Culcatul la aceeași oră zilnic, cheia dormitului adânc. De ce e somnul profund esențial pentru corp

DE Florentina Enache | Actualizat: 23.04.2025 - 19:54
Culcatul la aceeași oră zilnic, cheia dormitului adânc. De ce e somnul profund esențial pentru corp - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Culcatul la aceeași oră zilnic, cheia dormitului adânc. De ce e somnul profund esențial pentru corp - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Culcatul la aceeași oră zilnic, cheia dormitului adânc. De ce e somnul profund esențial pentru corp - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Culcatul la aceeași oră zilnic, cheia dormitului adânc. De ce e somnul profund esențial pentru corp - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Culcatul la aceeași oră zilnic, cheia dormitului adânc. De ce este somnul profund esențial pentru corp și ce alte schimbări să faci pentru a te trezi odihnit?

SHARE

Dacă v-ați simțit vreodată obosit după o noapte întreagă de somn, probabil că nu ați avut parte de suficient somn profund.

Această etapă a somnului este considerată a fi cea mai odihnitoare, așa că un somn suficient este esențial pentru sănătatea ta generală.

Somnul are două faze principale: non-REM și somnul REM (mișcarea rapidă a ochilor).

Culcatul la aceeași oră zilnic, cheia dormitului adânc. De ce e somnul profund esențial pentru corp

„Somnul non-REM are trei etape, etapa a treia fiind cea mai profundă, cunoscută sub numele de somn cu unde lente sau somn profund”, explică Dr. KyoungBin, medic și profesor, conform Real Simple.

Această etapă, care este crucială pentru refacerea fizică, apare de obicei în prima jumătate a nopții, adaugă el.

După somnul non-REM, corpul trece în somnul REM.

Citește și: De ce dormitul alături de partener duce la un somn mai odihnitor? Ce alte beneficii are

„În această perioadă, ochii se mișcă rapid în direcții diferite, ritmul cardiac și respirația devin mai rapide, iar activitatea creierului seamănă foarte mult cu cea a stării de veghe”, împărtășește Dr. Natalie D. Dautovich.

Culcatul la aceeași oră zilnic, cheia dormitului adânc. De ce e somnul profund esențial pentru corp - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Acesta este, de asemenea, momentul în care visele vii apar cel mai frecvent și este vital pentru funcțiile cognitive, cum ar fi procesarea emoțiilor și stocarea amintirilor bazate pe abilități.

Deși somnul REM este important, nu este considerat cea mai odihnitoare fază a somnului - aici intervine somnul profund.

Citește și: De ce un somn scurt după prânz este benefic? Cât să dormi? Ce spun doctorii despre siestă

Iată care sunt cele 5 moduri de a profita la maximum de somnul profund.

Respectați o oră obișnuită de culcare

Menținerea unei ore constante de culcare și de trezire (da, chiar și în weekend), este una dintre cele mai bune modalități de a beneficia de somnul profund, spune Dr. Im.

„Un program regulat vă ajută să vă reglați ritmul circadian, ceasul intern al corpului care vă guvernează ciclul somn-veghe”, explică el.

„Atunci când creierul tău știe când să se aștepte la somn, poate trece mai eficient în etape mai profunde.”

Citește și: De ce recomandă doctorii o cafea înainte de somnul de la prânz? Care e efectul în organism

Este normal să vă confruntați cu o noapte ocazională de somn insuficient, mai ales dacă sunteți stresat sau călătoriți - dar este posibil să reveniți pe drumul cel bun.

Respectarea programului obișnuit de somn vă poate ajuta să vă recalibrați ceasul intern și să deschideți calea către un somn mai profund, potrivit Dr. Im.

Creați o rutină relaxantă înainte de culcare

O rutină liniștitoare înainte de culcare poate deschide calea către un somn mai bun.

Aceasta va semnala creierului dumneavoastră că se apropie ora de culcare, ajutându-vă să adormiți rapid și să intrați în stadii de somn mai profunde.

Dacă nu sunteți sigur de unde să începeți, încercați să meditați, să citiți o carte liniștitoare, să practicați exerciții de respirație profundă și să evitați aparatele electronice, sugerează Dr. Becker.

Puteți, de asemenea, să faceți o baie caldă sau să beți ceai de plante pentru somn. 

Optimizați spațiul de dormit

Un alt sfat al experților este să vă optimizați dormitorul pentru somn. Acest lucru vă va îmbunătăți capacitatea de a adormi și de a intra în etapele de somn restaurative, inclusiv somnul profund, notează Dr. Im.

