Putin amenință cu apocalipsa nucleară. Cum păstrezi alimentele și casa necontaminate radioactiv

DE Alex Darvari | Actualizat: 18.08.2022 - 18:40
Centrala de la Zaporojie - FOTO: Profimedia

La 18 august, comandamentul militar rus a amenințat că va opri funcționarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, ceea ce ar provoca un dezastru nuclear. Ministerul rus al Apărării a anunțat „o provocare a regimului de la Kiev" la centrală, la 19 august.

SHARE

Oamenii de știință de la Institutul de Hidrometeorologie al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei și de la Academia Națională de Științe a Ucrainei au realizat o simulare a răspândirii radiațiilor în urma unui accident ipotetic la centrala nucleară Zaporojie în condițiile meteorologice din 15-18 august 2022, posibil a rămâne la fel și la 19 august.

Se observă din simulare cum norul radioactiv „mătură” România pe direcția nord, nord-vest, vest-sud, la sfârșitul perioadei de simulare, adică după două zile.

Citește și: Cum relatează presa din Rusia războiul: Ucrainenii se bombardează singuri ca să dea vina pe ruși

Ce tip de expunere poate să apară în cazul unui accident la o centrală nucleară?

În cazul funcţionării anormale a unei centrale nucleare, aceasta poate emite în zona înconjurătoare radioactivitate sub forma unui amestec de produşi generaţi în reactor, denumiţi „produşi de fisiune nucleară”. Principalii radionuclizi care reprezintă un risc pentru sănătate sunt cesiul radioactiv şi iodul radioactiv. Populaţia poate fi expusă la aceşti radionuclizi fie în mod direct, din aer, fie indirect, prin apa şi alimentele contaminate.

 

 

Citește și: Putin vrea 15 ani închisoare pentru cei ce spun adevărul despre armata rusă. Și artiștii sunt vizați

Măsuri de sănătate publică in caz de urgenta radiologica sau nucleara

Efectele asupra sănătăţii apar numai dacă o persoană este expusă la radiaţii. De aceea, cea mai importantă măsură de protecţie este prevenirea expunerii. Persoanele aflate în zonele cele mai apropiate de centrală au cel mai mare risc de a fi expuse la radiaţii.

Cu cât distanţa faţă de centrala nucleară este mai mare, cu atât riscul este mai mic. De aceea, atunci când se produce un accident nuclear, măsurile de sănătate publică constau în evacuarea şi adăpostirea persoanelor aflate în apropierea centralei.

Măsurile necesare depind de expunerea estimată (adică de cantitatea de radioactivitate emisă în atmosferă şi de condiţiile meteorologice, cum ar fi vântul sau ploaia).

Citește și: Armata Rusiei a bombardat centrala nucleară din Zaporojie. Incendiul a fost stins

Acţiunile întreprinse constau în evacuarea populaţiei rezidente pe o anumită distanţă faţă de centrală, adăpostirea, pentru a reduce expunerea şi administrarea de tablete de iodură de potasiu, pentru a reduce riscul de cancer tiroidian.

Dacă se consideră necesar, se poate restricţiona consumul de legume şi produse lactate produse în zonele învecinate centralei nucleare, pentru a reduce expunerea populaţiei.

Autodecontaminare

Dacă după ce aţi fost expus la radiaţii intraţi în casă, dezbrăcaţi-vă şi descălţaţi-vă la uşă, pentru a evita contaminarea locuinţei sau a adăpostului.

Puneţi hainele şi încălţămintea într-o pungă de plastic.

Închideţi punga cât mai ermetic cu putinţă şi puneţi-o într-un loc sigur, departe de zonele de locuit, de copii şi de animale.

Faceţi baie cu apă caldă (nu fierbinte) şi săpun şi limpeziţi-vă la duş. Anunţaţi autorităţile că aveţi haine şi obiecte care ar fi putut fi contaminate, pentru ca acestea să le poată prelua şi gestiona conform procedurilor stabilite la nivel naţional.

Ce înseamnă anunţul ca populaţia să stea în locuinţe?

Atunci când are loc un eveniment nuclear sau radiologic, autorităţile de sănătate publică pot ordona persoanelor rezidente în zonele afectate să stea în case.

Aţi putea fi sfătuiţi să vă adăpostiţi în locuinţe, la serviciu, sau în adăposturi publice. De obicei, această recomandare este emisă cu scopul de a proteja populaţia împotriva expunerii la radiaţii.

Dacă aţi fost sfătuiţi să staţi în interior, alegeţi încăperea cea mai sigură din casă sau din instituţia în care lucraţi, care să nu aibă ferestre sau uşi spre exterior.

Sistemele de ventilaţie (de încălzire sau de răcire) trebuie închise.

Citește și: În caz de accident nuclear, iodul se ia în primele ore. Cum se asigură stocurile și cine distribuie

Cum pot deveni alimentele radioactive?

În urma unei urgenţe nucleare sau radiologice, alimentele pot fi contaminate cu material radioactiv. Pe suprafaţa fructelor, legumelor, sau furajelor pentru animale poate ajunge material radioactiv, prin depunere din aer sau din apa de precipitaţii.

În timp, radioactivitatea se poate concentra şi în interiorul alimentelor, pe măsură ce radionuclizii sunt transferaţi în recolte sau la animale prin intermediul solului, sau în râuri, lacuri şi mări, unde radionuclizii sunt incorporaţi în peşti şi crustacee.

Mărimea riscului depinde de amestecul de radionuclizi şi de nivelul de contaminare eliberat în decursul accidentului.

Alimentele ambalate, de exemplu conservele sau ambalajele din plastic ermetic, nu pot fi contaminate atât timp cât ambalajul este intact.

Sfaturi generale pentru consumatorii şi producătorii de alimente în cazul unei urgenţe nucleare

Măsurile luate în cazul unei urgenţe de natură radiologică sunt aceleaşi ca pentru orice urgenţă care implică materiale periculoase ce pot contamina alimentele. În stadiile iniţiale ale unei situaţii de urgenţă este posibilă (şi recomandabilă) aplicarea unor măsuri imediate de prevenire sau minimizare a contaminării alimentelor cu material radioactiv.

De exemplu:

o PROTEJAŢI legumele şi nutreţul pentru animale prin acoperire cu folii de plastic sau prelate.

o ADUCEŢI animalele de la păşune şi adăpostiţi-le în grajduri.

o RECOLTAŢI toate produsele coapte pentru recoltare şi acoperiţi-le. În regiunile în care este confirmată o contaminare gravă există o serie de alte măsuri pe termen scurt, mediu şi lung, care ar putea fi instituite.

De exemplu: evitaţi consumul de lapte şi vegetale din producţia locală evitaţi sacrificarea animalelor evitaţi pescuitul, vânatul şi colectarea de ciuperci sau alte produse sălbatice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te