joi 25 decembrie
EUR 5.0890 USD 4.3140
Abonează-te
Newsweek România

Cum scapi de mahmureală după Crăciun? Leacul băbesc cu varză murată pentru durerea de cap

Data publicării: 25.12.2025 • 11:55
Femeie care ține o varză în mână - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Femeie care ține o varză în mână - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Varză murată - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Varză murată - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

După mesele îmbelșugate de Crăciun, mahmureala le dă bătăi de cap multor români. Bunicii aveau însă un remediu simplu și eficient: varza murată, considerată un adevărat leac băbesc pentru durerea de cap.

Sărbătorile de iarnă vin la pachet cu mese bogate, voie bună și, pentru mulți români, cu consum de alcool mai mare decât de obicei.

Vinul fiert, țuica, palinca sau alte băuturi sunt nelipsite de pe masă, iar a doua zi, efectele nu întârzie să apară.

Cum scapi de mahmureală după Crăciun? Leacul băbesc cu varză murată pentru durerea de cap

Mahmureala, însoțită de o durere de cap puternică, greață și stare generală de oboseală, este una dintre cele mai frecvente probleme după petrecerile de Crăciun.

Dincolo de medicamentele moderne, există un remediu cunoscut de generații întregi, transmis din bătrâni în nepoți: varza murată.

Aceasta este folosită de mult timp pentru a combate efectele neplăcute ale excesului de alcool.

Consumul de alcool duce la deshidratare, pierderea sărurilor minerale și iritarea sistemului digestiv.

Citește și Toamna se pune varza murată la borcan. Rețeta tradițională și sfaturi ca să iasă acră și gustoasă

În perioada sărbătorilor, aceste simptome sunt și mai frecvente, deoarece alcoolul este adesea combinat cu mâncăruri grele, bogate în grăsimi.

Corpul este suprasolicitat, iar recuperarea devine mai dificilă fără un ajutor suplimentar.

Leacul băbesc cu varză murată

Se știe de mult timp că varza murată, consumată după câteva pahare de alcool sau a doua zi dimineața, poate ajuta la reducerea mahmurelii.

Zeama de varză murată este bogată în electroliți, sare și minerale care contribuie la rehidratarea rapidă a organismului.

În plus, conține probiotice naturale care susțin digestia și refac flora intestinală afectată de alcool.

Varză murată - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Varză murată - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Bunicii recomandau fie consumul câtorva frunze de varză murată, fie un pahar mic de zeamă, băut treptat.

Mulți susțin că acest remediu reduce considerabil durerea de cap și senzația de greață, oferind o stare generală de bine într-un timp relativ scurt.

Citeșe și Este adevărat că alcoolul te îmbătrânește mai repede? Cum îți afectează pielea, somnul și creierul?

Totodată, persoanele cu probleme digestive sau hipertensiune ar trebui să consume cu prudență zeama de varză, din cauza conținutului ridicat de sare.

Mai multe articole din secțiunea Sănătate
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră