Cum a devenit paracetamolul medicamentul vedetă în tratarea bolnavilor de COVID

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.11.2020 - 23:16
bbc.com

Paracetamol este tot mai des invocat în contextul pandemiei de COVID. Ministrul Sănătății îl ia preventiv, un doctor susține că l-a vindecat de boală. Alți doctori susțin că nu are niciun efect.

SHARE

Pe 28 aprilie, ministrul Nelu Tătaru invoca paracetamolul în tratarea simptomelor ușoare:

„De exemplu, sunt asimptomatici cărora nu li se dă nimic; sunt simptome ușoare la care merge cu un paracetamol, dar sunt și, în funcție de simptomatologie, tratamente care includ antivirale care se folosesc în HIV, medicamente - hidroxoclorochina - care se folosește în tot ce înseamnă malarie, care se folosesc în poliartrita reumatoidă…”, potrivit Digi24.

Recent, la postul de televiziune B1 TV, același ministru a al sănătății spunea că ia paracetamol preventiv.

„Nelu Tătaru: Respect niște reguli, încerc să mănânc sănătos, iar în condițiile în care într-adevăr am fost într-un focar și, eu știu, posibilitatea este, iau un paracetamol simplu.

Moderator: Dacă nu aveți febră de ce luați ?

Nelu Tătaru: Nu neaparat să am febră. Dacă mi s-a părut… Portul măștii provoacă o congestie nazală, iar în acele momente în care simt acele fenomene strict de congestie nazală iau un paracetamol. Prefer să iau un paracetamol atunci când simt că acea congestie nazală este mai importantă.

Eu port masca trei sferturi din zi, iar paracetamolul îl folosesc ori de câte ori simt acea congestie nazală. În rest, mănânc sănătos, beau multe lichide și mănânc fructe. Nu iau vitamine, suplimente sau alte pastile”, a declarat Nelu Tătaru.

Medic: Paracetamolul nu tratează nimic

Teoria a fost combătută de medicul Mihai Pautov într-o replică video dată ministrului Tătaru

„Paracetamolul este o substanță care are doar două funcții: scade sensibilitatea pacientului la durere și scade temperatura dacă pacientul are febră. El nu tratează absolut nimic, dar este folosit pentru ameliorarea anumitor simptome. Paracetamolul nu este folosit în tratarea COVID. Poate scădea febra dacă ai COVID și febră. În rest, el nu te ajută cu absolut nimic.

Eu recomand, în caz de febră, durere sau inflamație să ia un antiinflamator, cum este ibuprofen. Există studii care arată că pacienții care iau cronic ibuprofen și ajung la spital cu COVID au complicații mai mici decât cei ce nu iau ibuprofen. Asta nu însaemnă că trebuie să luăm ibuprofen preventiv”.

Medicul mai spune că paracetamolul nu ajută deloc în congestiile nazale.

La ce ajută paracetamolul

„Paracetamol este analgezic (actioneaza impotriva durerii) si antipiretic (ajuta la scaderea temperaturii corpului in caz de febra).

Paracetamol Terapia este indicat in tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate usoara pana la moderata, cu diferite localizari: dureri de cap, migrene, dureri ale articulatiilor, dureri de spate, dureri de dinti (inclusiv cele aparute dupa proceduri stomatologice-extractii dentare), dureri in gat, durere postvaccinala si dureri menstruale.

De asemenea, ajută la scaderea temperaturii corpului in caz de febra”, potrivit prescripției.

Vindecat de COVID cu paracetamol

Paracetamolul a devenit medicament-miracol și după ce medici au pretins că s-au vindecat de COVID folosindu-l.

Profesorul Cristian Băicuș, medic la Spitalul Colentina din București, este unul dintre miile de cadre medicale care s-au infectat cu noul coronavirus după ce au tratat pacienți.

El spune că a încercat să se trateze cu Hidroxiclorochina, cunoscută sub numele de Plaquenil, însă a avut o reacție de disconfort.

Apoi, colegii săi medici, care îl tratau acum pe el, au vrut să-i prescrie ”Lopinavir - Ritonavir”, cu denumirea comercială Kaletra, însă a refuzat. Medicul de la Spitalul Colentina din București spune, însă, că s-a tratat cu Paracetamol, un medicament banal și ieftin care poate fi găsit în orice farmacie. El subliniază, însă, faptul că, a avut o formă ușoară de infectare cu Covid-19, astfel că nu a avut nevoie de anticoagulante, arată Pro TV. 

Rrecomandat de Colegiul farmaciștilor

Organisme oficiale globale, europene și locale au emis o serie de recomandări care infirmă aceste îngrijorări, afirmând că în prezent nu există dovezi științifice dovedite care să facă o legătură între utilizarea ibuprofenului și agravarea simptomelor COVID-19 și recomandă pacienților și cadrelor medicale să ia în considerare toate opțiunile disponibile de tratament, inclusiv paracetamol și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), pentru tratarea febrei sau durerilor pacienților cu COVID-19, arată Colegiul farmaciștilor

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te