De când se folosesc anticoagulantele și anti-inflamatoriile, rezultatele sunt mai mult decât îmbucurătoare, au constatat medicii implicați în lupta cu COVID-19 de pe întreg cuprinsul globului. Unii medici consideră că suntem foarte aproape de stabilirea un tratament eficient pentru boala provocată de noul coronavirus.
Anticoagulantele a fost introduse, cu rezultate foarte bune, și în România, de către dr. Virgil Musta de la Spitalul "Victor Babeş" din Timişoara. El a luat decizia în urmă cu circa două săptămâni, după ce echipa COVID a spitalului a primit o serie de informaţii medicale din surse sigure, legate de mecanisme patogenice şi noi studii legate de acestea, iar el a participat la mai multe conferinţe internaţionale cu specialişti în domeniu, pe această temă.
„S-a remarcat că o mare parte din pacienţi prezintă probleme la nivelul vaselor mici pulmonare, cardiac, cerebral şi poate şi al altor organe şi că, de fapt, una dintre principalele cauze ale deceselor este această tromboză, pentru că oxigenul nu mai poate fi transportat de la plămâni în organism, întrucât sunt trombozate vasele”, a declarat el.
Observațiile unui anatomo-patolog italian
Într-adevăr, la începutul lunii aprilie, presa de specialtate din Italia a scris pe larg despre faptul că ”boala COVID-19 este periculoasă pentru inimă, din cauză că duce la coagularea sângelui și provoacă tromboze”.
Un medic anatomo- patolog din Bergamo, care a efectuat circa 50 de autopsii pe cei care au decedat din cauza COVID- 19, a scos la iveală faptul că, printre cauzele deceselor nu este doar pneumonia, deoarece virusul folosește o furtună inflamatorie pentru a crea o tromboză vasculară endotelială, cu tromboza difuză corespunzătoare.
Plămânul este cel mai afectat, deoarece este cel mai inflamat, dar, în aceeași măsură, virusul poate produce un atac de cord sau accident vascular cerebral și multe alte boli trombotice.
În aceste condiții, intubațiile și resuscitările sunt inutile, dacă tromboembolismul nu este rezolvat mai întâi. „Dacă ventilați un plămân în care sângele nu circulă, este inutil. De fapt, nouă din zece mor. Deoarece problema este cardiovasculară, nu respiratorie”, a constatat specialistul italian, care a pus concluziile sale la dispoziția comunității științifice din Italia și din străinătate.
Cum acționează virusul în organism
”Virusul, pe lângă o acțiune directă asupra celulelor peretelui interior al vaselor de sânge, induce un răspuns inflamator declanșat de infecție, cu un risc crescut de tromboză și embolii”, a scris și publicația ”Il Sole 24 Ore”, pe 3 aprilie, în secțiunea dedicată domeniului medical.
Specialiștii susțin că de vină este răspunsul sistemului cardiovascular la infecția cu virusul SARS-CoV-2, în special al celui care nu permite coagularea sângelui.
Explicația științifică mai detaliată este următoarea: „Reacția corpului urmărește eliminarea inamicului, dar, din păcate, ea devine contraproductivă. Virusul, pe lângă o acțiune directă asupra celulelor endoteliale prezente pe peretele interior al vaselor de sânge, induce un răspuns inflamator declanșat de infecție, creând o perturbare a mecanismelor de control al coagulării, cu un risc crescut de tromboză și embolii, atât la încărcarea arterelor și a venelor.”
Medicul italian Claudio Cuccia, directorul Departamentului cardiovascular al Fundației „Poliambulanza” din Brescia, oferă o explicație amănunțită:
"Dacă datele din întreaga lume sunt adevărate, începând din China și ajungând la observațiile Institutului Italian de Sănătate cu privire la decesele din Italia, potrivit cărora prezența comorbidităților cardiovasculare (hipertensiune arterială sau boli cardiace ischemice în cap) sunt factori de risc specific în ceea ce privește mortalitatea pentru pacienții COVID-19, este incontestabil că infecția induce direct o serie de modificări ale coagulării sângelui.
În spitalul nostru, implicat în special în tratamentul pacienților care au dezvoltat infecția, observăm cu exactitate probleme cardiovasculare, chiar și la subiecții mai <<tineri>>, ceea ce reprezintă baza complicațiilor, indiferent de situația respiratorie. Nu degeaba datele Institutului Italian de Sănătate privind decesele din Italia spun că la 11,6% dintre pacienți au fost observate leziuni acute miocardice, dovedind implicarea cardiovasculară a infecției.
Pe scurt: virusul SARS-CoV-2 creează un dezechilibru al proceselor anticoagulante din organism, fie prin mecanisme încă neidentificate, fie printr-o posibilă acțiune directă necunoscută a virusului, fie prin inflamație.
Procesul nostru de coagulare a sângelui are loc în două moduri diferite: primul, cel al fibrinolizei spontane, duce la dizolvarea unor cheaguri, celălalt se încheie cu formarea fibrinei, care este elementul de bază al unui tromb (cheag).
Inflamarea indusă de virus și, probabil, un proces încă neînțeles, dar strâns legat de prezența SARS-CoV-2, conduc la un dezechilibru în reglarea acestor sisteme. La această modificare se adaugă și acțiunea directă a virusului, care prezintă risc crescut de tromboză arterială și trombo-embolism venos. La nivel clinic, acest lucru poate fi tradus într-un risc mai mare de infarct miocardic, chiar și la subiecții mai tineri, precum și de embolii pulmonare”, explică medicul Claudio Cuccia.