Băuturile fierbinți cresc riscul de cancer esofagian. Oamenii de știință spun care e legătura

DE Catinca Doboș | Actualizat: 20.08.2025 - 13:00
Băuturile fierbinți cresc riscul de cancer esofagian. Oamenii de știință spun care e legătura - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Băuturile fierbinți cresc riscul de cancer esofagian. Oamenii de știință spun care e legătura - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Băuturile fierbinți cresc riscul de cancer esofagian. Oamenii de știință spun care e legătura - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Băuturile fierbinți cresc riscul de cancer esofagian. Oamenii de știință spun care e legătura - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Un studiu amplu realizat pe aproape jumătate de milion de adulți din Regatul Unit a confirmat că un consum de cantități mari de băuturi foarte fierbinți (ceai și cafea) este asociat cu cancerul esofagian.

SHARE

Multe persoane preferă băuturile foarte calde, chiar fierbinți, dar s-ar putea să existe un aspect pe care nu îl luați în considerare: sănătatea dumneavoastră.

Băuturile fierbinți sunt asociate cu cancerul esofagian, scrie Science Alert.

Care este legătura dintre băuturile fierbinți și cancer?

În 2016, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a clasificat consumul de băuturi foarte fierbinți, adică peste 65 °C, ca „posibil cancerigen pentru oameni”.

Citește și: Sucul făcut de toate gospodinele, care reduce riscul de cancer. Plin de vitamina C

Raportul agenției a constatat că temperatura, și nu băuturile, era responsabilă.

Băuturile fierbinți cresc riscul de cancer esofagian. Oamenii de știință spun care e legătura - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Aceasta se bazează în principal pe dovezi din America de Sud, unde studiile au descoperit o legătură între consumul ridicat de maté – o băutură tradițională din plante, consumată de obicei la aproximativ 70 °C – și un risc mai mare de cancer esofagian.

Studii similare efectuate în Orientul Mijlociu, Africa și Asia au confirmat, de asemenea, legătura dintre consumul de băuturi foarte fierbinți și dezvoltarea cancerului esofagian.

Cu toate acestea, până de curând nu existau cercetări substanțiale care să exploreze această legătură în Europa și în alte populații occidentale.

Citește și: Ce îndulcitor artificial e de evitat la cancer? Afectează tratamentul pentru grava afecţiune

Anul acesta, un studiu amplu realizat pe aproape jumătate de milion de adulți din Regatul Unit a confirmat că un consum de cantități mari de băuturi foarte fierbinți (ceai și cafea) este asociat cu cancerul esofagian.

Studiul a constatat că persoanele care beau opt sau mai multe cești pe zi de ceai sau cafea foarte fierbinți au un risc de aproape șase ori mai mare de a dezvolta cancer esofagian, comparativ cu persoanele care nu consumă băuturi fierbinți.

Care e explicația?

Consumul excesiv de băuturi foarte fierbinți poate deteriora celulele din mucoasa esofagiană și se crede că, în timp, acest lucru poate duce la apariția cancerului. Cercetătorii au propus pentru prima dată această legătură în urmă cu aproape 90 de ani.

Ceea ce știm despre modul în care băuturile fierbinți pot deteriora esofagul provine în principal din studii efectuate pe animale.

Citește și: Cancerul pulmonar, un pericol real în România. E depistat târziu. Sub 10% supraviețuire la 5 ani

Apa foarte fierbinte poate accelera creșterea cancerului. Un studiu efectuat pe animale în 2016 a analizat șoareci predispuși la dezvoltarea cancerului.

Șoarecii cărora li s-a administrat apă foarte fierbinte (70 °C) au prezentat o probabilitate mai mare de a dezvolta leziuni precanceroase în esofag și mai repede, comparativ cu șoarecii cărora li s-a administrat apă la temperaturi mai scăzute.

O altă teorie este că leziunile termice ale mucoasei esofagiene slăbesc bariera normală a acesteia, crescând riscul de leziuni suplimentare cauzate de refluxul acid gastric (din stomac). În timp, aceste leziuni cronice pot crește riscul de apariție a cancerului esofagian.

Contează cât de mult bei?

Riscul de cancer poate fi influențat atât de cantitatea de lichid fierbinte consumată, cât și de rapiditatea cu care este băut. Se pare că ingerarea unei cantități mari dintr-o singură înghițitură are un efect mai dăunător asupra esofagului, prin producerea de leziuni termice.

Un studiu a analizat temperatura din interiorul esofagului la persoane care au băut cafea la diferite temperaturi. Rezultatele au arătat că mărimea înghițiturii contează mai mult decât temperatura băuturii. De exemplu, o înghițitură mare (20 ml) de cafea la 65 °C a crescut temperatura esofagului cu până la 12 °C. Astfel de înghițituri repetate pot produce leziuni termice persistente care afectează celulele.

În schimb, o înghițitură mică, ocazională, de cafea la aceeași temperatură este puțin probabil să provoace probleme pe termen lung. Totuși, pe parcursul anilor, consumul regulat de cantități mari de băuturi foarte fierbinți poate crește riscul de cancer esofagian.

Care este temperatura sigură?

Un studiu din Statele Unite a calculat temperatura ideală pentru cafea, luând în considerare riscul de leziuni termice ale esofagului și păstrând în același timp aroma și gustul. Cercetătorii au ajuns la o temperatură optimă de 57,8 °C.

Sfaturi pentru consumul în siguranță al băuturilor fierbinți

- Luați-o încet, nu vă grăbiți și savurați.

- Este important să lăsați băuturile foarte fierbinți să se răcească, iar cercetările au arătat că temperatura unei băuturi fierbinți poate scădea cu 10-15 °C în cinci minute.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te