Cum relatează presa din Rusia războiul: Ucrainenii se bombardează singuri ca să dea vina pe ruși

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 04.03.2022 - 18:41
Presa din Rusia relateazaă ce-i convine lui Putin Foto: captură video

Presa din Rusia relatează războiul din Ucraina într-o manieră halucinantă: ucrainenii se bombardează singuri, iar rușii trebuie să se apere față de amenințarea Occidentului care se folosește de poporul ucrainean.

SHARE

BBC a realizat o sinteză a știrilor și comentariilor prezente pe cele mai populare televiziuni rusești.

Citește și: De ce cad MiG-urile 21 românești fără să le atace nimeni. 22 dintre ele, căzute în ultimii 30 de ani

De exemplu, la Canalul 1, controlat de stat, unul dintre cele mai populare din Rusia, prezentatorul anunță că ”pe internet continuă să circule filmări care nu pot fi descrise ca fiind altceva decât false” . Pe Rossiya 1 forțele ucrainene sunt acuzate de crime de război în regiunea Donbas. Amenințarea la adresa civililor din Ucraina nu vine de la forțele ruse, ci de la „naționaliștii ucraineni”, spune prezentatorul Rossiya 1.

Citește și: Ambasadorul Rusiei s-a plâns MAE că Raiffeisen, BRD și Banca Transilvania refuză clienții ruși

„Ei folosesc civilii drept scut uman și intensifică bombardarea orașelor din Donbas”. Evenimentele din Ucraina nu sunt denumite război ci ”operațiune de demilitarizare care vizează infrastructura militară” sau o „operațiune specială de apărare a republicilor populare”, coform RFI. 

Citește și: Putin vrea 15 ani închisoare pentru cei ce spun adevărul despre armata rusă. Și artiștii sunt vizați

Rossiya 1: Ucraina se lovește singură și minte Occidentul

„Tacticile naționaliștilor care folosesc copii pentru a se proteja nu s-au schimbat de la cel de-al Doilea Război Mondial”, spune prezentatorul unei emisiuni matinale de pe Rossiya 24, televiziunea soră a postului Rossiya 1.

„Se comportă ca niște fasciști, în chiar sensul acestui cuvânt: neonaziștii folosesc armele grele nu doar asupra zonelor locuite, ci acolo unde copiii se adăpostesc în subsoluri”, spune prezentatorul Rossiya 24 într-un reportaj video intitulat „Fascismul ucrainean”.

Televiziunile nu recunosc vreo victimă de partea Rusiei și nici ofensivele purtate în alte părți ale Ucrainei decât republicile separatiste.

Ediția de după-amiază a știrilor, NTV a menționat ceva despre bombardamentele asupra orașului Harkov la șase ore după ce BBC începuse să acopere evenimentul.

Cu toate acestea, este dezmințită orice informație conform căreia forțele ruse ar fi responsabile. Prezentatorii susțin că bombardamentele au fost lansate din nord-vest, unde ”nu există forțe rusești”. Patru ore mai târziu, un buletin al lui Rossiya 1 merge mai departe, dând vina pe Ucraina însăși pentru bombardament.

"Ucraina se lovește singură și minte Occidentul. Dar este posibil să înșeli oamenii?", se întreabă prezentatorii.

În timp ce de la Rossiya 1 aflăm care este „obiectivul principal” al Rusiei în Ucraina: „Apărarea Rusiei împotriva amenințării din Occident, care folosește poporul ucrainean în confruntarea cu Moscova. "

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te