 15 grame sau mai mult pe zi pentru femei. Cincisprezece grame este aproximativ egal cu cantitatea de alcool dintr-o porție standard de orice băutură alcoolică.
Asocierea dintre consumul de alcool și riscul de cancer pancreatic a crescut odată cu creșterea consumului de alcool. Mai precis:
Fiecare creștere cu 10 grame de alcool pe zi a fost asociată cu o creștere de 3% a riscului de cancer pancreatic.
La femei, comparativ cu consumul redus de alcool (0,1-5 grame/zi), consumul de 15-30 grame pe zi a fost asociat cu o creștere de 12% a riscului de cancer pancreatic.
La bărbați, consumul de alcool de 30-60 de grame pe zi și mai mult de 60 de grame pe zi a fost asociat cu o creștere a riscului de 15%, respectiv 36%.
Interesant este faptul că berea și băuturile spirtoase au prezentat asocieri, dar vinul nu.
De asemenea, nu a existat nicio asociere între alcool și cancerul pancreatic la participanții asiatici.
Acest studiu are câteva limitări. Toate consumurile de alcool au fost raportate de participanți, iar se știe că oamenii tind să-și subestimeze consumul.
De asemenea, acest studiu a realizat o imagine limitată a consumului de alcool, luând în considerare doar consumul din anul precedent, astfel încât nu a luat în calcul consumul de alcool din anii de tinerețe.
De asemenea, nu a luat în considerare diferite modele de consum de alcool, inclusiv consumul excesiv.
Conform acestui studiu, dacă consumați în medie un pahar pe zi, în cazul femeilor, sau două pahare pe zi, în cazul bărbaților, puteți crește riscul de cancer pancreatic. Riscul poate crește considerabil odată cu creșterea consumului.
Acest studiu a evidențiat faptul că berea și băuturile spirtoase sunt cele mai nocive, astfel încât încă nu există un verdict în ceea ce privește vinul.
Cancerul nu este singura afecțiune asociată consumului de alcool. Deși cantități mici de vin roșu pot fi benefice pentru sănătatea inimii, consumul excesiv crește riscul de boli cardiace. Și, deși alcoolul vă poate ajuta să adormiți mai repede, în cele din urmă perturbă somnul. Acest lucru poate juca un rol în scăderea imunității.