Descoperire revoluționară pentru medicină. Semnătura genetică depistează din timp cancerul de ficat

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 17.04.2023 - 17:02
Cercetător imagine cu rol descriptiv Foto: pixabay.com

Cercetătorii au descoperit semnătura genetică a celulelor hepatice pre-maligne. Acest lucru poate crește speranța de viață a pacienților.

SHARE

Cercetătorii au descoperit semnătura genetică a celulelor hepatice pre-maligne. Aceasta va avea un impact semnificativ asupra diagnosticului și monitorizării pacienílor diagnosticați cu cancer mortal în fiecare an.

Conform studiului publicat în revista Cell Genomic, cuantificarea celulelor hepatice pre-maligne la pacienții cu boală hepatică ar putea ajuta la evaluarea riscului viitor al acestora de a dezvolta cancer la ficat.

Descoperirea semnăturii genetice poate depista mai repede cancerul de ficat mărind spranța de viață

Această descoperire are potențialul de a salva vieți prin schimbarea modului în care pacienții cu boli hepatice cronice sunt stadializați și monitorizați în funcție de riscul lor de cancer, scrie thenationalnews.com.

Dr. Rodrigo Carlessi, primul autor al studiului de la Curtin Medical School și Curtin Health Innovation Research Institute din Australia, a explicat că cercetarea a folosit tehnologie de ultimă oră pentru a identifica amprenta moleculară a mii de gene pe o singură celulă.

Citește și: "Mai am doar câteva luni de trăit". Bărbat diagnosticat cu cancer cerebral luptă pentru visul său

„În timpul acestui proces, am descoperit semnătura genetică și valoarea ei diagnostică, care a fost ulterior confirmată în câteva sute de mostre individuale de ficat ale pacientului”, a spus dr. Carlessi.

El a adăugat că descoperirea a fost semnificativă, deoarece ar putea duce la un nou test de diagnosticare pentru cancerul de ficat, care este responsabil pentru 10% din toate decesele cauzate de cancer din Australia.

De asemenea, potrivit autorului principal al studiului, profesorul Nina Tirnitz-Parker, cancerul de ficat este adesea diagnosticat târziu la australieni.

„Din cauza lipsei de teste de laborator sau de biomarkeri ușor disponibili și precisi, mulți pacienți cu cancer hepatic avansat trăiesc mai puțin de 12 luni, deoarece opțiunile de tratament sunt limitate atunci când pacienții sunt diagnosticați în stadii ulterioare”, a spus profesorul Tirnitz-Parker.

Ea a subliniat că un test dezvoltat comercial ar putea ajuta clinicienii să clasifice riscul unui pacient și să ofere programe de monitorizare adecvate pentru diagnosticul precoce.

Citește și: Documentele despre forma avansată de cancer a lui Putin au dispărut. „Informații clasificate”

Studiul a implicat cercetători din mai multe instituții, inclusiv Institutul Harry Perkins de Cercetare Medicală, Universitatea Monash, Universitatea Edith Cowan, Universitatea din California, Universitatea din Edinburgh și Institutul de Cercetare Medicală QIMR Berghofer.

Finanțarea cercetării a fost oferită de Cancer Research Trust, de Cancer Council of Western Australia și de Gastroenterological Society of Australia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te