Cum previi durerile de genunchi? Ce să faci ca să reduci riscul de osteoartrită la vârste înaintate

DE Florentina Enache | Actualizat: 07.08.2024 - 11:49
Cum previi durerile de genunchi? Ce să faci ca să reduci riscul de osteoartrită la vârste înaintate - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)
Cum previi durerile de genunchi? Ce să faci ca să reduci riscul de osteoartrită la vârste înaintate - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Cum previi durerile de genunchi și ce să faci ca să reduci riscul de osteoartrită la vârste înaintate? Cercetătorii au descoperit o legătură între dezvoltarea osteoartritei la genunchi și masa musculară a picioarelor.

SHARE

Osteoartrita genunchiului este o afecțiune a articulației genunchiului, care este cauzată de degradarea lentă și progesivă a cartilajului articular. 

Cei mai expuși riscului de a dezvolta această afecțiune dureroasă sunt adulții în vârstă, femeile, cei supraponderali și persoanele care au practicat anumite sporturi, cum ar fi fotbalul, tenisul și alergarea pe distanțe lungi. Genele dumneavoastră și leziunile anterioare ale genunchiului pot juca, de asemenea, un rol.

Citește și: Nutrientul de care ai nevoie pentru o inimă sănătoasă. Din ce alimente îl poți lua?

O nouă cercetare a arătat că progresia acestei afecțiuni poate fi încetinită sau chiar oprită, prin întărirea mușchilor picioarelor, potrivit unui studiu publicat în aprilie în revista JAMA Network Open, conform unui articol al CNN.

Masa musculară contează

După ce au efectuat o analiză asupra datelor obținute de la 5.003 de pacienți din Țările de Jos, cercetătorii nu au găsit nicio legătură între activitatea fizică generală a unei persoane și un risc crescut de osteoartrită a genunchiului. 

Cercetătorii au împărțit apoi pacienții în două grupuri - cei a căror activitate fizică se desfășura prin exerciții care nu presupuneau lucrul cu greutăți, cum ar fi înotul și ciclismul, și cei a căror activitate fizică se desfășura prin sporturi care implicau greutatea corporală, cum ar fi mersul și alergatul.

Aici, echipa a descoperit că persoanele implicate în activități fizice cu greutăți prezentau un risc crescut de a dezvolta osteoartrită de genunchi dacă aveau niveluri scăzute de masă musculară a membrelor inferioare.

Citește și: E bine sau nu să mâncăm în fața televizorului? Cum ne influențează obiceiurile alimentare

„După ce am văzut că doar sporturile cu greutate le ofereau oamenilor un risc crescut de osteoartrită a genunchiului, am analizat dacă apariția acesteia depinde de cât de dezvoltați sunt mușchii din jurul articulației", a declarat coautorul studiului, Dr. Joyce van Meurs, la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, Țările de Jos.

Deoarece o masă musculară mai mare poate proteja și amortiza genunchiul de forțele mecanice din interiorul articulației genunchiului, cercetătorii s-au așteptat ca cei cu mușchi mai puternici să prezinte un risc mai scăzut de dezvoltare a osteoartritei genunchiului decât cei cu mușchi mai slabi.

„Și asta este exact ceea ce am văzut", a spus van Meurs. „Când oamenii aveau o masă musculară mai mare, atunci riscul de a dezvolta osteoartrită din cauza sporturilor cu greutate nu exista".

„Am avut întotdeauna această idee că masa musculară contează și ajută la protejarea articulațiilor", a spus Dr. Kathryn Miller  Miller, profesor asociat de medicină internă la Universitatea din Wisconsin School of Medicine and Public Health din Madison.

Citește și: Care sunt alimentele de evitat la micul-dejun? Pot duce la lipsa de concentrare de-a lungul zilei

„Acum, iată un studiu care începe să se bazeze pe ideea că masa musculară este importantă pentru a reduce riscul de a dezvolta osteoartrită."

Ce înseamnă acest studiu pentru mișcare și sport

În timp ce concluziile studiului sunt importante, mai sunt încă multe de cercetat, a spus van Meurs. De exemplu, oamenii de știință știu că greutatea este cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea osteoartritei genunchiului.

Datele pe care van Meurs și colegii săi le-au studiat provin de la persoane cu un indice de masă corporală mediu de 26, ușor peste un nivel sănătos, așadar concluziile studiului nu pot fi extrapolate la cei care sunt considerați supraponderali sau care suferă de obezitate.

Indicele de masă corporală este o măsură a grăsimii corporale bazată pe înălțimea și greutatea unei persoane.

Citește și: O femeie de 104 ani și-a sărbătorit ziua, mergând cu motocicleta. A dezvăluit secretul longevității

„Un indice de masă corporală ridicat este un factor de risc major în dezvoltarea osteoartritei genunchiului".

„Cu cât indicele de masă corporală este mai mare, cu atât este mai mare stresul pe care îl puneți pe articulații, în special atunci când faceți exerciții cu greutăți", a spus Miller. „Poate că persoanele cu un indice de masă corporală mai ridicat vor avea nevoie de o masă musculară și mai mare la nivelul membrelor inferioare decât cei cu indice mai scăzut".

Citește și: O femeie a slăbit aproape 50 de kilograme într-un an. Ce exercițiu a făcut cel mai des la sală?

Un alt studiu de amploare în curs de desfășurare prin Erasmus Medical Center încearcă să determine dacă medicii își pot personaliza sfaturile pentru pacienți în funcție de masa musculară, greutatea și mișcarea articulațiilor acestora.

Van Meurs a spus că mulți pacienți cu dureri la genunchi își întreabă medicii dacă este sigur să continue să participe la activitățile lor preferate. În prezent, nu există un răspuns definitiv.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te