„Cei patru pacienţi prezentau afecţiune pulmonară extrem de severă din cauza infecţiei cu COVID-19. Din păcate, doi dintre ei au decedat. Ambii aveau vârste de aproximativ 70 de ani, o afectare a plămânilor de peste 80% şi multiple patologii asociate, precum diabet, hipertensiune, boală renală cronică.
Cei care sunt în viaţă au afectare pulmonară mai puţin severă, mai puţin de 50%. Ei au vârste cuprinse între 70 şi 90 de ani", a precizat dr. Lucian Eva.
Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi este unul dintre cele şase spitale suport-COVID din judeţ, aici fiind alocate 19 dintre paturile de la Terapie Intensivă pacienţilor aflaţi în stare gravă.
Potrivit managerului unităţii medicale, în prezent mai sunt şase locuri disponibile la ATI pentru astfel de pacienţi.
În cursul zilei de duminică sau luni vor mai fi transferaţi alţi doi pacienţi din Bucureşti şi Târgu Mureş.
Sâmbătă, în jurul orei 18,00, o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a efectuat o misiune umanitară pe ruta Otopeni - Iaşi pentru transportul, în regim de urgenţă, a patru pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, aflaţi în stare gravă.
Echipa medicală a fost formată din specialişti ai SMURD Bucureşti şi ai Ministerului Apărării Naţionale, iar transportul pacienţilor de la unităţile spitaliceşti către aeroport s-a realizat cu ambulanţe ale SMURD şi ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.