„Pentru a crea mediul ideal pentru somnul profund, păstrați-vă camera întunecată, răcoroasă și liniștită”, sugerează Dr. Dautovich.

Dacă este posibil, investiți într-o saltea confortabilă și perne de susținere. În același timp, „mergeți la culcare doar atunci când vă este cu adevărat somn, mai degrabă decât să vă uitați la ceas sau să vă forțați să dormiți”, spune Dr. Im.

Un mediu calm îi va semnala creierului tău că este timpul să se odihnească, ajutându-te să intri într-un somn profund.

Atenție la alcool și cofeină

Sigur, cofeina poate fi o salvare în primele dimineți, dar vă poate afecta semnificativ somnul dacă o consumați târziu în zi, spune Dr. Becker.

În general, este recomandat să evitați cofeina cu cel puțin șase ore înainte de culcare pentru a evita perturbarea somnului.

Țineți cont de faptul că fiecare persoană procesează cofeina în mod diferit, în funcție de genetică, nivelurile hormonale și alți factori, astfel încât este posibil să fie nevoie să ajustați cât de devreme încetați să consumați cofeină.

Cât despre băutură? „Alcoolul are tendința de a ajuta oamenii să adoarmă rapid, dar are efectul negativ al întreruperii somnului și al trezirii timpurii”, spune Dr. Becker.

Acest lucru poate face dificilă intrarea organismului în stadii de somn profund. Așadar, atunci când somnul odihnitor este o prioritate, limitați cantitatea de alcool pe care o consumați și, mai ales, evitați să o consumați înainte de culcare.

Rămâneți activ din punct de vedere fizic

Există multe motive pentru a face mișcare, iar somnul profund se află pe primul loc pe listă.

„Exercițiile fizice vă pot ajuta să aveți un somn mai bun, iar un somn bun este probabil să vă îmbunătățească dorința de a face exerciții fizice”, spune Dr. Becker.

De asemenea, în general este bine să faci exerciții înainte de culcare, deși Dr. Becker recomandă să faci exerciții fizice viguroase dimineața sau cu aproximativ trei ore înainte de somn.

Dacă doriți să faceți ceva mai aproape de culcare, „încercați activități care stimulează mai puțin ritmul cardiac, cum ar fi stretching, yoga sau Pilates”, adaugă ea.

Beneficiile pentru sănătate ale somnului profund

Protejează funcția imunitară

Există un motiv pentru care ești mai predispus să te îmbolnăvești atunci când nu dormi suficient.

„Somnul profund este momentul în care organismul efectuează întreținerea esențială, inclusiv procesele care influențează funcția imunitară”, spune Dr. Im.

„În timpul acestei etape, anumite proteine și celule legate de imunitate devin mai active, ajutând organismul să-și mențină apărarea”.

La rândul său, somnul slab sau insuficient poate afecta sistemul imunitar, făcând dificilă apărarea organismului împotriva infecțiilor, în special în timp.

Vă ajută să vă amintiți informațiile

În timp ce somnul REM este esențial pentru stocarea amintirilor bazate pe abilități, somnul non-REM (care include somnul profund) este necesar pentru reamintirea faptelor, spune Dr. Kendar Becker.

Iată cum funcționează: „În timpul somnului, creierul nostru procesează amintirile din timpul zilei în memoria noastră pe termen lung”, spune Dr. Becker.

Mai exact, aceste amintiri sunt reactivate și transferate între diferite părți ale creierului, transformând faptele noi în amintiri de lungă durată. Atât de mult încât somnul imediat după învățare poate îmbunătăți semnificativ retenția memoriei, adaugă Dr. Becker.

Îți restabilește nivelul de energie

După cum s-a menționat, somnul profund este cel mai benefic stadiu al somnului, astfel încât obținerea unui somn suficient este esențială pentru a vă simți bine odihniți.

În timpul somnului profund, „organismul trece la o stare de energie scăzută, ceea ce îi permite să conserve energia și să redirecționeze resursele către recuperare și reparare”, explică Dr. Im.

Acestea includ procese precum construirea oaselor și a mușchilor, repararea țesuturilor și refacerea rezervelor de energie, precum glicogenul (adică forma de stocare a glucozei).

Împreună, aceste funcții „vă ajută să vă treziți simțindu-vă odihnit și refăcut fizic”, spune Dr. Dautovich.

În plus, somnul profund declanșează eliberarea hormonilor de creștere, care „susțin recuperarea musculară, vindecarea rănilor și rezistența fizică generală”, adaugă Dr. Dautovich.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te